Napunk

Ódor Lajos vezeti a szakértői kormányt, Heger lemondott

Ódor Lajos. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Ódor Lajos. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Eduard Heger vasárnap bejelentette, hogy kormánya két év és egy hónap után befejezi. Erre azt követően került sor, hogy az ügyvivői kormányából négy miniszter is távozott. 

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Zuzana Čaputová államfő vasárnap megerősítette, hogy szakértői kormányt nevez ki, az élén Ódor Lajossal, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökével. Az új kormányt a május 15-én kezdődő héten fogja kinevezni.

A többi miniszter nevét egyelőre nem árulta el, azokat először az egyes pártok vezetőinek fogja bejelenteni, majd ezt követően tájékoztatja a nyilvánosságot néhány napon belül. Čaputová azt is mondta, hogy mivel fel kellett készülnie erre az eshetőségre, a szakértői kormányt már korábban összeállította.

Hozzátette: a kabinet összeállításánál a szakmaiság mellett a fő szempont az volt, hogy a kormánytagok ne induljanak a közeledő parlamenti választásokon. „Nem akartuk előnyben részesíteni egyik pártot sem a választások előtti versenyben. Olyan emberek kormánya lesz ez, akik számára a kormányzás nem választási kampány lesz” – hangsúlyozta az elnök asszony.

Ódor Lajos

1976-ban született Komáromban. A Pénzügypolitikai Intézet volt igazgatója, a Költségvetési Felelősség Tanácsának volt tagja. Több gazdasági témájú ismeretterjesztő könyv szerzője. Tavaly a Gyorstalpaló a zsenialitásról címmel jelent meg könyve az N Press kiadónál. 2018 óta a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke.

Heger felmentését kérte

Eduard Heger vasárnap bejelentette, hogy kormánya két év és egy hónap után befejezi. Erre azt követően került sor, hogy az ügyvivői kormányából négy miniszter is távozott.

A megbízott miniszterelnök, Heger ma felmentését kérte Zuzana Čaputová köztársasági elnöktől. Heger megpróbált más megoldásokat javasolni az államfőnek, például felajánlotta, hogy a megüresedett miniszteri posztokat foglalják el Čaputová jelöltjei, de a köztársasági elnök elutasított minden javaslatot, és szakértői kormányt nevez ki.

„Úgy döntöttem, hogy megkérem a köztársasági elnököt, hogy mentsen fel a megbízatás alól, és így lehetőséget adok, hogy egy szakértői kormánnyal stabilan és nyugodtan elvezesse Szlovákiát a demokratikus parlamenti választásokig” – jelentette be Heger.

A sok konfliktussal traumatizált ország nem érdemli meg azt, hogy a politikai válság akár egy nappal is tovább tartson, mondta a távozó megbízott miniszterelnök.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Boris Kollár

Eduard Heger

Ódor Lajos

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak