Napunk

A szomorúság háromszöge – az ember gyarlósága svéd humorba csomagolva (filmajánló)

Triangle of Sadness. Forrás - NEON
Triangle of Sadness. Forrás – NEON

Gazdag, kivételezett helyzetben lévő emberek, ez a film rólatok szól. Ezzel a szlogennel reklámozta a Triangle of Sadness (A szomorúság háromszöge) amerikai forgalmazója, a NEON, Ruben Östlund svéd alkotó közel két és fél órás filmjét. Merész reklámszöveg ez egy olyan filmnek, amit három, köztük a legjobb film kategóriájában is Oscar-díjra jelöltek, de maradjunk a realitás talaján. Nem ez a szlogen tehet róla, hogy a film Oscar nélkül maradt.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Klasszikus értelemben véve nincs főszereplője a filmnek, a felsorakoztatott hősök, vagy inkább antihősök mind szükségesek a cselekményhez. A történések egy fiatal pár, Carl és Yaya köré fonódnak, de ennek nincs különösebb jelentősége, a szereplők közül bárki „szemszögéből” figyelhetnénk az eseményeket.

Carl divatmodell, Yaya influenszer, a szó legnegatívabb értelmében „sikeres” emberek. A történet három részre tagolódik, az első fejezetben ismerjük meg Carlt és Yayát, valamint a kapcsolatukat, ami legalább annyira felszínes és semmitmondó, mint a karrierjük.

A második fejezetben egy hajóúton látjuk viszont a párt, ez a helyszín pedig csak még jobban kihangosítja a csupán látszólagos sikerüket, még akkor is, ha hozzájuk hasonlóan mindenki más is szánalomra méltó. A luxushajó tele van gazdag emberrel, akik azt gondolják, hogy ők a világ urai, holott egyértelmű, hogy szélhámosok, és egyetlen úr van közöttük, a pénz.

Van ez a dolog, amit legegyszerűbben talán Bill Gates jelenségnek tudnék leírni. Adott egy ember, aki meggazdagszik a sikeréből, és méltósággal tudja viselni a jólétet. Ha nem ismerjük, de ránézünk Bill Gatesre, legjobb esetben egy kisvárosi apuka jut róla eszünkbe, és rácsodálkozunk, amikor megtudjuk, hogy a világ egyik legtehetősebb embere. Aztán ott van Elon Musk. Azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni.

A szomorúság háromszöge nem a nagy rejtélyek és meglepetések filmje, semmi olyasmi nem történik, amire ne számítana a néző, azért mégis kötelességemnek érzem jelezni ezen a ponton: vigyázat, spoilerveszély!

A film legélvezhetőbb része, számomra legalábbis, a harmadik fejezet. A luxushajót kalózok támadják meg, a hajó felrobban, az utasok és a személyzet egy része azonban megmenekül, és hajótöröttként a szárazföldön ébred. Ha leegyszerűsítve, egy mondatban kellene értékelnem a filmet, azt mondanám: A szomorúság háromszöge egy olyan hajókatasztrófáról szóló film, amiben még a legjobb érzésű ember is a víznek drukkol.

Ruben Östlund nem gondolta túl a dolgokat. Fogott egy marék különféle társadalmi osztályban élő embert, és belerakta őket egy olyan helyzetbe, amiben mindenki egyenlő esélyekkel indul. Azonnal rájövünk persze, hogy ez az állítás egyáltalán nem igaz. Ha kiemelünk egy gazdag embert abból a közegből, amiben a vagyon határoz meg mindent, hamar kiderül, hogy valójában ki kicsoda.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Film

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak