Napunk

Emberek az emberiség előtt – a Netflix esete az áltudományokkal

Graham Hancock. Fotó - Netflix
Graham Hancock. Fotó – Netflix

Lájkold, kövesd a Napunk.sk-t a közösségi médiában is, ahol extra tartalmakkal is jelentkezünk! Csatlakozz hozzánk a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on!

Még valamikor a téli sötét délutánok egyikén akadtam rá a Netflix dokumentumfilmes kínálatában az Emberek az emberiség előtt című nyolcrészes, akkortájt bemutatott „dokumentumfilm-sorozatra”. Épp a háztartás egyik óvodás tagjának kerestem valami – a rajzfilmes kínálatnál valamivel szofisztikáltabb – néznivalót azzal, hogy ha már nem úszható meg a képernyőzés, legalább ismeretterjesztő jellege legyen.

Első ránézésre ez egy volt a Netflix számos más, többé-kevésbé hiteles, de inkább szórakoztató jellegű dokusorozatai közül. Látszólagos témája, az írásbeliség előtti emberiség pedig eleve izgalmas, hiszen kutatói írott források híján jórészt tárgyi bizonyítékok alapján igyekeznek rekonstruálni e ködbe vesző korszak történetét. Ezen kívül jó ötletnek tűnt egy kicsit bővíteni az ezirányú ismereteinket is.

Nagyobbat sem tévedhettem volna, pedig már az eredeti cím – Ancient Apocalypse – is figyelmeztető jel lehetett volna. Aztán a nyitó epizód első perceiben hamar kiderült, mivel is van dolgunk: a sorozatban a sokszor tudományosan egyáltalán nem alátámasztott elméleteit bemutató Graham Hancock egyszercsak a „mainstream régészetet” kezdte el ostorozni, amiért az valamilyen oknál fogva nem hajlandó figyelembe venni a legújabb bizonyítékokat, plusz elhallgatja a valóságot az emberek elől. Merész állítás volt ez, így gyorsan utána is néztem, hogy milyen pozícióból mondja ezt a sorozat atyja.

Újságíróból lett álrégész

A skóciai Edinburghban született Graham Hancock eredetileg szociológiából diplomázott 1973-ban a Durham Egyetemen. Ezt követően újságíróként dolgozott számos neves brit lapnál, mint például a Times, a Sunday Times, az Independent és a Guardian, mindemellett az Economist kelet-afrikai tudósítója is volt a múlt század nyolcvanas éveiben.

A kilencvenes évekre a pszeudorégészet felé fordult, és azóta már tucatnyi könyvet szentelt a minden tudományos alapot nélkülöző áltudományos elméletei terjesztésének. Viszonylag népszerű irodalomról van szó az áltudományok és összeesküvés-elméletek hívei között, az 1995-ös Fingerprints of the Gods például néhány éve magyarul is megjelent Istenek kézjegyei címmel.

Hancock már ebben az említett könyvében, majd a tavalyi sorozatban is nem kevesebbet állít annál, mint hogy az utolsó jégkorszak végén már létezett egy technológiailag fejlett civilizáció, amely azonban nagyjából 12 ezer évvel ezelőtt elpusztult egy természeti katasztrófa következtében.

Elmélete szerint ennek a mitikus ősi civilizációnak

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Áltudományok

Netflix

Régészet

Sorozat

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak