Napunk

Ódor Lajos: Magyarország példáján láttuk, hogy az árstopok nem működnek

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

A kormányfő szerint el kell magyarázni az embereknek, mi történik, ha Ukrajna elbukik és az orosz agresszió kiterjedtebb lesz.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Sokkolt az elnökasszony ajánlata, azt gondoltam, hogy az inflációról akar velem beszélni – mondta Ódor Lajos arról, hogyan fogadta, amikor január végén megkereste Zuzana Čaputová azzal, hogy ő vezesse a szakértői kormányt. Ódor a a Rádio Expres vendége volt kedden koradélután.

A miniszterelnök elmondta, meglepte, hogy a kormánya tagjait nem volt nehéz meggyőzni a feladat elvállalásáról, ennek kapcsán mindegyikük felelősséget érzett.

A kormányát és a személyét ért támadásokról azt mondta, a tárgyilagos bírálatokra tárgyilagosan fognak reagálni, azonban a személyes támadásokat ignorálni fogja. Ódort korábban Robert Fico, a Smer elnöke Soros emberének nevezte, és azt is mondta, Zuzana Čaputová az amerikai érdekeknek megfelelően rakta össze a szakértői kormányt.

Ódor felkészült a támadásokra, mint fogalmazott, „ha belelépünk a  folyóba, ne csodálkozzunk, ha vizesek leszünk”, mindemellett szeretné biztosítani, hogy a miniszterei nyugodtan dolgozhassanak.

A kormányprogram vázát két hét alatt szeretnék összerakni, amit utána megtárgyal azokkal a politikai erőkkel, akik hajlandóak a konstruktív, tárgyilagos vitára. A kormányfő ígéretes kezdetnek nevezte, hogy több párt is támogatni fogja vagy legalábbis nem zárja ki a kormánya támogatását.

Nem mondhatom, hogy nem készülünk lecserélni a SIS vezetőjét, de nem biztos, hogy ez meg is fog történni – fogalmazott Ódor Lajos az esetleges személycserékkel kapcsolatban. A titkosszolgálat esetében vannak vörös vonalak, amiket ha átlép a SIS, Ódor javasolni fogja Michal Aláč leváltását. Mint mondta, több lecserélendő név is az asztalon van.

Ha a kormánynak bizalmat szavazna a parlament, nem kellene kiegyensúlyozott költségvetést összeraknia, elkészíthetne egy hosszabb távú tervet a költségvetési hiány csökkentésére. Ódor szerint ha a pártok Szlovákia érdekét nézik, akkor ezt a lehetőséget kell támogatniuk, és ez megkönnyítené a következő kormány munkáját is. A költségvetésről a pártok árnyék-pénzügyminisztereivel is tárgyalni akarnak, olyan költségvetést készülnek összeállítani, amivel a következő kormány is dolgozni tud.

Az elszabadult költségvetési hiányról azt mondta, a politikusok döntése, hogy ki fogja kifizetni a számlát: a gyermekeink és a jövő generációja vagy mi. Ódor szerint mindenképp csökkenteni kell a költségvetés hiányát, spórolásra szükség lesz, de ezt hosszú távon rendszerszintű reformokkal is el lehet érni, nem csak adóemeléssel vagy a kiadások csökkentésével. Ezzel kapcsolatban többféle javaslatot is összeállítanak majd a következő kormány számára.

Az inflációról Ódor azt mondta, a legrosszabb már mögöttünk van, az év végére valószínűleg egy számjegyű lesz, de az élelmiszerinfláció továbbra is gondot okoz.

Magyarország esetében látjuk, hogy az árstopok nem működnek – mondta Ódor azzal kapcsolatban, hogy hogyan terveznek küzdeni az élelmiszerinfláció ellen. A kormányfő szerint korábbi tapasztalatok alapján az áfa csökkentésének

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Infláció

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak