Napunk

Napunk newsfilter: Jön a szakértői kormány? Újabb miniszter távozik Hegeréktől

Samuel Vlčan. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Samuel Vlčan. Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Samuel Vlčan a felmentését kéri, a harmadik minisztérium marad vezető nélkül. 2. A gyerekekre fújt könnygáz sem fog ártani a Fidesznek. 3. Ha jön Gyimesi, beteljesül a Szövetség MKP-vá válása.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Samuel Vlčan a felmentését kéri, a harmadik minisztérium marad vezető nélkül

Samuel Vlčan mezőgazdasági miniszter a felmentését kéri, miután kiderült, hogy a cége 1,4 millió eurós támogatást nyert el a Ján Budaj vezette környezetvédelmi minisztériumtól. Első blikkre talán ez egy európai értelemben vett magától értetődő lépésnek tűnhet, de nem teljesen az: Vlčan ugyanis nem kíván lemondani a támogatásról.

Ő maga egyébként azt mondja, amióta miniszter, nem foglalkozik a cége ügyeivel, így nem is tudott a támogatás elnyeréséről. Az ügynek mégis fura mellékíze van: oké, ez így nincs rendben, akkor a miniszteri poszt helyett a pénzt választom – bár Vlčan nem látja úgy, hogy akár a cége, akár ő maga törvényt sértett vagy morálisan helytelenül járt volna el, mindössze nem kíván a választási kampány témája lenni.

Azonban az ügy a kormánykoalícióban is feszültségeket okoz: Veronika Remišová szerint a lemondás a minimum, de az önmagában nem sokat ér, ha a támogatást megtartja Vlčan cége. Igor Matovič az ügy független kivizsgálását sürgeti.

A lényeg azonban: mivel Heger kormánya decemberben megbukott a bizalmatlansági szavazáson, új minisztert csak a kormány tagjai közül lehet kinevezni. Az egészségügyi és a pénzügyi tárca vezetését is Heger látja el, Vlčan távozásával immár háromra fog nőni a gazdátlan minisztériumok száma.

Ez tehát egy újabb fordulópont lehet a kormány dicstelen karrierjében. Nem kizárt, hogy Čaputová kinevezi a szakértői kormányt, hogy azzal evickéljen el az államigazgatás a szeptemberi előrehozott választásig, ahogy azt a Hlas is követeli. Čaputová a jövő hét elején jelenti be, miként jár el, addig egyeztet Hegerrel és Boris Kollár házelnökkel.


2. A gyerekekre fújt könnygáz sem fog ártani a Fidesznek

A magyarországi jobboldal egyik fontos identitásképző pillére a 2006-os tüntetések során elkövetett rendőri túlkapások. Annak, hogy az Orbán-kormányok mások, mint a démonizált Gyurcsány kormányai, az egyik jellegzetessége az volt, hogy ők nem lövetnek ki gumilövedékkel szemeket, és nem lépnek fel aránytalan erőszakkal a tüntetőkkel szemben.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Gyimesi György

Magyarország

Napunk newsfilter

Rendőrség

Samuel Vlčan

Sólymos László

Szövetség

Tüntetés

Választások 2023

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.