Napunk

Napunk newsfilter: Matovič ezúttal rosszul mérte fel a közönségét, mégis ő jött ki jól a lökdösődésből

Matovič a demonstráción. Fotó - Šimon Kern
Matovič a demonstráción. Fotó – Šimon Kern

1. Matovič ezúttal rosszul mérte fel a közönségét. 2. Három napig tartott I. Ferenc csodája Magyarországon. 3. Tragédia Szerbiában.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Matovič ezúttal rosszul mérte fel a közönségét

Miközben Igor Matovič exkormányfő, az OĽaNO teljhatalmú vezetője hetek óta nagy sikerrel járja az országot beszélgetős műsorával, a tegnapi nap során belefutott egy kisebb pofonba egy tüntetésen a parlament előtt.

Talán mivel kiszállasain bármilyen támadást képes gond nélkül leszerelni, tegnap azt hihette, nyugodtan kiállhat beszélgetni az LMBT+-jogokért tüntetőkkel is. Matovič azonban ezúttal elszámította magát, mert néhány tüntető szidalmazni, köpködni és lökdösni kezdte az OĽaNO elnökét.

Mi történt? Mielőtt még megpróbálnánk rekonstruálni az eseményeket, szögezzük le, hogy a tüntetők viselkedése elfogadhatatlan volt. Képviseljen Igor Matovič bármilyen nézeteket, ez a fajta viselkedés megengedhetetlen bárkivel szemben.

Az esetről eddig nyilvánosságra került videókon azt látni, hogy Matovič éppen interjút adott a Refresher riporterének, mikor néhányan körbevették őket, vulgárisan szidalmazni és lökdösni kezdték őt, majd mikor elővette a telefonját, megpróbálták azt elvenni tőle. A közelben lévő rendőrök végül megakadályozták, hogy elfajuljanak az események, és elválasztották a politikust az aktivistáktól.

A szervezők a Refresher riportja szerint azt állítják, hogy Matovič provokált, az OĽaNO politikusa azonban cáfolta ezt a mai sajtótájékoztatóján.

Ismerd a közönséged. Még egyszer: a támadók viselkedése elfogadhatatlan és egy szabad országban mindenki oda megy, ahová akar. Csakhogy. Igor Matovič pontosan tisztában van azzal, hogy milyen posztokat osztott meg a közösségi hálón az LMBT+-emberekről, hogy beteg embereknek nevezte őket, és politikai pontokat próbál gyűjteni azzal, hogy egy eleve elnyomott közösséget rugdos hónapok óta következmények nélkül.

Pontosan tisztában van azzal, hogy ő és az OĽaNO ún. „konzervatív szárnya” azok akik szisztematikusan megakadályozzák az LMBT+-embereket abban, hogy elementáris jogaikkal élhessenek. Ennek fényében sejtenie kellett, hogy nem biztos, hogy jó ötlet kimenni jópofizni a feldühödött és frusztrált tüntetők közé.

Hogy mit gondolhatott Matovič, azt tényleg nem tudhatjuk. Lehet, hogy tényleg csak ki akart menni beszélgetni, ahogy a kiszállásain teszi. Ha így van, akkor nagyon rosszul mérte fel a közönségét. Más kiállni néhány száz kisvárosi polgár elé, akik – ha dühösek is – eleve imponálónak tartják, hogy a nagy Matovič leszáll közéjük beszélgetni. És más kiállni a tüntető fővárosi fiatalok elé, akiknek már tényleg tele van mindenük ezzel a kormánnyal és a farizeus viselkedésével.

Bezzeg a kotlebások. Persze van egy cinikusabb forgatókönyv is, mely szerint Matovič

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ferenc pápa

Igor Matovič

LMBT+

Lövöldözés

Magyarország

Napunk newsfilter

Szerbia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.