Napunk

Napunk newsfilter: Ódornak fel kell készülnie arra, hogy a parlament háborút indít ellene

Ódor Lajos. Fotó - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó – Tomáš Benedikovič

1. Čaputová kormánya. 2. Ódor, magyar és szakértő. 3. Gyimesi pozíciója gyengült, de a sorsa már eldőlhetett a Szövetségben.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Čaputová kormánya

Ódor Lajos elfogadta a köztársasági elnök felkérését, és vállalja a szakértői kormány vezetését. Ezzel összhangban május 14-én lemond a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztjáról.

Megtiszteltetésnek tartja az államfő döntését, amely egyben óriási felelősséget jelent Ódor számára. „Nincs könnyű helyzetben ma Szlovákia, mindent megteszek a csapatommal, hogy elvezessük az országot az előrehozott parlamenti választásig, és elhozzuk az óhajtott nyugalmat, stabilitást, valamint az ország számára fontos témákban a konstruktív és szakmai párbeszédet” – jelentette ki a kormányfői poszt várományosa.

Zuzana Čaputová köztársasági elnök vasárnap jelentette be, hogy Ódor Lajos fogja vezetni a szakértői kormányt. Az államfő hangsúlyozta, olyan miniszterekből szeretné összeállítani a kormányt, akik az előrehozott választáson nem indulnak, így a kormánytagok közül senki nem tud visszaélni a pozícióval a választási kampányban.

A kormányt Čaputová is szakértőnek és nem hivatalnoknak nevezi, ami pontosabb megnevezés, hiszen nem csak hivatalnokokból áll, a szakértelem a fontosabb kritérium.

Ódor megerősítése mellett egyre több minisztériumi szék várományosának a neve kerül nyilvánosságra – egyelőre nagyobb meglepetés nélkül jelennek meg újabb és újabb nevek a sajtóban. Többen jelenlegi vagy volt minisztériumi alkalmazottak, államtitkárok, tehát jól ismerik az ágazati problémákat. Ebből a szempontból megalapozatlan Heger távozó megbízott kormányfő vádja, mely szerint az új kormánytagokra hosszú betanulási időszak vár. Feltehetően az államfő és az új miniszterelnök hamarosan hivatalosan közli a teljes névsort.

Az országnak először lesz szakértői kormánya. Csehországnak már három alkalommal is volt, de kétszer a politikai pártok támogatásával alakult meg. Čaputová nem egyeztetett a pártokkal, ezért az országot az előrehozott választásokig irányító, az elnök által kinevezett kormány nem fogja élvezni a parlamenti pártok többségének a támogatását.

Szlovákia alkotmánya nem említi a szakértői kormányt, de az elnök jogköreiből következik, hogy kinevezhet ilyen kormányt. Először a miniszterelnököt nevezi ki az államfő, és a jelenlegi gyakorlat az, hogy a további kormánytagokat a leendő kormányfővel egyeztetve kérik fel.

Mint minden új kormánynak, így az Ódor-kabinetnek is 30 napja lesz arra, hogy kérje a parlament bizalmát. Ha a parlamenttől nem kapja meg a bizalmat a kabinet – jelen helyzetben erre van nagyobb esély –, akkor az elnök visszahívja a kormányt, majd megbízza a kormányzással.

A parlament nem lesz érdekelt abban, hogy a szakértői kormány javaslatait támogassa, már csak annál az egyszerű oknál fogva sem szeretne egy sikeres, nem pártjelöltekből álló kormányt, mert a saját pozíciójukat rontanák ezzel a pártok.

Zuzana Čaputová is különleges helyzetbe kerül, mivel a szakértői kormányra egyértelműen az elnök kormányaként tekintenek majd. A köztársasági elnöknek a napokban kellene bejelentenie, hogy indul-e a 2024-es elnökválasztáson. Ha bejelenti, hogy újra megméretteti magát, akkor a kormány tevékenysége hatással lesz az elnöki kampányra.


2. Ódor, magyar és szakértő

Ódor Lajos lesz Szlovákia történetének első magyar miniszterelnöke. Erről lehet olvasni minden magyar (szlovákiai magyar és magyarországi) híroldalon. A Napunk is szentelt egy véleménycikket annak, hogy mit üzen Ódor Lajos miniszterelnöki kinevezése a szlovákiai magyaroknak.

A szlovák hírportálokon azonban nemhogy cikk nem jelent meg arról, hogy mit jelent Ódor magyar származása, de még egy félmondatban sem említették meg a tényt.

Több összetevője is van a jelenségnek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Napunk newsfilter

Ódor Lajos

Ódor-kabinet

Szövetség

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Forró Krisztián pártelnök szerint sokkal erősebbé válhat a Szövetség, hiszen úgy néz ki, azok a személyek, akik eddig a konfliktust gerjesztették a párton belül, úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak, és távoznak. Ez inkább erősítheti a pártot. A Híd-platform részéről is azok maradtak, akik erősíteni szeretnék a pártot, és komolyan vették, hogy felelősséggel tartoznak a közösségünk iránt, tette hozzá a Szövetség elnöke.

Élő: a Modrí és a Híd a közös indulásról a szeptemberi előrehozott választásokon.

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)