Napunk

Egymillió eurót akarnak összegyűjteni egy tankra Ukrajnának Mucskáék, akik luxusöltönyöket varrnak Pozsonyban

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

„Megérett az idő arra, hogy Szlovákia egy nagy gesztussal megmutassa, hogy Ukrajna oldalán áll. Szeretnénk jelezni, hogy a többség Ukrajna győzelmét kívánja” – mondja a család nevében Nicolas Mucska, a legfiatalabb a négy fivér közül.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Dar pre Ukrajinu weboldal 1,2 millió eurót szeretne összegyűjteni Szlovákiában azért, hogy egy tankot küldhessen Ukrajnába. A kezdeményezés mögött a Mucska család áll, amely egy pozsonyi szabóság tulajdonosa. Az elegáns férfidivat világában a Mucska név már szinte fogalommá volt, most pedig egy másfajta kihívásba vágnak bele.

„Megérett az idő arra, hogy Szlovákia egy nagy gesztussal megmutassa, hogy Ukrajna oldalán áll. Szeretnénk jelezni, hogy a többség Ukrajna győzelmét kívánja” – mondja a család nevében Nicolas Mucska, a legfiatalabb a négy fivér közül.

A Pozsony Óvárosában található luxus szabóságtól ugyan több ezer kilométerre vannak az ukrán lövészárkok, és két külön világról van szó, de Nicolas és Erik arra emlékeztetnek, hogy a lövészárokban olyan emberek harcolnak, mint mi – köztük pékek, orvosok, IT-szakértők, idősebb férfiak és fiatal fiúk.

Csehországban már összegyűjtöttek egy tankra

Mucskáék tisztában vannak azzal, hogy fegyverre gyűjteni meglehetősen kényes dolog. Az embereknek nem okoz gondot, hogy jótékonyságra adakozzanak, de fegyverekre pénzt küldeni, már más kategória. Nicolas azonban azt mondja, tovább kell lépni.

Ha a szlovákiaiak még nem gyűjtötték össze a bátorságot, hogy azzal segítsenek Ukrajnának, amire valóban szüksége van, akkor ezen változtatni kell. Különösen most, amikor az ukrán hadsereg egy ellentámadást tervez Oroszország ellen, és szüksége lesz fegyverekre, hogy visszafoglalja az oroszok által megszállt területeket.

„A háború nem ér véget, ha Ukrajna veszít. A háború akkor ér véget, ha Ukrajna győz” – mondja a testvére, Erik.

És hogy megváltoztathatja-e a háborút egyetlen tank? „Kérdezzék meg bármelyik egység katonáit, akik egy megszállt ukrán falut készülnek felszabadítani. Azt fogják válaszolni, hogy számukra egy tank csak egy csekélység” – mondja Nicolas.

Csehországban az emberek tavaly több mint egymilliót gyűjtöttek össze egy tankra, amit Ukrajnába küldtek. Az „Ajándék Putyinnak” elnevezésű gyűjtés valójában nem ért véget, az emberek lőszerre, egy mobil légvédelmi egységre, a katonák kiképzésére és drónokra is adakoztak.

A múlt héten szlovák fotóriporterek és dokumentumfilmesek hét mentőautót vittek a Donbászba az ukrajnai orvosoknak. A Donio-platformon meghirdetett nyilvános gyűjtés által, csaknem kétezer adakozó hozzájárulásával, mintegy 108 ezer eurót sikerült összegyűjteni, az átlagos adományösszeg pedig 56 euró volt.

Nem vagyunk háborús uszítók. Tisztességes emberek vagyunk

Nicolas csaknem három hónapot töltött a gyűjtés előkészítésével. Februárban elkezdte felkeresni a fegyvergyártó vállalatokat, hogy megkérdezze tőlük, milyen haditechnikával rendelkeznek. Megkeresték a szlovákiai ukrán nagykövetséget is, amely csatlakozott a kezdeményezéshez. Végül egy cég felajánlott nekik egy tankot, amelyet éppen felújítottak. Amikor ezt elújságoltak az ukrán nagykövetségnek, azt a választ kapták, hogy: pontosan erre van szükségünk.

A fivérek egy transzparens számlán 1,2 millió eurót szeretnének összegyűjteni, amiből 100 ezer eurót lőszerek vásárlására fordítanának. Egy T-72 „Jastrab” elnevezésű tankról van szó, amit egy turócszentmártoni fegyvergyárban készítettek. A modernizációja egy másik gyárban folyik, amelynek hollétét biztonsági okokból titokban tartják. A tank ágyúval és géppuskával is fel van szerelve, légi és szárazföldi célpontokra is képes lőni. Emellett pedig olyan hajtóműve van, amely lehetővé teszi a vízi közlekedést is.

Tank Ukrajnának. Forrás – darpreukrajinu.sk

A tank Ukrajnába szállítására az ukrán nagykövetség vállalkozott. Már a kampány is elkészült – híres embereket és vállalkozókat szólítottak meg, akik támogatják a gyűjtést, és abban reménykednek, hogy mások is csatlakoznak. Elsőként támogatták a gyűjtést Richard Stanke és Jevgenyij Libeznyuk színészek, utóbbi egy ukrán nemzetiségű színész, aki már régóta Szlovákiában él.

Mucskáéknak két hónapjuk van a pénz összegyűjtésére. „Azt szeretnénk, ha a tank szeptemberre Ukrajnába érne” – mondják a testvérek.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Adománygyűjtés

Hadiipar

Orosz–ukrán háború

Ukrajna

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak