Napunk

Napunk newsfilter: A Szövetség végnapjai, avagy a Nagy Nemzeti Önsorsrontás

Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója december 21-én. Fotó - Forró Krisztián FB-oldala
Forró Krisztián és Gyimesi György találkozója december 21-én. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

1. Elveszti hitelét a közös szlovákiai magyar képviselet gondolata. 2. A káosz garantált, bármennyire is nyugodt lesz a kormányzás Szlovákiában. 3. Egyre magányosabb Orbán Viktor Európában.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Elveszti hitelét a közös szlovákiai magyar képviselet gondolata

Szombaton tartotta a Szövetség MKP-platformja Országos Tanácsát, ahol döntöttek a platform választási listájának névsoráról is. Ahogy várható volt, ezen ott szerepel az OĽaNO-t elhagyó Gyimesi György neve is.

Legutoljára két nappal előtte figyelmeztetett a Híd-platform, ha Gyimesi a listára kerül, kilép a „vegyespártból”. Ahogy Agócs Attila, a platform elnökségi tagja fogalmazott, a hétfő esti grémiumon ott lesznek a Híd képviselői, és „megpróbálják újraéleszteni a tetszhalott közös pártot”.

Az azonban elkerülhetetlennek látszik, hogy a párt létszáma megfogyatkozzon, akár az egész Híd-platform, akár egy részének kilépésével.

Mintha azért feltűnne a platformoknak, hogy valamit nem csinálnak jól, mert már most próbálják áthárítani a felelősséget a másikra.

Az Összefogás természetesen a másik kettőre, a két „öregre” mutogat, míg az MKP a Hidat, a Híd az MKP-t okolja. Az MKP szerint a Híd robbantja fel a Szövetséget azzal, hogy kilép, a Híd pedig az MKP-t hibáztatja azért, mert lehetetlen helyzetbe hozta őket.

Az ilyen kérdések rendezésére segítségül lehetne hívni az alapszabályt, azt azonban már az MKP-platform megkerülte egyszer Berényi József megyeelnöki jelöltállításánál, miközben a hidasok duzzogtak, de végül annyiban hagyták, és ez utóbbit tette az Összefogás-platform is. A kör bezárul.

Ebben a homokozós játékban a kislapát szerepét Gyimesire osztották, ő az, aki miatt egymásnak estek a felek. Gyimesi pedig

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Európai Unió

Gyimesi György

Híd

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Orbán Viktor

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Orbán Viktor az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök választási győzelméhez – vette észre a Telex. A magyar kormányfő gratuláló Twitter-posztja már azelőtt megszületett, hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánította volna az elnököt.

Kanada-Németország a jégkorong-világbajnokság döntőjében: a 2. harmad után 2-2-re áll a mérkőzés.

1:1-es döntetlennel zárult az első harmad a jégkorong-világbajnokság döntőjében. Németország Kanadával mérkőzik a vb-címért.

Elkezdődött a jégkorong-világbajnokság döntője Németország és Kanada között. A németek 1930 óta először kerültek világbajnoki döntőbe.