Napunk

Napunk newsfilter: Káčer is lemond, jöhet Čaputová szakértői kormánya

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Jöhet a szakértői kormány, még nagyobb bajban a Demokrati. 2. Érzékletesen, egy újságíró kizavarásával ért véget a CPAC Hungary. 3. Újabb tragédia Szerbiában: egy 21 éves fiatal rendezett halálos ámokfutást.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Jöhet a szakértői kormány, még nagyobb bajban a Demokrati

Már Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter csütörtökön bejelentett visszalépése is előrevetítette, hogy valószínűleg jön a szakértői kormány. A kérdést ma gyakorlatilag eldöntötte Rastislav Káčer külügyminiszter, aki szintén kéri a felmentését Zuzana Čaputovától.

Heger csütörtökön este még bement a közszolgálati tévébe, hogy beszédet intézzen a néphez. Ebben elismerte, hogy komoly válságban van Szlovákia, és káosz uralkodik, és hogy ebben ő maga és a kormánya is hibás. Egyúttal elmondta, hogy szeretné kormányfőként vezetni az országot a szeptemberi előrehozott választásig, és nem tartja jó ötletnek a szakértői kormány kinevezését.

Ugyanis szerinte bármilyen jó szándékú emberek is érkeznének a mostani ügyvivő miniszterek helyére, tapasztalatlanok lennének és tanulniuk kellene. Tulajdonképpen azt mondta Heger, hogy a hátralévő időre úrrá tud lenni a káoszon, amit részben ő maga okozott.

Heger tévés fellépése többekben felháborodást keltett. A miniszterelnök a PS és az SaS szerint is visszaélt a közmédiával. A beszéde miatt bírálta Káčer is, akiről ma kora délután szintén kiderült, hogy kéri a visszahívását.

A miniszterelnök dél körül még arról beszélt, hogy számára az első, hogy nyugalmat teremtsen. Azt azonban nem fejtette ki, hogy ezt hogyan tudná megtenni úgy, hogy három – Káčerrel együtt négy – miniszter hiányzik a kormányból, és a kormányon kívülről nem lehet a helyükbe hozni senkit.

A Sme rodina ennek megfelelően biztos benne, hogy Čaputová kinevezi a szakértői kormányt, és nem is tűnik úgy, hogy lenne más értelmes lehetőség az adott körülmények között.

A fejlemények a Heger-féle Demokrati párt számára sem kecsegtetnek sok jóval. A botrányban, ami miatt Vlčan lemondott, Ján Budaj is érintett. Káčer is a Demokrati tagja, aki szörnyű baklövésnek nevezte Heger tévés fellépét. Heger szerint Káčer nemcsak a kormányt, hanem a politikát is otthagyja. A Demokratitól pont ma igazolt vissza az OĽaNO-frakcióba Tomáš Šudík képviselő, aki Matovič szerint régóta bírálta Vlčant, és Hegert is lemondásra szólította fel. A Demokrati eddig sem érte el a felmérésekben a bejutási küszöböt, ezek után erre még kisebb az esélye.


2. Érzékletesen, egy újságíró kizavarásával ért véget a CPAC Hungary

Miután az Orbán-kormány nagyjából kiírta magát a nyugati szövetségesek közül, a pápalátogatás mellett a legnagyobb nemzetközi sikereként és a külpolitikai elszigetetség cáfolataként a CPAC Magyarországra hozását tudja felmutatni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

CPAC

Eduard Heger

Lövöldözés

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Rastislav Káčer

Szerbia

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.