Napunk

A szlovák iskolát választó magyar szülők nem a magyar, hanem a szlovák identitás felé indítják el a gyereküket, mondja Lampl Zsuzsanna szociológus

Lampl Zsuzsanna. Fotó - A szerző archívuma
Lampl Zsuzsanna. Fotó – A szerző archívuma

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Lampl Zsuzsanna szociológus szerint a magyar szülők tisztában vannak azzal, hogy a magyar iskola erősíti gyermekükben a magyar identitást, tudják azt is, hogy a szlovák alapiskola egy másik identitás felé indítja el a gyermeküket.

A magyar szülők többsége az érvényesüléssel indokolja a szlovák iskola melletti döntést, bár a szociológus szerint az utóbbi években egy újabb narratíva is megjelent az érvek között.

Beszélgetésünkből kiderül:

  • hogy többségében magyar és nem vegyes szülők gyerekei azok a diákok, akik magyar nemzetiségűként látogatnak szlovák alapiskolát,
  • a szülők valószínűleg tudatosítják azt is, hogy traumát okoznak gyermeküknek azzal, ha magyar nyelvi környezetből szlovák tannyelvű oktatási intézménybe íratják őket,
  • az idegennyelv-tanítás módszereivel oktatott szlovák nyelv a szülők egy részének kevés érv lesz a magyar iskola mellett.

A Napunk megnézte a déli városokban a szlovák alapiskolákat látogató magyar nemzetiségű diákok számát, 12 – jobbára magyarok lakta – déli városban száznál is több magyar nemzetiségű diák látogat szlovák tannyelvű alapiskolát. Ön szerint mit mutatnak ezek az adatok?

Ebben semmi meglepő nincs, tulajdonképpen alátámasztják azt, amit eddig is tudtunk. Sokan amikor arról beszélnek, hogy magyar gyerekek járnak szlovák iskolába, akkor arra gondolnak, hogy vegyes házasságból vagy párkapcsolatból származó gyerekekről, tehát magyar és nem magyar szülők gyerekeiről van szó. Ezekre a gyerekekre tényleg jellemző, hogy többségük szlovák iskolába jár, viszont a többségük nem is magyar nemzetiségű. Ugyanakkor tudjuk, és ezt a kutatásaim is alátámasztják, hogy homogén magyar szülőpárok magyar nemzetiségű gyerekei is járnak szlovák iskolába.

Az, hogy az Ön által említett adatokban magyar nemzetiségű gyerekek szerepelnek, visszautal arra, hogy ezek a gyerekek az esetek többségében magyar szülők gyermekei, hiszen a vegyes, szlovák–magyar szülőpároknál – amint arra fentebb utaltam – az esetek többségében a gyermek nem magyar, hanem szlovák nemzetiségű. Tehát a magyar nemzetiségből is következtethetünk arra, hogy nagy valószínűséggel az apa és az anya is magyar. De az, hogy magyar szülők magyar gyermekei is látogatnak szlovák alapiskolát, évtizedek óta tartó jelenség.

Én természetesen nem vitatom el a szülők szabad iskolaválasztáshoz való jogát. Ugyanakkor ha fontos számunkra a nemzeti identitás megtartása, az, hogy nemzeti közösségként fennmaradjunk, akkor az egyik legfontosabb tényező az, hogy a gyerek milyen tanítási nyelvű alapiskolába jár. Ez ugyanis nagymértékben meghatározza az ő nemzeti identitásának a további alakulását. Ráadásul a kutatások is bizonyítják azt, amit sokan személyesen is megtapasztaltak már a családjukban, hogy a gyermek szlovák iskolába járatása megváltoztathatja a családi kommunikáció nyelvét.

Az, hogy milyen nyelven beszélünk a legszűkebb közösségünkben, a nemzeti identitás alakulásának a következő fontos tényezője. Tehát ha egy családban elkezdenek szlovákul beszélni, mert a gyermek egy idő után esetleg már nem akar másképpen, akkor az nemcsak a gyermek nemzeti identitásának a változását jelzi, hanem az egész család nemzeti identitását megváltoztathatja. Vagyis mindannyiukat elindíthatja az asszimiláció útján.

Milyen okok játszanak kulcsszerepet az iskolaválasztáskor?

Amikor a kutatásaim során azt firtatom, hogy a magyar szülők mivel indokolják a magyar, illetve a szlovák iskola választását, folyamatosan beigazolódik, hogy nagyon is tisztában vannak az iskola nemzeti identitásmegőrző szerepével. Azok a szülők is, akik végül szlovák iskolába íratják a gyereküket.

A magyar iskolát választó szülők legfőbb indoka pont ez, nem akarják, hogy a gyerekük elveszítse a nemzeti gyökereit, a nemzeti kultúráját. Azt akarják, hogy ebben erősödjön meg, ezt sajátítsa el. Emellett nagyon fontos indok az is, hogy úgy gondolják, a kisgyermek legjobban anyanyelvén tud tanulni. Mindezekkel a véleményekkel a szlovák iskolát választó szülők döntő többsége is egyetért, vagyis ők is tudják mindezt, ennek ellenére szlovák iskolába íratják a gyereket. Szerintük így jobban fog érvényesülni, mert ott jól megtanul szlovákul.

Ez jó érv?

Hosszú ideig ezeknek a szülőknek az elsődleges érve a gyermek érvényesülése volt, amit a szlovák nyelvtudással azonosítottak. Tehát: a gyerek csak szlovák nyelvtudással érvényesül, és azt csak a szlovák iskolában sajátítja el. Természetesen egy szlovák iskolában biztosan hamarább megtanul a gyermek szlovákul, hiszen nincs mese, ki gyorsabban, ki lassabban, de muszáj megtanulnia, kérdés viszont, hogy ez mi mindennel jár. Nem beszélve arról, hogy a szlovák nyelvtudás nem az egyetlen tényezője az érvényesülésnek. Számtalan példa van arra, hogy magyar iskolából is lehet érvényesülni. Ezt valószínűleg ezek a szülők is tudják.

Tapasztaltam, hogy sok szülő tisztában van azzal, hogy az érvényesüléssel való indoklás nem igazán állja meg a helyét.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Oktatás

Romák

Szlovákiai magyar

Szlováknyelv-oktatás

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak