Napunk

Az oroszok idegesek, mert az ukránok csapatmozgásra kényszerítik őket, és nagy ellentámadásra készülnek, mondja Kastehelmi finn katonai elemző

Ukrán katonák Bahmuttól nem messze a donyecki térségben. Fotó - TASR/AP
Ukrán katonák Bahmuttól nem messze a donyecki térségben. Fotó – TASR/AP

Mit jelent az ukrán térnyerés Bahmutnál? Ki lőtt le négy orosz gépet a hétvégén? Megkezdődött-e már az ukrán offenzíva? Egy finn katonai elemző válaszol.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az oroszokat pénteken elfogta a pánik, amikor az ukrán sereg elkezdte kiszorítani őket Bahmut térségéből. Megkezdődtek a találgatások, hogy ez a nagy tervezett ukrán ellentámadás kezdetét jelenti-e. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavai alapján ez még nem az. Az ukránok ugyanis állítólag még a nehézfegyver-szállítmányokra várnak.

„Emellett úgy tűnik, hogy néhány egység még mindig kiképzés alatt áll, tehát azok az erők, amelyeket Ukrajna az offenzívára készít elő, jelenleg nem állnak rendelkezésre” – mondta az interjúban Emil Kastehelmi finn katonai elemző és hadtörténész, aki csapatával nyílt forrású adatok segítségével elemzi az ukrajnai helyzetet, és egy interaktív térképen rögzíti a hadseregek mozgását.

Úgy véli, az oroszok stresszelnek. „Több száz kilométernyi árkot és akadályt ástak a tankok számára Herszontól a luhanszki határig, sok időt fordítottak erre, és még az orosz–ukrán határt is megerősítették” – mondta. „Nem hiszem, hogy láttunk ehhez hasonlót a modern hadviselés történetében.”

Elmondása szerint az ukránok most szórványos támadásokkal tesztelik képességeiket, és közben a front több szakaszán arra kényszerítik az orosz hadsereget, hogy egyik helyről a másikra helyezzék át erőiket.

Emil Kastehelmivel egyebek mellett ezekről beszéltünk:

  • mi történik Bahmutban;
  • mennyire van felkészülve az ukrán sereg az offenzívára, és mivel van a legtöbb gondjuk;
  • milyen védekezést terveznek az oroszok, és mit jelent számukra, hogy Ukrajna arra készteti őket, hogy Bahmutnál csoportosítsák az erőiket;
  • ki van jobb helyzetben a földrajzi adottságokat tekintve;
  • hogyan kezdődnek általában az offenzívák és milyen a lefolyásuk;
  • mit várnak az ukránok az ellentámadástól.

Pénteken heves találgatások kezdődtek arról, hogy nem a tervezett ukrán ellentámadás indult-e el, amikor az ukránoknak sikerült területet szerezniük Bahmut körül, és az oroszok pánikba estek. Zelenszkij elnök ezt tagadta, mondván, hogy több időre van szükségük. Mi folyik tehát Bahmutnál? Ez valamiféle teszt Ukrajna részéről?

Igen, az igazi ellentámadás előtt Ukrajna szórványos támadásokat indít, és megpróbálja a csatateret a számára legelőnyösebbre formálni. Valószínűleg nem ez a terület a fő célpontjuk, de ennek ellenére péntek óta területek visszaszerzéséről számolnak be Bahmut környékén.

Elzárták a Khromove városba vezető utat, amely egykor az oroszok mentőútvonalát jelentette. Az oroszokat ugyanígy déli útról is kiszorították, amely Bahmutból Kosztyantinyivkába vezet. Az utak jelenleg szabadon járhatóak, és Ukrajna jobb taktikai helyzetben van a jövőbeli hadműveleteihez. Az utak felszabadítása egyben azt is jelenti, hogy a megmaradt orosz erőket elvágják az utánpótlástól.

Az oroszországi Brjanszk régióban szombaton lelőttek két orosz repülőgépet és helikoptert. Lehet, hogy ez is egy ukrán támadás volt?

Eddig nagyon keveset tudunk erről az incidensről, ezért nehéz kiértékelni, hogy ki mit tett.  Azonban nagyon valószínűtlen, hogy Ukrajna nagyobb csapást mért volna egy orosz területre, ugyanis lefoglalja őket a saját területük felszabadítása. Oroszország megtámadása egy politikailag is bonyolult lépés lenne.

De természetesen ez egy háború, és Ukrajnának minden joga megvan ahhoz, hogy megtámadja azt az országot, amelyik őt megtámadta. Stratégiai szempontból nagyon kevés hasznot látok abban, ha megpróbálnák lerohanni Oroszországot. Másrészt viszont két helikoptert és két vadászgépet lelőttek. Nagy véletlennek kellett volna történnie ahhoz, ha az oroszok saját maguk lőtték volna le őket.

Térjünk vissza Bahmuthoz. Ukrajna azt állítja, hogy két kilométert nyomult előre. Nevezhetjük ezt jelentősnek előrenyomulásnak?

Sikerült visszaszerezniük néhány mezőt és a környező erdő egy kis részét. Ez inkább abból a szempontból jelentős, hogy ezzel meghiúsították az oroszok tervét, hogy bekerítsák az ukrán csapatokat. Korábban úgy tűnt, hogy az oroszoknak sikerülhet bekeríteni az ukránokat, de ennek lehetősége ma már nem áll fenn. Ukrajna csak Bahmut egy kis részét tartja ellenőrzése alatt, talán tíz százalékát, ha nem kevesebbet, és a város nagy része még mindig orosz megszállás alatt van, bár az elmúlt talán két hétben az oroszok csak kis eredményeket értek el.

Ukrajna szerint az oroszoknak nagy veszteségeik vannak Bahmutban, ezért megéri nekik ott harcolni, mert így gyengítik az orosz hadsereget.

Oroszország először körbe akarta keríteni Bahmutot, majd a városban harcoltak, és blokkról blokkra veszik be a várost. Ez nem éppen a legkönnyebb módja egy közepes méretű város bevételének, ezért az oroszok sok katonát vesztettek közben. Csakhogy a meglehetősen statikus ukrán védelem szintén sok veszteséget szenvedett. Tehát elmondhatjuk, hogy mindkét oldalt nagy veszteségek érik, de több forrás szerint úgy tűnik, hogy az orosz veszteségek nagyobbak.

Ukrán katonák Bahmut előtt. Fotó – MilitaryLand/Twitter

Az oroszok pénteken azt állították, hogy megkezdődött az ukrán offenzíva, de Zelenszkij szerint még a nehézfegyverekre várnak, és nem készültek fel teljesen az offenzívára. Továbbá, hogy sikerrel járhatnak, de túl sok embert veszítenének. Ön hogy látja ezt? Ukrajna készen áll, illetve hamarosan készen fog állni?

A nyílt forrásokból nehéz felmérni az egyes dandárok jelenlegi helyzetét, de úgy tűnik, hogy még mindig hiányzik néhány nehézfegyver. Továbbá egyes dandárok kiképzése még folyamatban van, és hogy azok az erők, amelyeket Ukrajna erre az offenzívára készít fel, jelenleg még nem állnak teljesen készen. Véleményem szerint a fő ellentámadásnak még időre van szüksége. Nehéz megmondani, hogy mennyire, de nem hiszem, hogy a következő két hétben jelentős aktivitásnak lehetünk tanúi. Persze az is lehet, hogy tévedek. Az ukránok már többször meglepték a világ minden tájáról érkező szakértőket. Ez egy háború, és egyszerre több forgatókönyv is lehetséges.

Mi Ukrajna legnagyobb hátránya?

Ukrajnában

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Ukrajna

Volodimir Zelenszkij

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak