Napunk

Ódor: Nem fogunk a médiában veszekedni és hülyeségekre pazarolni az időt

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

Bizalmat valószínűleg nem fog kapni a parlamenttől, de a politológus szerint szerint Ódor számára morális politikai álláspont, hogy jó kormányprogramot rakjon össze.

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Zuzana Čaputová hétfő délelőtt kinevezte a szakértői kormányt. Az új kormányfő Ódor Lajos közgazdász, a Szlovák Nemzeti Bank eddigi alelnöke.

Čaputová a szakértői kormánytól a lehető legjobb és legpragmatikusabb teljesítményt várja. Mint a kormány kinevezése után elmondta, bízik benne, hogy az új kabinet megerősíti az emberiességet és a professzionalitást az országban.

Szlovákia a populizmus és a hazugságok járványával néz szembe – fogalmazott az államfő, aki abban bízik, hogy az új miniszterek ennek a jelenségnek az ellensúlya lesznek, biztosítva a tárgyilagosságot és a másik iránti tiszteletet.

Nyugalom, szakmaiság, folytonosság

A kormány megteszi a maximumot, hogy Szlovákia előre haladjon – mondta Ódor Lajos kormányfő a beiktatása után.

A kormányát öt elv vezeti majd: nyugalom, szakmaiság, a jövő szem előtt tartása, a megosztottság áthidalása és a haza szolgálata.

Ódor szeretné megmutatni, hogy „másként is lehet”, a kormánya nevében stabilitást és kulturált vitákat ígér. Mint mondta, a szakmaiság alatt azt érti, hogy a kormánya biztosítsa az állam normális működését a tiszta parlamenti választásokig. Az aktuális problémák megoldása mellett a jövőt is szem előtt tartja majd az új kormány, úgy szeretnének dolgozni, hogy az hosszabb távon is biztosítsa Szlovákia versenyképességét és sikereit.

Az új kormány szeretné tiszteletben tartani az ország sokszínűségét, és nem szeretne olyan érzékeny kulturális témákat megnyitni, amelyek megosztják a társadalmat. Emellett szeretné biztosítani a folytonosságot is.

Csak együtt tudunk szembenézni a kihívásokkal, amik előtt Szlovákia áll – fogalmazott az új kormányfő.

Prioritások

A kormányfőként tartott első sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a miniszterei nem fognak a médiában veszekedni és hülyeségekre pazarolni a drága idejüket. A minisztereitől három rövid távú és három hosszú távú prioritás meghatározását kérte. Az ő rövid távú prioritásai:

  • az állam rendes működésének biztosítása az előrehozott választásokig botrányok nélkül, hogy senki ne vonhassa kétségbe a választások tisztaságát,
  • felelős költségvetés összeállítása,
  • és az Európa-párti külpolitika.

Az utóbbinak megfelelően azt Martin Sklenár védelmi miniszter és Miroslav Wlachovský külügyminiszter is megerősítette, hogy Szlovákia folytatja Ukrajna támogatását.

Ódor Lajos elmondta,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak