Napunk

Lehet, hogy a Szövetség végül nem is indul a választásokon? Mutatjuk, mit léphet a Híd-platform

Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó - FB/Szövetség–MKP
Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó – FB/Szövetség–MKP

Bonyolult helyzet állhat elő a Szövetségben, ha a Híd-platform akarata ellenére fogadják el a párt választási jelöltlistáját. Utánanéztünk, mire lehet számítani ebben az esetben.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

A Szövetség hétfő este tárgyal arról, kik legyenek a párt jelöltjei a szeptember 30-i előrehozott választásokon. A tárgyalást hónapok óta tartó konfliktus előzte meg, amelynek a középpontjában Gyimesi György, az OĽaNO korábbi parlamenti képviselője áll. Gyimesi megegyezett a Szövetség MKP-platformjával, hogy a 150. helyen indul a párt listáján, de a Híd-platform ezt nem fogadja el. Ezzel patthelyzet alakult ki, aminek a feloldása nem lesz egyszerű.

Mit léphet a Híd?

Az egyik lehetőség, hogy a Híd-platform tagjai (valamennyien vagy részben) elhagyják a pártot. Forró Krisztián pártelnök az MKP-platform szombati sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy a hidasok távozása nem egyenlő a Híd-platform megszűnésével, a platform létét ugyanis a párt alapszabálya rögzíti. Ahhoz, hogy hivatalosan megszüntessék a Híd-platformot, módosítani kell az alapszabályt, amit a kongresszus tehet meg. Ez viszont inkább egy formális kérdés, a vezető hidas politikusok kilépése gyakorlatilag a párt szétesését jelentené.

A hidasok hetek óta lebegtetik ezt a lehetőséget, ugyanakkor közölték, a hétfői tárgyaláson még részt vesznek.

A Gyimesi érkezésével elégedetlen párttagok a párton belül is megpróbálhatják keresztülvinni az akaratukat, vagyis megakadályozni, hogy Gyimesi a listán induljon. Az alapszabály szerint ugyanis a listával mindhárom platformnak egyet kell értenie.

Mindhárom platform kell

A grémium nevű pártszerv, amely hétfő este ülésezik, hattagú. Mindhárom platform – az MKP, a Híd és az Összefogás – két-két személlyel képviselteti magát benne. A választási listáról egyhangú döntést kell hoznia. Ha ez a döntés megszületik, a grémium az Országos Tanács elé terjeszti a listát, amelynek azt jóvá kell hagynia.

Ha viszont akár a grémium egy tagja is kifogást emel, a folyamat megakad, és a listát nem kell hogy elfogadják. Forró Krisztián pártelnök az MKP-platform szombati sajtótájékoztatóján is megemlítette azt a lehetőséget, hogy ilyen esetben veszélybe kerülhet a Szövetség indulása a választáson. Ha nem tudnak megegyezni a grémiumon belül, a párt nem tudja jóváhagyni a listát, amelyet július 2-ig le kell adni a belügyminisztériumnak, hogy a párt jelöltjei ott legyenek a szeptember 30-i választás jelöltjei között.

A Berényi-precedens

A konfliktus kirobbanása óta folynak arról spekulációk, hogy ebben az esetben a pártelnök a platformok közötti véleménykülönbség ellenére, saját hatáskörben nyújtaná be a listát – rajta Gyimesi Györggyel.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Híd

MKP

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak