Napunk

Napunk newsfilter: Ódor odaszúrt Ficónak, a Szövetség kihagy egy kommunikációs ziccert

Ódor Lajos. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Čaputovának nem releváns Fico, lehet, hogy Ódornak sem lesz az. 2. A Hlas szerint a sorosozás nem menő, és ez adhat neki végre karaktert. 3. A Szövetség mondhatna valamit Ódorról, hogy látsszon, pártként is létezik.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Čaputovának nem releváns Fico, lehet, hogy Ódornak sem lesz az

Ma kora délután már csak egy név hiányzott Čaputová szakértői kormányából, az államfő péntek délig bejelenti, kik lesznek az Ódor-kormány tagjai.

Ahogy az várható volt, még fel sem állt a szakértői kormány, máris komoly támadás alatt áll elsősorban Robert Fico és a Smer irányából. A támadások miatt egy miniszteri poszt várományosát már vissza is léptette az elnöki hivatal, bár ez szerencsére nem Fico sorosozásának az eredménye volt.

A kulturális tárca élére Barczi Gyula művészettörténészt szánta volna Čaputová, de vele az Sme rodinának és az OĽaNO-nak is gondja volt egy Szlovákiából külföldre eladott Bernini-szobor és Krasznahorka miatt. Barczi tisztázta a nevét mindkét ügyben: a Bernini-szobor esetében nem rajta múlott az alacsony kikiáltási ár és az sem, hogy a kulturális minisztérium jóváhagyta a mű külföldre való eladását, Krasznahorka esetében pedig azért bontotta fel a szerződést a felújítást tervező építésszel, mert a projektben több hiányosságot talált. De mivel a neve mégiscsak kapcsolódik ezekhez az ügyekhez, az elnöki palota reputációs kockázatot látott benne.

A sorosozás nyilván nem hatja meg Čaputovát, hiszen őt az elnökké jelölése óta ezzel támadják, és a titulust magától értetődően megkapta az általa kijelölt szakértői kormány feje, Ódor Lajos is. Annyi változás azonban van Čaputová részéről, hogy Fico támadásai miatt jogi lépéseket helyezett kilátásba. Ez az eszköz Ľuboš Blaha ellen már egyszer működött: a Smer túlmozgásos dezinformátora nem tudta bizonyítani állításait arról, hogy az elnök külföldi ügynök és hazaáruló, törölni kellett az ezzel kapcsolatos posztjait.

Ma Čaputová és Ódor tartottak egy rövid sajtótájékoztatót, ezen Ódor is reagált arra a vádra is, hogy Soros embere lenne: megköszönte Ficónak, hogy annak idején a kormánya őt jelölte a Nemzeti Bank alelnökének. Ódor arról is beszélt, hogy a kormánya támogatásáról tárgyalni fog a releváns pártok vezetőivel.

Amikor Čaputová a szakértői kormány lehetséges tagjairól egyeztetett a pártvezérekkel, nem volt köztük Robert Fico. Lehet, hogy Ódor is

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Peter Pellegrini

Robert Fico

Szövetség

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Élő: a Modrí és a Híd a közös indulásról a szeptemberi előrehozott választásokon.

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.