Napunk

Novák Katalint kioktatta a lengyel miniszterelnök, a varsói magyar nagykövetség kapott egy doboz ürüléket. Így romlottak meg a lengyel–magyar kapcsolatok

Novák Katalin és Mateusz Morawiecki 2022. május 17-én. Fotó - Novák Katalin / Facebook
Novák Katalin és Mateusz Morawiecki 2022. május 17-én. Fotó – Novák Katalin / Facebook

Orbán Viktor Közép-Európát geopolitikai erőközponttá tevő ambíciói is szertefoszlottak a magyar kormány oroszbarátsága miatt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Novák Katalinnak az a feladat jutott az államfővé választása után, hogy rendezze Magyarország és Lengyelország megromlott viszonyát, de ez nem sikerült neki – írja részletes cikkében a Direkt36 oknyomozó portál, ami több a lengyel–magyar kapcsolatokat ismerő, a két ország között magas szintű egyeztetésekre rálátó lengyel és magyar forrással is beszélt.

A lengyelek átláttak Novákon

2022 májusában Novák Katalin első hivatalos elnöki útján a lengyel fővárosba utazott, ahol találkozott Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel és Andrzej Duda államfővel is. Míg a magyar kormány nem foglalt egyértelműen állást az Ukrajna elleni orosz invázió ügyében, Novák Katalin elítélte és agresszornak nevezte Oroszországot. A Dierkt36 szerint a kormány arra számított, hogy a lengyelekben olyan kép alakul majd ki, hogy az elnök mást képvisel, mint Orbán Viktor és a magyar politikában is vannak másképp gondolkozó hatalmi centrumok.

Novák találkozója Morawieckivel azonban rendkívül feszült hangulatban zajlott. A lengyel miniszterelnök részletesen felkészült a magyar energiafüggőség kérdéseiből. A lengyelek elemzései szerint Magyarország ki tudná váltani az orosz energiát, ha akarná. Így amikor Novák Morawiecki kérdésére felmondta a magyar álláspontot arról, miért lehetetlen kiváltani az orosz energiát, Morawiecki gyakorlatilag kioktatta Novákot, hogy hogyan lehetne pótolni az orosz olajat, milyen rövid idő alatt lehetne a magyar finomítókat más eredetű olaj feldolgozására átállítani, és milyen alternatív forrásokból lehetne gázhoz jutni.

Nem jó magyar diplomatának lenni Lengyelországban

Az Orbán-kormány oroszbarátsága a Lengyelországban dolgozó magyar diplomatákat is rendkívül kellemetlen helyzetbe hozta, akik általában lengyel származásúak, és egyre nehezebbé vált számukra a magyar álláspont képviselete.

Artur Balázs, Magyarország szczecini tiszteletbeli konzulja, egykori lengyel mezőgazdasági miniszter például lemondott megbízatásáról, Kovács Orsolya varsói nagykövet pedig a hazatérését fontolgatta. Kovácsot a Direkt36 forrásai jó diplomataként, tisztességes emberként és kiváló, széles kapcsolatrendszerű Lengyelország-szakértőként írták le. A mai napig ő Orbán Viktor állandó lengyel tolmácsa, mindig ott volt Kaczyński és Orbán négyszemközti tárgyalásain, és Kaczyński a nagykövetté való kinevezése után is ragaszkodott hozzá, hogy ő tolmácsoljon. Kovács ennek megfelelően „szinte bármikor, bárkihez könnyen bejuthatott a varsói kormány vagy a PiS vezetéséből, a háború kitörése utáni ezek az ajtók mind bezáródtak”.

A lengyelek haragja az Orbán-kormány oroszbarátsága miatt olyan dolgokban is megmutatkozott, hogy a varsó nagykövetségre ismeretlenek beküldtek egy doboz ürüléket, a varsói magyar nagykövetség Facebook-oldalán tömegével jelentek meg a gyalázkodó kommentek, sőt halálos fenyegetések is érkeztek. Két ügyben a rendőrség is nyomozást indított: 2022 márciusában tüntetők vörös festékkel öntötték le a magyar nagykövetség épületét, májusban pedig tiltakozó molinókat aggattak az épületre – a molinókon Orbán és Putyin olajjal koccintott –, de a rendőrség mindkét ügyet hamar lezárta és nem találta meg az elkövetőket.

A háború felszínre hozta a nézeteltéréseket

A lengyelek már 2015 óta nem nézték jó szemmel az Orbán-kormány oroszbarátságát, de a nézetkülönbségek háttérbe szorultak a Brüsszellel szembeni közös lengyel–magyar viták miatt, ezekben a magyarok és a lengyelek a legszorosabb szövetségesek voltak. Emellett az évtized első felében a lengyel PiS főként a média és a családpolitika területén nagyon sokat tanult a Fidesztől, de a hatalomtechnikai módszerekből is sok mindent átvettek.

A háború azonban felszínre hozta az Oroszországhoz való eltérő viszony miatti törésvonalakat. 2021 őszén Morawiecki körbelátogatta a térség országainak vezetőit, hogy bemutassa azokat az információkat, amelyek arra utaltak, hogy Oroszország háborúra készül, de Budapesten a Direkt36 forrásai szerint nem hittek neki. Bár a lengyelek kezdettől fogva kritikusan szemlélték Orbánék reakcióját a háborúra, arra számítottak, hogy az a választási kampány része, és a választást követően Orbán a lengyelekéhez hasonló álláspontot vesznek fel, azonban csalódniuk kellett.

A lengyelek nem értik, hogy a magyarok 1956-tal a hátuk mögött hogyan tudnak ennyire eltérően viszonyulni Oroszországhoz, és miért nem értik, hogy ez a háború nem csak Ukrajnáról szól. Különösen rossz a megítélése Lengyelországban Szijjártó Péternek, aki gyakran közvetlenül az európai uniós találkozók előtt és után találkozik magas rangú orosz tisztviselőkkel, akikkel szívélyes kapcsolatot ápol.

Szertefoszlottak Orbán ambíciói

Az elhidegül viszonyt az is jelzi, hogy az elmúlt évben több kormányzati szintű vagy V4-es egyeztetés maradt el, és idén sem került sor március 23-i magyar–lengyel barátság napjának megünneplésére, amin korábban magas szintű találkozókat szokott tartani a két ország. 2022-ben még Áder János látogatott volna Lengyelországba, akkor ezt a háborúra hivatkozva közösen lemondta a két ország, de a Direkt36 információi szerint ezt már akkor is a lengyel fél kezdeményezte. Novák Katalin az idei magyar–lengyel barátság napjára még novemberben meghívta Andrzej Dudát, aki végül nem jött el, csak telefonon egyeztetett Novákkal. A lap egyik forrása szerint a lengyel elnöki hivatal nem akar a magyaroknak „esélyt adni a PR-ra”.

A lengyelek azonban nem akarnak minden kapcsolatot megszakítani a magyarokkal, ha a külpolitika terén nem is, más területeken tovább folyik az együttműködés.

A lap arról is ír, hogy a megromlott lengyel–magyar viszonyt Brüsszelben is arra használják, hogy elválasszák egymástól a korábban szoros szövetségben lévő két országot. A magyar kormány oroszbarátsága miatt szertefoszlottak Orbán Viktor ambíciói is, aki a V4-ekből szeretett volna egy közép-európai erőközpontot létrehozni. Orbán másik terve pedig, egy új európai pártcsalád létrehozása legfeljebb a Fidesz nélkül képzelhető már csak el.

A lengyel–magyar viszony megromlására más izgalmas példák és történetek is olvashatók a Direkt36 cikkében.

Andrzej Duda

Lengyelország

Magyarország

Mateusz Morawiecki

Novák Katalin

Orbán Viktor

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak