Napunk

Napunk newsfilter: Matovič ezúttal rosszul mérte fel a közönségét, mégis ő jött ki jól a lökdösődésből

Matovič a demonstráción. Fotó - Šimon Kern
Matovič a demonstráción. Fotó – Šimon Kern

1. Matovič ezúttal rosszul mérte fel a közönségét. 2. Három napig tartott I. Ferenc csodája Magyarországon. 3. Tragédia Szerbiában.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/7MbgJ1jPoF678fSysz5yGN

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Matovič ezúttal rosszul mérte fel a közönségét

Miközben Igor Matovič exkormányfő, az OĽaNO teljhatalmú vezetője hetek óta nagy sikerrel járja az országot beszélgetős műsorával, a tegnapi nap során belefutott egy kisebb pofonba egy tüntetésen a parlament előtt.

Talán mivel kiszállasain bármilyen támadást képes gond nélkül leszerelni, tegnap azt hihette, nyugodtan kiállhat beszélgetni az LMBT+-jogokért tüntetőkkel is. Matovič azonban ezúttal elszámította magát, mert néhány tüntető szidalmazni, köpködni és lökdösni kezdte az OĽaNO elnökét.

Mi történt? Mielőtt még megpróbálnánk rekonstruálni az eseményeket, szögezzük le, hogy a tüntetők viselkedése elfogadhatatlan volt. Képviseljen Igor Matovič bármilyen nézeteket, ez a fajta viselkedés megengedhetetlen bárkivel szemben.

Az esetről eddig nyilvánosságra került videókon azt látni, hogy Matovič éppen interjút adott a Refresher riporterének, mikor néhányan körbevették őket, vulgárisan szidalmazni és lökdösni kezdték őt, majd mikor elővette a telefonját, megpróbálták azt elvenni tőle. A közelben lévő rendőrök végül megakadályozták, hogy elfajuljanak az események, és elválasztották a politikust az aktivistáktól.

A szervezők a Refresher riportja szerint azt állítják, hogy Matovič provokált, az OĽaNO politikusa azonban cáfolta ezt a mai sajtótájékoztatóján.

Ismerd a közönséged. Még egyszer: a támadók viselkedése elfogadhatatlan és egy szabad országban mindenki oda megy, ahová akar. Csakhogy. Igor Matovič pontosan tisztában van azzal, hogy milyen posztokat osztott meg a közösségi hálón az LMBT+-emberekről, hogy beteg embereknek nevezte őket, és politikai pontokat próbál gyűjteni azzal, hogy egy eleve elnyomott közösséget rugdos hónapok óta következmények nélkül.

Pontosan tisztában van azzal, hogy ő és az OĽaNO ún. „konzervatív szárnya” azok akik szisztematikusan megakadályozzák az LMBT+-embereket abban, hogy elementáris jogaikkal élhessenek. Ennek fényében sejtenie kellett, hogy nem biztos, hogy jó ötlet kimenni jópofizni a feldühödött és frusztrált tüntetők közé.

Hogy mit gondolhatott Matovič, azt tényleg nem tudhatjuk. Lehet, hogy tényleg csak ki akart menni beszélgetni, ahogy a kiszállásain teszi. Ha így van, akkor nagyon rosszul mérte fel a közönségét. Más kiállni néhány száz kisvárosi polgár elé, akik – ha dühösek is – eleve imponálónak tartják, hogy a nagy Matovič leszáll közéjük beszélgetni. És más kiállni a tüntető fővárosi fiatalok elé, akiknek már tényleg tele van mindenük ezzel a kormánnyal és a farizeus viselkedésével.

Bezzeg a kotlebások. Persze van egy cinikusabb forgatókönyv is, mely szerint Matovič

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ferenc pápa

Igor Matovič

LMBT+

Lövöldözés

Magyarország

Napunk newsfilter

Szerbia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak