Napunk

Egyéves a Napunk – folytassuk együtt!

A Napunk Füleken. Fotó - Schnelczer Zoltán
A Napunk Füleken. Fotó – Schnelczer Zoltán

Egy év egy újság életében nem hosszú idő, a Napunk szerkesztősége számára viszont az elmúlt egy év örökre emlékezetes marad.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Napunk azért indult egy évvel ezelőtt, mert felméréseinkből az derült ki, egy olyan újságot szeretnétek, amely független a politikai és üzleti érdekektől, mentes az olcsó bulvártól és a kattintásvadász, igénytelen tartalomtól. Egy olyan újságot, amely pontos, gyors, alapos, kiáll a liberális demokrácia, az emberi és kisebbségi jogok és a jó magyar–szlovák együttélés értékei mellett.

Az elmúlt egy évben bejártuk Dél-Szlovákia különböző helyszíneit, hogy egyenesen a terepről tudósítsunk az olvasóinkat érintő ügyekről. Hat régiós kiszállásunkon több tucatnyi olyan témát dolgoztunk fel, amelyekről máshol nem olvashattok, a gömöri szegénységtől az érsekújvári kétnyelvűségig.

A Napunk a hatalom ellenőrzésében is fontos szerepet töltött be: feltártuk a dunaszerdahelyi önkormányzat gyanús közbeszerzéseit vagy épp hulladékgazdálkodási hibáit, egyedüliként számoltunk be a gömöri polgármesterek peréről, kiderítettük, hogyan akarja átrajzolni a járás- és kerülethatárokat a belügyminisztérium, utánajártunk a magyar kormány csúsztatásainak az ukrajnai háború kapcsán a kényszersorozások vagy épp a trianonozás ügyében.

A Napunk kiemelt teret szentel az oktatás helyzetének: kiderítettük, mi a helyzet a szlovák iskolákba járó magyar gyerekekkel, kikutattuk, mennyi magyar gyerek nem végzi el az alapiskolát sem, rámutattunk az iskolai versenyek problémáira.

Tizenegy nyilvános beszélgetést szerveztünk, amelyeken vendégül láttuk többek között Jaroslav Spišiak egykori és Hamran István jelenlegi rendőrfőkapitányt, Eduard Heger miniszterelnököt, Romsics Ignác történészt, a komáromi és dunaszerdahelyi polgármesterjelölteket és másokat.

Podcastcsatornánkon naponta meghallgatható a napi aktualitásokat feldolgozó Napunk newsfilter, kiadtunk két különleges, kétnyelvű magazint a magyar–szlovák közös történelem vitatott kérdéseiről, naponta közöljük fordításban a Denník N legfontosabb cikkeit, fordítóink segítségével pedig a Denník N szlovák olvasói is olvashatják a Napunk legértékesebb anyagait.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Média

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak