Napunk

Négy gömöri polgármester már elvesztette posztját a kamerabeszerzések ügyében hozott ítélet miatt

A bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalóterme. Fotó - Ibos Emese / Napunk
A bazini Specializált Büntetőbíróság tárgyalóterme. Fotó – Ibos Emese / Napunk

További hat személy esetében jogerős a gömöri kamerabeszerzések ügyében hozott ítélet, négy településen már biztosan új polgármestert választanak.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A bazini Specializált Büntetőbíróság bírája április 14-én mondott ítéletet nyolc jelenlegi és volt gömöri polgármester, illetve egy cégvezető ügyében. Őket közbeszerzések manipulálásával, költségvetési csalással és az Európai Unió megkárosításával vádolta a specializált ügyészség.

Az egész ügy 2016. szeptember 7-én egy nagyszabású razziával indult, akkor a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) munkatársai Balogfala, Darnya, Détér, Dobóca, Hanva, Lénártfalva, Serke, Simonyi és Tajti községek polgármestereit és néhány képviselőjét keresték.

Valamennyi községben egy uniós pályázat iránt érdeklődtek a rendőrök. Mind a kilenc gömöri falu sikeresen pályázott digitális kamerarendszer kiépítésére. Az uniós pályázatot az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) bonyolította le. A nyertes községek polgármesterei az érsekújvári TEAM AGRO, s.r.o céget bízták meg a digitális kamerarendszer kiépítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolításával, és minden településen a rimaszombati Patrol & Guard cég volt a kivitelező.

Az évekig húzódó ügy tárgyalása több halasztást követően csak idén márciusban kezdődött el. A hat, akkor még hivatalban lévő polgármester: Csörnök György (Balogfala), Vincze Endre (Darnya), Czókoly Lajos (Hanva), Rákosi János (Lénártfala), Kisfaludi Nándor (Serke) és Gál István (Simonyi) mellett Zagyi István, Détér korábbi vezetője, Gotlíbet Annamária, Dobáca ősszel leváltott polgármestere és Molnár Gyula, Tajti korábbi településvezetője közül heten már az első tárgyaláson bűnösnek vallották magukat. Korábban viszont többen azt állították, hogy ártatlanok, hogy nem követtek el csalást, és megvezették őket.

A polgármesterek ügye pénzbírság és börtönbüntetés nélkül zárul le, a hivatalban levők viszont elveszítik mandátumukat.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Bíróság

Gömör

Polgármester

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak