Napunk

Meglepetés, nagy áldozat, bátor tett. Szlovákiai magyar személyiségek Ódor Lajos kormányfői posztjáról (ankét)

Ódor Lajos. Fotó - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó – Tomáš Benedikovič

Óvatos optimizmussal nyilatkoznak a szlovákiai magyar közélet személyiségei arról, hogy május közepétől Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank komáromi származású alelnöke vezeti a szakértői kormányt Szlovákiában. Egy dologban egyetértenek a Napunk ankétjának megszólalói: Ódor szakmai kvalitásai kétségbevonhatatlanok.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Már januárban felmerült, hogy ha Zuzana Čaputová szakértői kormányt nevez ki Szlovákiában, annak akár magyar miniszterelnöke is lehet Ódor Lajos személyében. A több hónapos találgatásoknak május 7-én, vasárnap vetett véget az államfő, amikor bejelentette, kinevezi a szakértői kormányt, amelyet valóban Ódor fog vezetni. Maga a leendő miniszterelnök két nappal később erősítette meg, hogy elfogadta a köztársasági elnök felkérését.

Ódor Lajos 1976-ban született Komáromban, Nagykeszin és Ekelen járt alapiskolába, középiskolai tanulmányait pedig a Selye János Gimnáziumban végezte Komáromban. Habár a magyarországi továbbtanuláson is gondolkodott, végül Pozsonyban diplomázott a Comenius Egyetem matematika–fizika karán, matematika–menedzsment szakon.

Még csak 26 éves volt, amikor Ivan Mikloš pénzügyminiszter igazgatónak nevezte ki a Pénzügypolitikai Intézet élére, két év múlva már a Szlovák Nemzeti Banknál dolgozott, majd Iveta Radičová kormányfő tanácsadójaként folytatta. Részt vett a Költségvetési Felelősség Tanácsának és a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért osztályának megalapításában.

Fontos szerepet játszott az egykulcsos adó bevezetésében, az euró bevezetésének előkészítésében és az adósságfék reformjának bevezetésében. 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke. 2016 óta a Közép-európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora, több önálló ismeretterjesztő könyve jelent meg szlovákul. Zuzana Čaputová várhatóan május 15. után nevezi ki őt kormányfőnek.

Körkérdésünkben a közélet, kultúra és gazdaság területén mozgó szlovákiai magyar személyiségeknek tettük fel a kérdést, hogyan értékelik, hogy Ódor Lajos fogja vezetni a szlovák szakértői kormányt.

Kérdésünkre válaszolt: Balog Beáta, Barak Dávid, Bolemant Lilla, Bugár Béla, Csáky Pál, Dudás Tamás, Gyurovszky László, Hégli Dusan, Hushegyi Gábor, Kanovits Zoltán, Keszegh Béla, Sánta Attila, Vrabec Mária.


Balog Beáta
a Sme főszerkesztője

Nyilvánvaló, hogy Ódor Lajos nem fog érzelmeket korbácsolni és alantas emberi ösztönökre építeni a miniszterelnöki hivatalban. Ezt nagyon sokan értékelni fogják. Ódort leginkább intelligenciája, pragmatizmusa, a tudományba vetett hite és egyértelmű nyugati liberális irányultsága jellemzi. Sohasem volt az a sült közgazdász, aki táblázatokba akarná gyömöszölni a társadalom egészét, de az nyilvánvaló, hogy hisz a tudományra alapozott világmagyarázatban. Ez legalább egy időre véget vet a kormányzati sajtótájékoztatóknak, amelyeken bugyuta szólásmondásokat szajkóztak.

Sokan nem tudták Ódor Lajosról, hogy magyar nemzetiségű. Még sok magyar sem. Nem azért, mert titkolta, hanem mert az eddigi közgazdászi tevékenységével kapcsolatban ez nem volt téma. De a miniszterelnöki megbízásával kapcsolatban ez jogosan merült fel, és tartalmaz is egy fontos üzenetet: Szlovákiának olyan politikára van szüksége, amely nem ellenséget, hanem egyenjogú partnert lát a kisebbség tagjaiban. Mert ha ez megtörténik, akkor a kormányt is irányíthatják az egész ország érdekében.


Barak Dávid
a Paraméter főszerkesztője

Ódor Lajos közelgő kinevezése a szakértői kormány élére vegyes érzelmeket vált ki belőlem. Egy pragmatikus közgazdász (hidegvérű matematikus) lesz Szlovákia miniszterelnöke, akit nem kötnek választási ígéretek, és ellenfelei sem tudják őt megzsarolni semmivel, hiszen – szakértő lévén – nincsenek politikai ellenfelei. Emellett Ódor nagyon ért ahhoz, ami a szakmája, ráadásul kinevezése még a szlovákiai magyarok arcára is mosolyt csal. Kiváló hír tehát, hogy végre egy igazi szakember kezébe kerül a kormány irányítása.

És most jön a rossz hír: ha hinni lehet az államfőnek, és kizárólag olyan személyekkel tölti fel a szakértői kormányt, akik nem fognak indulni a szeptember végi választásokon, akkor ez azt jelenti, hogy a szakértő Ódort ősszel egy politikus váltja majd a kormányfői székben. Olyan politikus, akit választási ígéretek és bizniszek kötnek, akit ellenfelei – vagy akár szövetségesei – térdre kényszeríthetnek, és aki – az ígérgetésen és a bizniszelésen kívül – még csak nem is ért semmihez.


Bolemant Lilla
a Womanpress kiadó vezetője, női jogi aktivista

Biztos vagyok benne, hogy az elnök asszony jól döntött, ami a kormányfő és a miniszterek szakmaiságát illeti, többek között azért is, mert minden eddigi döntése a lehető legjobbnak bizonyult, mivel felelősséggel látja el a feladatait és minden részletet mérlegel. Ennek is köszönhető, hogy első alkalommal történik meg az, hogy nem csak kijelentések szintjén vagy „papíron” valósul meg a nemre, fajra, nemzetiségre, vallásra tekintet nélküli választás, a szakmaiság elismerése.

Sohasem volt még szakértői kormányunk, de ilyen kaotikus politikai helyzet sem az országban, így nehéz megjósolni, hogyan fogjuk átvészelni az elkövetkező hónapokat, hiszen a parlamenti és azon kívüli pártok közül többen mindent megtesznek majd azért, hogy az elnök asszony döntésének helyességét aláássák, és hogy megingassák a szakértői kormányt. Bízom benne, hogy ez a kormány elég erős lesz ahhoz, hogy biztonsággal eljussunk a választásokig és nyugodtabban, nagyobb biztonságban élhessük mindennapjainkat. Jó esetben a parlamenti választás eredményeit is pozitívan befolyásolhatja.


Bugár Béla
a Híd és az MKP korábbi elnöke

Én mindig is szakembernek tartottam őt, ezért jelöltük a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjára. Szakemberként számos olyan reformon hagyta rajta a kéznyomát, amelyek abban az időben Szlovákia számára nagyon fontosak voltak. Ugyanakkor ezt egy bátor tettnek tartom, mert ebben a félévben nagy politikai csatározások fognak folyni, és nem hiszem, hogy a kormánya bizalmat fog kapni. Fél év alatt nehéz lesz bizonyítania, ezért bátor és önfeláldozó tettnek tartom, hogy ezt meglépi.


Csáky Pál
az MKP korábbi elnöke, volt EP-képviselő

Nagy merészség kormányzati posztot vállalni de facto 2 hónapra (július 15. – augusztus 31. szünidő, szeptember éles kampány) parlamenti támogatás nélkül. Čaputovának véleményem szerint tavaly decemberben kellett volna lépnie, akkor ő diktálhatta volna az irányt és a tempót is: most csak fut a történések után. Ódor úr kormányát mindenki Čaputová bábkormányának fogja tartani. Čaputová azzal, hogy most váltotta le Heger kormányát, őt is átlökte az ellenzéki oldalra, így

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Balog Beáta

Bugár Béla

Csáky Pál

Keszegh Béla

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak