Napunk

Napunk newsfilter: Ne várjunk túl sokat a szakértői kormánytól, a Szövetségtől pedig még annyit se

Ódor Lajos. Fotó - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Mérsékeljük az elvárásainkat a szakértői kormánnyal kapcsolatban. 2. Hegeren talán még segíthet is, hogy nem lesz kormányfő. 3. Amíg Ódorék szakértenek, a Szövetség még mindig önmagával van elfoglalva.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Mérsékeljük az elvárásainkat a szakértői kormánnyal kapcsolatban

Ígéretéhez híven az elnöki hivatal pénteken dél előtt néhány perccel nyilvánosságra hozta a jövő héten kinevezésre kerülő szakértői kormány tagjainak névsorát. Nem kerítettek túl nagy feneket a dolgoknak, nem volt sajtótájékoztató, sem fotózás, sem livestream. Küldtek egy e-mailt, amelyben ott volt a névsor, valamint egy rövid összefoglaló arról, hogy a jelöltek eddig mivel foglalkoztak. Még a fényképeket is kispórolták.

Ez a kormány tényleg szakértői lesz. Ez a puritán prezentáció valahol talán felüdülés is egy olyan korban, ahol a hivatásos politikusok a semmiről vagy épp nyilvánvaló hazugságokról is képesek hosszú órákon át beszélni sehová nem tartó sajtótájékoztatókon. Persze egy olyan testületről, mely az országot fogja vezetni az elkövetkező kb. 5–6 hónapban, ennél több információt várunk, de ezeket remélhetőleg a kinevezést követően megadja majd az Ódor-kormány.

Ódor-kormány bizony, ízlelgessük ezt a szóösszetételt, mert a parlamenti pártok az elkövetkező hetekben mindent megtesznek majd azért, hogy elhitessék velünk, ez a kormány Zuzana Čaputováé. A valóságban Čaputová a kinevezés pillanatában lényegében minden befolyását elveszti az új kormány fölött, ezért pontosabb az első megnevezés.

Az államfő befolyása persze tetten érhető a névsor összeállításában, de a hírek szerint ebben az első perctől fogva részt vett a leendő kormányfő is. A leendő miniszterek névsorát olvasva találkozhatunk ismerős és kevésbé ismerős nevekkel. Kijelenthetjük, hogy Čaputová tartotta a szavát, és tényleg egy szakértői és amennyire lehetett, apolitikus névsort állított össze, olyan emberekből, akiknek talán még a cinikusabbak is elhihetik, hogy képesek mérsékelni a káoszt ebben az országban.

Kerüljük a csodavárást. Az Ódor-kormány előtt számos kihívás áll, az egyik talán legváratlanabb pedig az, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrati

Eduard Heger

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Szövetség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Forró Krisztián pártelnök szerint sokkal erősebbé válhat a Szövetség, hiszen úgy néz ki, azok a személyek, akik eddig a konfliktust gerjesztették a párton belül, úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak, és távoznak. Ez inkább erősítheti a pártot. A Híd-platform részéről is azok maradtak, akik erősíteni szeretnék a pártot, és komolyan vették, hogy felelősséggel tartoznak a közösségünk iránt, tette hozzá a Szövetség elnöke.

Élő: a Modrí és a Híd a közös indulásról a szeptemberi előrehozott választásokon.

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)