Napunk

Hirman: van elég gáz, mindenki megnyugodhat, nem fázunk majd télen

Fotó - TASR
Fotó – TASR

Karel Hirman ügyvivő gazdasági miniszter megnyugtatott mindenkit, hogy Szlovákia már most készen áll a következő fűtési szezonra, a tárolók töltöttsége sosem volt ilyen teli májusban és jövő áprilisig nem lesz gond.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Hirman azzal kezdte keddi sajtótájékoztatóját, hogy nem emlékszik olyan évre, mint az idei, mikor az ország ilyen jól felkészült volna a fűtési szezonra. A miniszter elmondása szerint a Nafta tárolóiban már most több mint kétmilliárd köbméter gáz van, az SPP – distribúcia tárolóival pedig Szlovákia már 2,5 milliárd köbméteres tartalékkal rendelkezik. Ilyen tartalékokkal az ország általában csak ősszel szokott rendelkezni, nem május elején, mivel a tárolók a fűtési szezon végére általában kiürülnek.

Szlovákia éves gázfogyasztása kb. öt milliárd köbméter.

Természetesen a tárolók feltöltése tovább zajlik, november elejére így kb. 4 milliárd köbméter lesz a tartalék, ennek kb. kétharmada kerül majd a szlovák piacra. Hirman kontextusként ismertette, hogy az EB előírásai szerint Szlovákiának a fűtési szezon elején 1,7 milliárd köbméterrel kellene rendelkeznie november elsején, és ezt már most túlléptük.

A tárolók rekordtöltöttsége többek között az enyhe télnek és a spórolásnak köszönhető, valamint annak, hogy az előző tél elején egész Európában magas volt a töltöttség szintje és az európai piac stabilizálta az utánpótlását.

Az SPP igazgatója, Miroslav Kulla elmondta, hogy az SPP diverzifikációra törekszik, az országba történő gázszállítás pedig ennek köszönhetően be van biztosítva. Kulla szerint akkor sem lesz probléma, ha egyáltalán nem érkezik orosz gáz az országba.

Hirman elmondta, hogy a gáz ára csökken, most kb. 40 euróba kerül egy megawattóra, míg tavaly augusztusban volt, hogy túllépte a 300 eurót is. Emlékeztetett, hogy Szlovákia egyike annak a három országnak az EU-ban, ahol a legolcsóbb az áram a háztartások számára. Hirman szerint látszik az is, hogy az állampolgárok spórolnak.

Hirman odaszúrt Pellegrininek

Az ügyvivő gazdasági miniszter a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy tegnaptól kompenzálják minden felhasználó számára az áram disztribúciós költségeit a tavalyi év szintjén.

Ezzel Peter Pellegrini (Hlas) sajtótájékoztatójára reagált. Pellegrini tegnap a Slovalco épülete előtt arról beszélt, hogy az alumíniumgyár bezárása a mostani kormány alkalmatlanságának emlékműve.

Hirman ennek kapcsán tudatta, hogy azok a cégek, melyek megtartották a szerződéseiket, a fenti intézkedésnek köszönhetően jelentős előnybe kerülnek az európai piacon. Azonban azokon nem tudnak segíteni, akik eladták a rövidtávú szerződéseiket. Hirman azt üzente Pellegrininek, hogy kérdezze meg a Slovalco menedzsmentjét, hogy miért adták el az olcsó energiát, és rámutatott, hogy a cég már Pellegrini minisztersége alatt, 2019-ben is veszteséges volt.

A gazdasági miniszter ennek ellenére azt mondta, hogy tárgyalt a Slovalco vezetésével és annak egyik részvényesével, és továbbra is nyitott a konstruktív és fenntartható gyártás újraindítása érdekében.

Miért fontos a földgáz?

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Energiaválság

Földgáz

Fűtés

Orosz–ukrán háború

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak