Napunk

Lehet, hogy a Szövetség végül nem is indul a választásokon? Mutatjuk, mit léphet a Híd-platform

Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó - FB/Szövetség–MKP
Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó – FB/Szövetség–MKP

Bonyolult helyzet állhat elő a Szövetségben, ha a Híd-platform akarata ellenére fogadják el a párt választási jelöltlistáját. Utánanéztünk, mire lehet számítani ebben az esetben.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A Szövetség hétfő este tárgyal arról, kik legyenek a párt jelöltjei a szeptember 30-i előrehozott választásokon. A tárgyalást hónapok óta tartó konfliktus előzte meg, amelynek a középpontjában Gyimesi György, az OĽaNO korábbi parlamenti képviselője áll. Gyimesi megegyezett a Szövetség MKP-platformjával, hogy a 150. helyen indul a párt listáján, de a Híd-platform ezt nem fogadja el. Ezzel patthelyzet alakult ki, aminek a feloldása nem lesz egyszerű.

Mit léphet a Híd?

Az egyik lehetőség, hogy a Híd-platform tagjai (valamennyien vagy részben) elhagyják a pártot. Forró Krisztián pártelnök az MKP-platform szombati sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy a hidasok távozása nem egyenlő a Híd-platform megszűnésével, a platform létét ugyanis a párt alapszabálya rögzíti. Ahhoz, hogy hivatalosan megszüntessék a Híd-platformot, módosítani kell az alapszabályt, amit a kongresszus tehet meg. Ez viszont inkább egy formális kérdés, a vezető hidas politikusok kilépése gyakorlatilag a párt szétesését jelentené.

A hidasok hetek óta lebegtetik ezt a lehetőséget, ugyanakkor közölték, a hétfői tárgyaláson még részt vesznek.

A Gyimesi érkezésével elégedetlen párttagok a párton belül is megpróbálhatják keresztülvinni az akaratukat, vagyis megakadályozni, hogy Gyimesi a listán induljon. Az alapszabály szerint ugyanis a listával mindhárom platformnak egyet kell értenie.

Mindhárom platform kell

A grémium nevű pártszerv, amely hétfő este ülésezik, hattagú. Mindhárom platform – az MKP, a Híd és az Összefogás – két-két személlyel képviselteti magát benne. A választási listáról egyhangú döntést kell hoznia. Ha ez a döntés megszületik, a grémium az Országos Tanács elé terjeszti a listát, amelynek azt jóvá kell hagynia.

Ha viszont akár a grémium egy tagja is kifogást emel, a folyamat megakad, és a listát nem kell hogy elfogadják. Forró Krisztián pártelnök az MKP-platform szombati sajtótájékoztatóján is megemlítette azt a lehetőséget, hogy ilyen esetben veszélybe kerülhet a Szövetség indulása a választáson. Ha nem tudnak megegyezni a grémiumon belül, a párt nem tudja jóváhagyni a listát, amelyet július 2-ig le kell adni a belügyminisztériumnak, hogy a párt jelöltjei ott legyenek a szeptember 30-i választás jelöltjei között.

A Berényi-precedens

A konfliktus kirobbanása óta folynak arról spekulációk, hogy ebben az esetben a pártelnök a platformok közötti véleménykülönbség ellenére, saját hatáskörben nyújtaná be a listát – rajta Gyimesi Györggyel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Híd

MKP

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.