Napunk

Enni és meghalni? Ételintolerancia és allergia a mindennapokban

Illusztrációs kép. Fotó - TASR/AP
Illusztrációs kép. Fotó – TASR/AP

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Az allergia elterjedt betegség, rengeteg embert érint. Az utóbbi időben nőtt az allergiás betegek száma, jelenleg a lakosság kb. 10%-a szenved valamilyen allergiás megbetegedésben. A másik probléma a szakemberek szerint az ételintolerancia növekedése, elsősorban a fiatalabb generáció körében. Bár sokan összetévesztik, az ételintolerancia nem azonos az allergiával, és e hiba miatt sokan valóban életveszélybe is sodródhatnak.

Az allergia sokkot és halált okozhat

Az allergiát több minden más mellett egy adott élelmiszer is kiválthatja, és igen eltérő formákban jelentkezhet. A világ lakosságának mindössze 3-5%-a allergiás bizonyos élelmiszercsoportokra. Vannak, akik csak idősebb korban válnak érzékennyé valamilyen allergénre, de természetesen van gyermekkori allergia is, bár az újszülötteknél, csecsemőknél allergiáról még nem beszélhetünk, hiszen az immunrendszer ilyenkor alakul ki. Ekkor szokja meg, mely anyagok ellen kell, és melyekkel szemben nem kell védekeznie. A gyermekkorban kezdődő allergia általában kinőhető, bár ez alól is vannak kivételek.

Hogy mennyire veszélyes egyesek számára az allergia, azt az életmentő orvosok tudják a legjobban, akik évente több anafilaxiás sokkot kapó beteget mentenek meg a haláltól. Ez az allergiás reakció legsúlyosabb formája, ami akár életveszélyes is lehet, ha a beteg, vagy a környezetében lévők nem ismerik fel idejében a tüneteket.

Halál a nyelvünkön?

Tavaly januárban meghalt egy hétéves kisfiú Újpesten, miután egy iskolai születésnapi tortázás után anafilaxiás sokkot kapott. Májusban szintén Újpesten történt hasonló eset: ám ekkor szerencsére az óvónő lélekjelenlétének és a már kéznél lévő életmentő gyógyszernek köszönhetően ez a kisfiú nem halt bele az életveszélyes allergiás reakcióba.

Ha azt látjuk, hogy az étel fogyasztása után valaki hirtelen rosszul lesz, vagy egy gyógyszer bevételét követően, rövid időn belül nehezen veszi a levegőt, fullad, verejtékezik, sápad, kiütések, duzzanat, ödéma jelentkezik az arcán, akkor feltehetőleg anafilaxiás sokk alakult ki nála. Ödéma a légutakban is jelentkezhet, ami a légzés leállását is okozhatja.

Ilyenkor gyors orvosi segítség kell, valamint ha van rá mód, azonnal adrenalint kell a betegnek beadni. Ennek az egyik legfontosabb eszköze az önbelövő adrenalininjekció. Az epinefrin injekciót az anafilaxiás sokkot megélt beteg állandóan magánal kell hogy tartsa. Ezt az immunológus vagy allergológus írja fel a betegnek.

Informálni kell minden vendéget az éttermekben

Anafilaxiás sokkot a legtöbb esetben bizonyos táplálékok okoznak. A leggyakoribb allergének a földimogyoró, a diófélék, a hal és a tenger gyümölcsei, a tej- és tojásfehérjék, valamint a szója. Ezenkívül még számos étel, zöldség sorolható a sokkot kiváltó élelmiszerek közé. Hivatalosan 14 csoport tartozik ide, melyek jelenlétét az ételekben, élelmiszeripari termékekben 2018-tól fel kell tüntetni vagy a csomagolásokon, vagy az étlapokon.

Hogy ez mennyire működik, azt a Szlovákiai Közegészségügyi Hivatal ellenőrzi. Elmondásuk szerint rendszeres ellenőrzéseket tartanak és sok esetben még ma is számos törvényellenességet, szabálysértést találnak. A 2021-es évi jelentésükben rámutattak, hogy több más szabály és előírás megsértése mellett az ellenőrzött éttermek, vendéglátóipari egységek, büfék, alkalmi, mozgó utcai árusok több mint 10%-a nem, illetve helytelenül tünteti fel az ételallergiát okozó allergéneket a termékeikben.

Fotó – pxhere.com

Több étteremben, főként az utóbbi években nálunk is elszaporodott egzotikus (vietnami, thaiföldi, kínai, arab) kifőzdékben, büfékben, streetfoodos ételárusoknál jelent ez veszélyt. Sok esetben fel sem tüntetik az ételben előforduló allergén anyagokat. Ők valóban halálveszélybe sodorhatják azokat, akik ételallergiában szenvednek. Ilyen esetekben helyi bírságot szabhat ki az ellenőr, valamint felszólítja a tulajdonost a hiba eltávolítására egy meghatározott időn belül.

Szigorúbb büntetések

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Egészség

Gasztronómia

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak