Napunk

Napunk newsfilter: Súlyosabb büntetés jár marihuánatermesztésért, mint emberölésért Szlovákiában

Házkutatás Šipošnál. Fotó - archívum
Házkutatás Šipošnál. Fotó – archívum

1. Kenőcsöt készített kenderből, 15 évet kapott marihuána termesztéséért. 2. Áprilisi pártpreferenciák: a fele se tréfa. 3. Szijjártó határon átnyúló cinizmusa.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Kenőcsöt készített kenderből, 15 évet kapott marihuána termesztéséért

A Nagyszombati Járásbíróság 15 év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte Josef Šipošt marihuánatermesztésért. Bár az ítélet nem jogerős, de ha ebben a formában az lesz, akkor az elítélt elveszíti a házát is. A galgóci járásbeli férfi kannabiszkenőcsöket készített onkológiai betegeknek. Eredetileg szigorúbb büntetést, 20 évet kapott.

Šipoš, aki korábban motorcsónak Európa-bajnokságot nyert, fellebbezett a döntés ellen. Az ügyben egyebek mellett arról folyt a vita, hogy a lefoglalt száraz anyagban (18 kg) milyen arányban volt marihuána. A védelem szerint olyan növényi részeket is lefoglaltak és megmértek, amelyekben nem volt THC. Ez azért fontos szempont, mert a büntetés mértékének meghatározásakor a lefoglalt marihuána mennyiségéből indulnak ki.

Tiltakozó pártok. Az ítélethirdetést követően a Progresívne Slovensko a Büntető törvénykönyv módosítását sürgeti, mivel szerintük figyelmen kívül hagyja az orvosi és a tudományos ismereteket.

A SASKA is tiltakozott a szigorú büntetés ellen. Elfogadhatatlannak tartják a 15 év börtönbüntetést, különösen akkor, ha összevetjük azzal, hogy milyen büntetés jár emberölésért. A párt képviseletében Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter kijelentette, hogy szorgalmazni fogja a Büntető törvénykönyv módosítását, amely kiterjed a régebbi döntések felülvizsgálatára. Továbbá olyan javaslattal is előállnak, hogy a nagyon kis mennyiségű marihuána birtoklása ne legyen büntethető.

Šipošnál azonban nagy mennyiségű marihuánát találtak, de az, hogy dílerként árulta volna, nem nyert bizonyítást. A férfinél 2021. január 16-án tartottak házkutatást, a magas áramfogyasztás tűnt fel a rendőröknek, a beltéri termesztéshez sok fényre, ezért aztán sok áramra van szükség.

A bíróság nem vette figyelembe azt, hogy a férfi kenőcsöket készített, a főzéshez használt edényeket sem foglalták le. Nagyjából húszan tanúskodtak, akik kaptak a kenőcsből, de az ő tanúvallomásukat is figyelmen kívül hagyták, mert nem a felhasználás célja vagy módja érdekelte a bíróságot, hanem a lefoglalt anyag mennyisége.

Összehasonlításul: Juraj Hossú 2018-ban agyonverte a Fülöp-szigeteki Henry Acordát Pozsonyban, kilenc évre ítélték. Idén, három év után szabadult.

Szlovákiában már évek óta visszatérő probléma, hogy a marihuánatermesztők aránytalanul magas büntetést kapnak, de egyelőre nem látszik az a politikai erő, amely változást tudna elérni.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Focus

Marihuána-dekriminalizáció

Napunk newsfilter

Szijjártó Péter

Választások 2023

Volodimir Zelenszkij

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak