Napunk

Ha nem nyitunk bizalmi tereket a gyerekeknek, elveszítjük őket, mondja Lánczos Andrea mentor

Lánczos Andrea. Fotó - Lánczos Andrea archívuma
Lánczos Andrea. Fotó – Lánczos Andrea archívuma

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

Lánczos Andrea speciális pedagógus-logopédus, mentor és EMK (Erőszakmentes kommunikáció) tréner szerint a pedagógusok egy része azért legyint az inklúzióra, mert nálunk igazából az integráció sem valósult meg. Az inkluzív oktatásra nincsenek felkészülve a pedagógusok, megfoghatatlannak tűnik számukra és eszköztelennek érzik magukat.

A szakember szerint Szlovákia óriási kihívás előtt áll, hogy megoldást találjon a Tanácsadó és Megelőző Központok, továbbá az iskolai segítő csoportok szakemberhiányának leküzdésére, miközben a magyar segítő szakmák képviselőinek hiányát viszonylag gyorsan meg lehetne oldani.

Beszélgetésünkből kiderül:

  • milyen formában dolgozik egy magyar szakértői gárda azon, hogy segítse a magyarországi oklevelek honosítását, hogy az ott végzettek kvalifikált szakemberekként tudjanak elhelyezkedni az itthoni intézményekben, illetve áthidaló megoldást találjon arra az időszakra, amíg nem valósul meg egy jogszabályi módosítás;
  • van-e esély arra, hogy standardizált szlovákiai magyar tesztekkel mérjék fel a szakemberek a szlovákiai magyar gyerekeket;
  • miért lenne fontos Magyarország mintájára kötelezővé tenni a hároméves gyerekek vizsgálatát, logopédiai szűrését;
  • gyakorlati tapasztalatai alapján milyen problémákkal küzdenek az alapiskolások a pandémiás időszak óta.

Lassan egy éve a komáromi a Regionális Pedagógustámogató Központ egyik mentora, néhány hónapja pedig az oktatási minisztérium külső munkatársa. Mit csinál pontosan a tárcánál?

Szeptembertől segítem a pedagógusokat mentorként, februártól pedig a tárca külső munkatársaként szakmai anyagokat véleményezek az inkluzív és a nemzetiségi oktatásügyi kérdések szempontjából. A véleményezés során igyekszünk nemcsak a magyar ajkú, hanem bármelyik nemzetiség számára a legjobb körülményeket kialakítani az egyes intézményekben. Legyen szó akár a diagnosztizálásról, akár a nevelés-oktatás folyamatáról.

Nem egyedül véleményezi a tárca dokumentumait, hogyan állt fel a csapat?

Petőcz Kálmán, a tárca Nemzetiségi és Inkluziv Oktatás Főosztályának főosztályvezetője kért fel külső munkatársnak, az együttgondolkodásba pedig más szakembereket is bevonhattam. Olyan kollégákat kértem fel, akik a számomra is fontos szakmai értékek mentén dolgoznak.

Többen közülük olyan területeket és terápiákat képviselnek a gyógypedagógiában, a prevencióban, a korai fejlesztésben, amivel azt a nagy százalékú populációt tudnánk preventíve megsegíteni, egészen a születés utáni pillanatoktól kezdve, akikkel a jelenlegi iskolarendszer gyakran az iskolában találkozik először. Bár a korai életszakaszban van, amit már a jelenlegi rendszerben is kiszűrnek és ellátnak, de ez a fajta szakmai segítség leginkább a súlyosabb tünetekkel, illetve komolyabb szociális hátrányokkal küzdő gyermekek számára biztosított.

Közben sok, jelenleg csak az iskolás korban diagnosztizált tünetnek vannak már a születés körül és után is tünetei, illetve 3–4 éves korban is. A véleményezésbe mások mellett azokat vontam be, akik a korai fejlesztés témájában már most is ezt a korosztályt segítik, és már ezzel a preventív szemléletmóddal látják el: Végh Bodó Lívia, a dunaszerdahelyi Szivárvány Fejlesztő Központ egyik terapeutája, Melecski Júlia, a párkányi Kiwi gyermekfejlesztő központ vezetője és a párkányi Specializált Tanácsadó és Megelőző Központ munkatársa.

Emellett fontos volt számomra, hogy a szakértői csapatban jelen legyenek a tanácsadói központok képviselői is, ezért szólítottam meg a dunaszerdahelyi Tanácsadó és Megelőző Központ vezetőjét, Csivre Zsuzsát. Melecski Júlia javaslatára a párkányi Specializált Tanácsadó és Megelőző Központ vezetője, Matúšková Katarína is részt vesz a csapat munkájában.

Később csatlakozott hozzánk Monika Machajová Kamancová, szintén a párkányi központ munkatársa, újonnan pedig Monika Stupková (Ambulancia liečebnej pedagogiky) és Barbora Vodičková (WE WiN-Centrum Podpory vývinu dieťaťa) is segíti a munkánkat a szakmai véleményezésben.

Az elsődleges cél az, hogy a reformelképzelések a lehető leghatékonyabban reagáljanak a nemzetiségi, a magyar iskolák szükségleteire is?

Igen. Hosszan beszélgettünk a legégetőbb problémákról, a tanácsadói központokról, az aktuális tapasztalatokról, mert nagyon fontos, hogy konkrét visszajelzéseket adjunk az első perctől kezdve. Szeretnénk erőteljesebben megjeleníteni a korai fejlesztést és nemcsak nemzetiségi, hanem szakmai szempontból is.

Minden véleményezésünkben rámutatunk, hogy nincs elegendő anyanyelvi szinten beszélő magyar szakember a tanácsadói és speciális támogatói rendszerben, de az eszközök hiánya is komoly gond. 25–30 éve vár a szakma például arra, hogy magyar nyelvű standardizált tesztekkel vizsgálhassák a szlovákiai magyar gyerekek intellektusát, készségeit.

Az nem megoldás, hogy tolmácsot használjanak bármilyen felmérés során, vagy magyarországi teszteket alkalmazzanak, hiszen hivatalos szakvéleményt csak a Szlovákiában standardizált tesztek alapján lehet kiállítani. Nincs rendben az sem, hogy szlovák tesztekkel vizsgálják a magyar, a roma vagy más nemzetiségű gyermeket. Ahogyan az sincs rendben, hogy néhány, csak szlovák szakemberekből álló központban előfordul, hogy nem tudnak érdemben kommunikálni a szülőkkel sem.

A közös munkánknak eredményeképpen már elindult egy folyamat, melynek köszönhetően a Gyermekpszichológiai és Patopszichológiai Kutatóintézet (VÚDPaP) hamarosan megszólítja azokat a központokat, melyekben magyar szakemberek dolgoznak és az általuk évek óta használt anyagok alapján összeállhat az összes szükséges szlovák standardizált tesztnek a szlovákiai magyar verziója, melyek a szlovákiai magyar gyermekek kultúrájához lesznek igazítva.

Érdekes, hogy ezt eddig nem tartották fontosnak például a kutatóintézetben.

Az, akihez ez az ügy került a VÚDPaP-ban tökéletesen tisztában van azzal, hogy ez egy régi és nagy probléma. Örül, hogy eljött az ideje annak, hogy megoldódjon ez a probléma, de tudni kell azt is, hogy ennek komoly anyagi vetületei vannak. Első körben elindul egy szakmai egyeztetés a gyakorlatra építve, ezt követően kezdődhet el a tesztek előkészítése.

Milyen további területeken történhetnek még előrelépések?

Nagyon kevés a magyar szakember, a központok összevonásával még inkább csökkent a számuk. Beszélünk egyrészt a speciális ellátási rendszeren belüli szakemberhiányról, másrészt viszont egész Szlovákia számára óriási kihívás, hogy hogyan lesz képes az oktatási rendszer szintjein, az óvodákban és az iskolákban kialakítani az iskolai támogatói csoportokat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar iskolák

Oktatás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak