Napunk

Čaputová közzétette a szakértői kormány névsorát. Ódor mellett két magyar miniszter kerül a kabinetbe

Az új kormány. Fotó - N, TASR, FB
Az új kormány. Fotó – N, TASR, FB

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Zuzana Čaputová köztársasági elnök péntek délelőtt közzétette a szakértői kormány névsorát, amely az országot a szeptemberi előrehozott választásokig vezeti. A kormányt hétfőn nevezi ki az államfő.

A miniszterelnök Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke lesz. A 16 tagú kabinetben négy nő kapott helyet.

A legnagyobb meglepetés, hogy a gazdasági miniszter nem a minisztérium jelenlegi államtitkára, Peter Švec lesz, hanem Peter Dovhun, a SEPS korábbi igazgatótanácsi elnöke és vezérigazgatója.

Az oktatási minisztériumot Daniel Bútora fogja vezetni, aki régóta pedagógus, és magániskolák igazgatójaként is dolgozott.

A szakértői kormány:

Ódor Lajos miniszterelnök

Lívia Vašáková a Helyreállítási Terv végrehajtásáért felelős miniszterelnök-helyettes

Peter Dovhun gazdasági miniszter

Horváth Mihály pénzügyminiszter

Pavol Lančarič közlekedésügyi miniszter

Jozef Bíreš mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter

Balík Péter beruházási, regionális fejlesztési és informatizációs miniszter

Ivan Šimko belügyminiszter

Martin Sklenár védelmi miniszter

Jana Dubovcová igazságügyi miniszter

Miroslav Wlachovský külügyminiszter

Soňa Gaborčáková munka-, szociális- és családügyi miniszter

Milan Chrenko környezetvédelmi miniszter

Daniel Bútora oktatásügyi miniszter

Silvia Hroncová kulturális miniszter

Michal Palkovič egészségügyi miniszter


Ódor Lajos (1976): költségvetés és stabilitás 

Ódor Lajos lesz az első szakértői kormány miniszterelnöke Szlovákiában. Ugyanakkor ő lehet az első miniszterelnök, aki nem élvezi a parlament bizalmát kezdettől fogva, és az első olyan miniszterelnök is, akinek nem szlovák, hanem magyar az anyanyelve. Nem politikus, nem tagja egyetlen pártnak sem.

A Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjáról érkezik. Hétfői nyilatkozatában megerősítette, hogy elhagyja a jegybankot; technokrata, aki precíz és megoldásokat akar találni: „A köztársasági elnök döntése, hogy engem nevezett ki a szakértői kormány élére, megtiszteltetés és egyben nagy felelősség is számomra. Szlovákia ma nehéz helyzetben van, és a csapatom és én mindent megteszünk azért, hogy az országot előrehozott választásokhoz vezessük, és elhozzuk a kívánt békét, stabilitást, valamint konstruktív szakmai vitát folytassunk az emberek és az ország számára fontos kérdésekről” – mondta Ódor.

Kinevezéséig továbbra is teljes körűen ellátja az nemzeti bank elnökhelyettesi feladatait. Egész karrierjét szigorú és racionális elemzésekre építette, és várhatóan miniszterelnökként is így fog cselekedni, nem áll érdekében politikai csatározásokba és választási kampányokba bocsátkozni. Az előrehozott választásokon egyik párt jelöltjeként sem fog indulni.

Több mint négy és fél hónapig biztosan miniszterelnök lesz, azaz október 1-ig, amikor megtudjuk a parlamenti választások eredményét. A koalíciós kormányok (az egyszínű kormány megalakulása nagyon valószínűtlen) megalakulása hetekig tart.

Ódor lemond a nemzeti bank elnökhelyettesi tisztségéről, ami azt jelenti, hogy ha vissza akarna térni erre a pozícióra, akkor az államfőnek a parlament által jóváhagyott kormányzati javaslat alapján újra ki kellene neveznie. Ez tehát nem csak egy kitérő, mivel egy fontos posztról távozik.

Több olyan intézmény társalapítója, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a kormányok racionálisabban és elemzések alapján működjenek. Ezért várhatóan Szlovákia adósságának észszerű kezelésére is törekedni fog. A pénzügyminisztérium vezető közgazdásza és a Pénzügypolitikai Intézet igazgatója volt 2003 és 2005 között, 2012 és 2018 között pedig a Költségvetési Tanács tagja.

Mi vár rá most? Mindenekelőtt az ország felkészítése a parlamenti választásokra és a 2024-es költségvetés előkészítése, a miniszterek munkájának koordinálása, akik közül néhányan eddig egyetlen tárcát sem vezettek, valamint a Helyreállítási Terv végrehajtásának felügyelete.

Az elvárás vele szemben az összes szervezeti egységgel összehangolt, jó költségvetés elkészítése. Emellett európai és külpolitikai feladatai is lesznek, mivel Oroszország Ukrajna elleni háborúja folytatódik.

Állandó nyomás alatt lesz a politikai pártok részéről. A Smer, a Hlas, de az OĽaNO és a Sme rodina is ugyanis Zuzana Čaputová elnök asszony meghosszabbított kezének és a „progresszív puccs” részesének tekintheti őt.


Horváth Mihály (1979): a spórolásban segített a volt pénzügyminisztereknek, most a költségvetés összeállítása vár rá

Fotó N – Vladimír Šimíček

A pénzügyminisztériumot egy elismert közgazdász fogja vezetni, aki jelen volt a Költségvetési Tanács, vagyis azon intézmény születésénél, amelynek az a feladata, hogy felügyelje, a kormány ne költekezzen túl. Tekintettel arra, hogy Szlovákia államháztartásának gondjait sürgősen orvosolni kell, a szakértők szerint Horváth Mihály jó választás. Nehéz helyzetbe kerül azonban, mivel politikai támogatás hiányában várhatóan az ő feladata lesz a példaértékű költségvetés bemutatása.

A leendő pénzügyminiszter 2020 februárjától a Szlovák Nemzeti Bank gazdasági és monetáris elemzési osztályának igazgatója. A jegybank vezető közgazdászaként az elmúlt években Peter Kažimír elnökkel együtt részt vett az Európai Központi Bank szintjén a monetáris kérdésekkel kapcsolatos legfontosabb találkozókon.

A 43 éves Horváth egy  külföldi tapasztalattal rendelkező technokrata, aki Tomáš Helebrandthoz hasonlóan visszatért Szlovákiába. 2014 és 2019 között az Egyesült Királyságban dolgozott a Yorki Egyetem közgazdaság-tudományi előadójaként, előtte pedig öt évig az Oxfordi Egyetemen

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Választások 2023

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak