Napunk

Napunk newsfilter: Mihez kezd Orbán ezzel a „liberális” pápával?

Orbán Viktor és Ferenc pápa. Fotó - TASR/AP
Orbán Viktor és Ferenc pápa. Fotó – TASR/AP

1. Megérkezett Magyarországra Ferenc pápa. 2. Čaputová és Pavel Ukrajnában járt. 3. Mindenki egyesül, csak a demokratikus pártok várnak a csodára.

Eleged van a propagandából, és több igazi hírt olvasnál? Támogasd a Napunk.sk-t, ahol csak valós híreket közlünk, és a hírek hátterét is feltárjuk. 2024-es költségvetésünkből legalább 30 ezer euró hiányzik, kérjük, adományoddal járulj hozzá, hogy változatlanul végezhessük a munkánkat jövőre is. Köszönjük, hogy a független újságírás oldalán állsz!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Megérkezett Magyarországra Ferenc pápa

Péntek délelőtt megérkezett Budapestre I. Ferenc pápa, aki ezzel megkezdte háromnapos magyarországi látogatását. Találkozott Novák Katalin államfővel és Orbán Viktor kormányfővel, akik várható módon a saját politikájuk megerősítését vezették le a pápalátogatásból. Magyarországnak akkor van jövője, ha a keresztény úton marad, a keresztény út pedig ma a béke útja, mondta a miniszterelnök, mi pedig akár ásíthatnánk is egyet, pedig Ferenc látogatása hozhat akár meglepetéseket is.

Bizonyára nem véletlen például, hogy a pápa Szent István intelmeit idézte („Az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő”) abban a kerítésépítő országában, ahol olykor rendőrt hívnak a vendégmunkásokra, mert migránsoknak nézik őket.

Indul a verseny a narratíva uralásáért. Ferenc pápa kétségtelenül az egyik legfontosabb személyiség ezen a bolygón, mégis korlátozott hatalma van. Főleg a szavai és gesztusai által gyakorol nyomást, de ezeknek megvan az a kellemetlen tulajdonságuk, hogy ki vannak téve az interpretációnak.

Elég szomorú, hogy pápalátogatás kapcsán erről kell írni, de egy olyan országban, ahol több mint 10 éve mossák az emberek agyát elképzelt fenyegetésekkel, pillanatnyilag az az egyik legérdekesebb kérdés, ki fogja meghatározni a pápalátogatás fő narratíváját.

A kormánypárti médiagépezet azt fogja bizonygatni, hogy a pápa minden egyes kijelentése megerősíti az elmúlt évek politikáját, az ellenzék pedig feltehetően minden olyan mondatba belekapaszkodik majd, ami felhasználható a Fidesz kritikájára.

Mindenki jó, de mi jobbak vagyunk. Ez a játék már korábban elindult, mikor a hatalom képviselői elkezdték a pápalátogatást Magyarország különlegességének bizonygatására használni, azt állítva, hogy ez az egyetlen ország, ahová a pápa másodszor jön el. Ezzel a jól hangzó kijelentéssel az a probléma, hogy nem igaz, a pápa Görögországban és Kubában is kétszer járt.

Ez egy érthetetlen és fölösleges hazugság, amin nem is lenne érdemes többet rugózni, csak annyira jellemző ez a gondolkodásmód, amelynek nem elég, hogy a pápa ide látogat, még ezt is tovább kell fokozni, csak mert „a magyarok olyan különlegesek.” Valódi elmélyülés helyett hazug csillogás, szerénység helyett kivagyiság. Nemcsak önleleplező magatartás ez, hanem a kereszténység üzenetének tökéletes félreértéséről is árulkodik.

Gyanús ez a liberális. A kormányoldal és a mediális holdudvara láthatóan nem nagyon tud mit kezdeni a pápa érkezésével. A szokásos szlogenek, a „család” a „béke” ismételgetése mellett mintha fél szemmel minden politikus azt figyelné, hogy mond-e I. Ferenc valami dörgedelmeset. Vagy nem fog? Dícsérni jött volna? Hiszen a béke… meg a család.

Izzadhatnak a csinovnyikok, mert ők tudják a legjobban, hogy milyen jelzőkkel illették korábban a „liberális” pápát, aki most váratlanul közéjük ereszkedett. Ehhez kell most jó képet vágni, ráadásul úgy, hogy az ne járjon teljes arcvesztéssel. Persze ez nem mindenkinek sikerül.

Ezt a skizofrén hozzáállást talán Bayer Zsolt jobboldali véleményvezér megszólalása jellemzi a legjobban, aki állítólag már bánja, hogy pár éve demens vénembernek nevezte Ferenc pápát. Ez még rendben is lenne, mindenki mond hülyeségeket, és jó, ha az ember ezt megbánja. Csakhogy Bayer ezután zavaros magyarázkodásba kezdett, hogy akkor még protestáns, egészen pontosan evangélikus volt, mintha ez az evangélikusok között normális lenne. Dehogy az.

Tehát ő nem hibás, voltaképp áldozat, mert szerinte az ellenzéki sajtó azt kapta feladatul David Pressman amerikai nagykövettől, hogy előkaparják ezt a mondatot. Pedig I. Ferenc nyolc éve is ugyanazt hirdette, amit most, csak hát szegény Bayer Zsolt nem tudhatta, hogy egyszer majd Budapestre is ellátogat. És ez az ember hirdetett békemenetet a pápa tiszteletére vasárnapra.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Dobrá voľba

Ferenc pápa

Hlas

Magyarország

Napunk newsfilter

Orbán Viktor

Petr Pavel

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak