Napunk

Vége a dalnak: a Híd-platform akár már ma kiválhat a Szövetségből

Rigó Konrád és Gyimesi György. Fotók - Tomáš Benedikovič és Vladimír Šimíček
Rigó Konrád és Gyimesi György. Fotók – Tomáš Benedikovič és Vladimír Šimíček

Az MKP-platform ragaszkodik Gyimesi Györgyhöz, a Híd-platform pedig nem tudja őt elfogadni, így alig több mint másfél évvel megalakulása után a Szövetség széteshet.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Nem született megállapodás a hétfő esti tárgyaláson, ahol a Szövetség egyik vezető szervének, a grémiumnak a párt választási listájáról kellett volna döntenie.

A Berényi József vezette MKP-platform szombaton úgy döntött, Gyimesi Györgyöt, az OĽaNO volt képviselőjét a Szövetség-lista utolsó, 150. helyéről akarják indítani a szeptemberi előrehozott választáson. A Rigó Konrád vezette Híd-platform hetek óta hangoztatta, nem értenek egyet Gyimesi indulásával, és ha az MKP nem változtat az álláspontján, kilépnek a pártból. Most ez a forgatókönyv valósulhat meg.

Mi történt a sorsdöntő tárgyaláson

A Napunk több forrásból megerősített információi szerint hétfő este nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. A grémium nevű csúcsszervben mindhárom platformból ketten-ketten ülnek, és ennek a szervnek egyhangúlag kell döntenie a listáról. Ez a döntés nem született meg.

Az MKP azt javasolta, ha így nem megy, döntsön a listáról a Szövetség Országos Tanácsa, amelynek 70 tagjából 35-en MKP-sok, 21-en hidasok, 14-en pedig az Összefogás-platform tagjai. Ez tehát azt jelentené, az MKP-nak elég lenne egyetlen embert meggyőznie a másik két platformból, hogy keresztülvigye az akaratát. A Híd ragaszkodott az alapszabályban meghatározott eljáráshoz, amely szerint ez a döntés a grémium jogköre.

A Híd a hétfő esti ülésen is azt kérte Berényiéktől, álljanak el Gyimesi jelölésétől, és ebben az esetben megegyezhetnek a listáról. Az MKP viszont ezt elutasította – Berényiék a platform járási szervezeteinek határozataira is hivatkozhattak, azok közül ugyanis több az elmúlt hetekben szinte szóról szóra azonos határozatokban támogatta meg Gyimesi jelölését.

A Napunk úgy tudja, további egyeztetésről a felek nem állapodtak meg, vagyis a szakítás véglegesnek tűnik.

Mi várható most

A Híd-platform kedden információink szerint

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

MKP

Mózes Szabolcs

Orosz Örs

Összefogás

Rigó Konrád

Sólymos László

Szövetség

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Orbán Viktor az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök választási győzelméhez – vette észre a Telex. A magyar kormányfő gratuláló Twitter-posztja már azelőtt megszületett, hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánította volna az elnököt.

Kanada-Németország a jégkorong-világbajnokság döntőjében: a 2. harmad után 2-2-re áll a mérkőzés.

1:1-es döntetlennel zárult az első harmad a jégkorong-világbajnokság döntőjében. Németország Kanadával mérkőzik a vb-címért.

Elkezdődött a jégkorong-világbajnokság döntője Németország és Kanada között. A németek 1930 óta először kerültek világbajnoki döntőbe.