Napunk

A komáromi Obama? Mit üzen Ódor Lajos miniszterelnöki kinevezése a szlovákiai magyaroknak?

Ódor Lajos. Fotó - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó – Tomáš Benedikovič

Zuzana Čaputová megtört egy ősi szlovák nacionalista tabut: a szlovák kormányt egy magyar fogja vezetni. A polgári, liberális Szlovákia egy időre valósággá válik, ami a kisebbségek számára jó hír, még ha a nacionalista részük nem lesz is maradéktalanul elégedett. Vélemény.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Amikor 2002-ben megalakult a második Dzurinda-kormány, annak második legerősebb pártja – 11,2 százalékos választási eredménnyel – a Bugár Béla vezette MKP volt. Az íratlan hagyomány szerint Bugár Bélának járt volna a házelnöki pozíció. Az előző négy évben Jozef Migaš, a második legerősebb kormánypárt, az SDĽ elnöke állhatott a parlament élén. Ahogy Bugár Béla nemrég elmesélte, 2002-ben a KDH harcolt ezért a pozícióért az MKP-val, Pavol Hrušovský magának szerette volna a funkciót. Az MKP pedig alkut kötött: a komáromi Selye János Egyetem létrehozásáért cserébe átadta a házelnöki széket a KDH-nak.

A magyarellenesség evolúciója

Logikusan adódik a kérdés: miért nem tarthatta meg Bugár a házelnöki pozíciót, és mellette miért nem lehetett megalapítani a magyar egyetemet, amely javítani hivatott a magyar diplomások siralmas arányán Szlovákiában? A válasz egyszerű: a házelnök a harmadik legfőbb közjogi méltóság, és akármennyire is a magyarok barátai voltak 2002-ben a szlovák kereszténydemokraták, túl nagy falat lett volna nekik ezt a pozíciót az MKP-nak adni.

Ahogy eufemisztikusan mondani szokták, az ország 2002-ben még „nem érett meg” arra, hogy legfőbb vezetői magyarok lehessenek. Ez tulajdonképpen annyit jelentett, hogy a magyarellenesség szerves része volt a szlovák közéletnek.

Amikor 2019-ben Zuzana Čaputovát megválasztották köztársasági elnöknek, hangsúlyozta, hogy a kisebbségek elnöke is szeretne lenni, és kisebbségi nyelveken, köztük magyarul is köszönetet mondott a szavazóknak. Sokan gúnyolódtak rajta emiatt, főleg abból a táborból, amelyben Čaputovát Soros György bábjának nevezik, és amelynek hangadói az orbáni hatalomgyár kitartottjai. Amikor Čaputová március 15-e alkalmából első szlovák államfőként üzent a magyaroknak, ezt is sokan őszintétlen gesztusnak tartották, annak ellenére, hogy a szlovák politikai vezetőkön általában azt kérik számon a magyarok, hogy nem törődnek a kisebbségekkel.

Érettségi polgári nevelésből

Zuzana Čaputová most egy újabb tabut tör meg azzal, hogy egy magyar szakembert bíz meg kormányalakítással. Ódor Lajos nem a szlovákiai magyarok megválasztott képviselője, és várhatóan nem is fog ilyen szerepben tetszelegni, miniszterelnöki kinevezése viszont történelmi mérföldkő. A magyarellenesség, a nemzetiségi alapú diszkrimináció egy elsöprő erejű ellenpéldát kap. Nem biztos, hogy egyszer s mindenkorra eltűnik, ahogy Barack Obama megválasztásával sem oldódott meg az afroamerikaiak minden gondja az Egyesült Államokban. Ráadásul Ódor nem megválasztott, hanem kinevezett kormányfő, és az is csak rövid időre. Szlovákia viszont így is átesik egy fontos érettségi vizsgán.

Magyar vagy csak szakember?

Fel kell tenni azt a kérdést is, mennyire politikailag korrekt egyáltalán Ódor Lajos nemzeti identitását firtatni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Cseh Péter

Eduard Heger

Igor Matovič

Magyar Szövetség

Ódor Lajos

Robert Fico

Szlovákiai magyar

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak