Napunk

Matovič megint Orbántól leshette el új atombombája receptjét, de más célra használná

Igor Matovič. Fotó - TASR
Igor Matovič. Fotó – TASR

Magyarországon a termékenységet akarják támogatni az anyák adómentesítésével, de Igor Matovič a nők és a férfiak közötti bérkülönbséget csökkentené hasonló módon, ami a szociológus szerint nem rossz ötlet.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A parlament májusi ülésén, amelyen rekordszámú – 244 – pontot tárgyalnak meg, arról is döntenek a képviselők, második olvasatba utalják-e Igor Matovič legújabb adóreformját, amelyről ő is úgy beszél, mint az új atombombájáról.

A korábbi családtámogató intézkedések folytatásáról van szó, ezúttal az anyáknak és a fiataloknak nyújtanának adókedvezményt olyan módon, amilyenre Szlovákiában még nem volt példa. Magyarországon már igen.

Mit akar Matovič

Matovič április 15-én mutatta be a javaslatát. Képviselői indítványként terjesztette be a parlamentbe a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítását, amely két fontos változtatással járna.

Az első, hogy mentesítené a személyi jövedelemadó (szja) fizetése alól azokat az anyákat, akiknek legfeljebb 15 éves gyerekük van, havi 2000 eurós bruttó keresetig.

A másik, hogy mentesítené a személyi jövedelemadó fizetése alól azokat a fiatalokat, akik nem töltötték be a 25. évüket, szintén havi 2000 eurós bruttó keresetig.

A 2000 eurós kereseti határt az átlagbér 16-szorosából számolták ki. Technikailag úgy oldanák meg a kérdést, hogy az adómentes alapot növelnék az érintettek körében úgy, hogy kb. 2000 eurós bruttó fizetés legyen az a kereseti határ, amely alatt mentesülnek az adótól. A járulékfizetés alól nem mentesítené a törvény az érintetteket.

A javaslat több kérdést is felvet, amelyek közül a leglényegesebbek, hogy nem ment át semmiféle véleményezési folyamaton, és nem igazán tudni, honnan teremtené rá elő a fedezetet a kormány.

Matovič ugyan beleírta az indoklásba, hogy a törvény negatív hatással lesz az állami költségvetésre, de azt nem írta bele, mennyire. Sajtótájékoztatóján arról beszélt, 500 millió körülire becsli a költségeket. Ennek egy részét a társadalombiztosítási (vagyis a Szociális Biztosítóba fizetett) járulékokból akarja téríteni – konkrétan úgy, hogy a magasabb keresetűek (a 8500 euró felett keresők) fizessenek magasabb járulékokat. Egy másik tétel az adóelkerülés csökkentése lenne Matovič szerint.

A pénzügyminisztérium állásfoglalása szerint 2024-ben 458 milliós költséggel járna az intézkedés.

Matovič a családpolitikával kampányol. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Magyar inspiráció

Egyelőre nem tudni, mekkora esélye van a javaslatnak a sikerre, a parlamenti viszonyok alig öt hónappal az előrehozott választások előtt áttekinthetetlenek. A törvény viszont sokban kapcsolódik ahhoz a csomaghoz, amelyet Matovič a koalíció szétesése árán is átnyomott a parlamenten – s amelyet jelentős részben a magyar kormány hasonló intézkedései inspiráltak.

A magyar családtámogatási politika egyébként nemcsak az OĽaNO-nak, hanem több más szlovákiai pártnak is szimpatikus – köztük van a Szövetség is, amelynek MKP-platformja nyíltan kommunikálja, hogy a magyar rendszer egyes elemeit át kellene venni.

A magyarországi családtámogatási rendszer problémáit ebben a cikkünkben már körbejártuk, most azt nézzük meg, miben hasonlít Matovic legújabb terve Orbánék intézkedéseihez, illetve hogy mit szól a javaslathoz a Szövetség.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Adózás

Fidesz

Igor Matovič

Magyarország

OĽaNO

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak