Napunk

Gyimesi úgy érzi, hazaért, de a Szövetség a jövő héten széteshet

Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó - Napunk
Gyimesi György az MKP-platform sajtótájékoztatóján. Fotó – Napunk

Gyimesi György azokat a szlovák szavazókat is meg akarja szólítani a Szövetség listáján, akik nem akarnak a Smerre vagy a Republikára szavazni.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Megszületett az a döntés, amely egy mérföldköve lehet a szlovákiai magyar politikának. Hónapokig tartó huzavona után a Szövetség MKP-platformja, amelyet Berényi József vezet, bejelentette: indítják a választásokon Gyimesi Györgyöt, az OĽaNO korábbi képviselőjét. Annak ellenére is, hogy a Híd legutóbb két napja, május 11-én adott ki egy nyilatkozatot, melyben egyértelműen kijelentették, nem indulnak egy listán Gyimesivel. Az MKP mai döntését így a párt szétesése követheti.

Az MKP-platform pozsonyi Országos Tanácsán a platform arról a 75 képviselő-jelölti helyről döntött, amelyek a Szövetség listáján nekik járnak. A bejelentésen részt vett Gyimesi György is, Forró Krisztián pártelnök és Berényi József platformelnök mellett ő volt a harmadik, aki a sajtótájékoztatón szót kapott.

Berényi: Nincs ok pánikra

Gyimesi a 150. lesz a Szövetség listáján a mai döntés értelmében. Az MKP Országos Tanácsának 35 jelenlévő tagja közül titkos szavazáson 30-an támogatták Gyimesi felvételét, négyen tartózkodtak, egy ellenszavazat volt.

Szuverén jogunk, kit jelölünk, jelentette ki Berényi József a platform sajtótájékoztatóján. „Tartani kell azt az elvet, hogy a platformok jelöléseibe nem szól bele a többi platform” – mondta Berényi azzal, hogy szerinte tolerálni kell a másik véleményt. Berényi elmondta, arra számítanak, Gyimesi érkezésével olyanok is a Szövetségre fognak szavazni, akik egyébként másra szavaztak volna. „Nincs ok a pánikra és a hisztériára” – tette hozzá a platformelnök.

Ez egy javaslat az MKP-platform részéről, a végső listát a párt Országos Tanács fogadja el, hangsúlyozta Forró Krisztián. „Ez egy jó lista, ez egy nyitott lista, nem kirekesztő, hanem befogadó” – tette hozzá Forró. „Örülök, hogy Gyimesi György is belátta, hogy együtt tudunk csak sikeresek lenni, és együtt csapatot tudunk alkotni a közösségünk érdekében” – mondta a pártelnök.

Az elkövetkező napok meg fogják mutatni, ki az, aki komolyan gondolja a toleranciát és az egységet, és ki az, aki megosztja az egységet, mondta a pártelnök.

Az MKP-platform sajtótájékoztatója. Fotó – Napunk

Gyimesi elutasította Matovič ajánlatát

„Hónapokig tartó tárgyalássorozat után hazaértem, a sajátjaim között vagyok” – jelentette ki a sajtótájékoztatón Gyimesi. „Egyet gondolunk és ugyanazt érezzük, ezért a legtermészetesebb dolog volt, hogy ide vezettek a lépéseim. Szövetkezni szeretnék a Most-Híd-platformmal és az Összefogás-platformmal is, nekünk ezen a listán van a helyünk.”

Gyimesi elmondta, őt azért sem lehet a magyar egység szétverőjének nevezni, mert Igor Matovič felajánlotta neki,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Forró Krisztián

Gyimesi György

Híd

MKP

OĽaNO

Összefogás

Szövetség

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Hatályba lépett az Egyesült Államok fizetésképtelenségének elkerülését lehetővé tevő törvény, miután Joe Biden a kongresszusi elfogadás után aláírta dokumentumot. Az elnök a törvény aláírása alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozza, hogy annak nyomán 2025. január 1-ig felfüggesztik az amerikai államadósság felső korlátját, és 2025. január 2-án automatikusan az akkori államadósság válik a törvényben megállapított felső eladósodottsági plafonná.

Robert Fico kijelentette, hogy tiszteli Gautam A. Rana amerikai nagykövetet, ezért részt vesz a június 8-i fogadáson, amelyet a nagykövetség a függetlenség napja alkalmából rendez, és amelyre a Smer elnökét is meghívták.

Svédország még a júliusi csúcstalálkozó előtt csatlakozhat a NATO-hoz, mondta Jens Stoltenberg főtitkár, miután találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A következő találkozó Svédország, Ankara és a NATO között egy hét valósul meg. (reuters)

Egy 67 éves férfi vesztette életét abban a lakástűzben, ami ma délelőtt ütött ki Kassán, a két sérültet, egy 28 és egy 60 éves férfit eszméletlenül szállítottak kórházba. (tasr)