Napunk

Tucker Carlsont kirúgták, de ezzel a demokráciát nem mentették meg

Tucker Carlson. Fotó - TASR/AP
Tucker Carlson. Fotó – TASR/AP

Bár Carlsont menesztették, de sok ok nincs az örömködésre, mert a düh, amit szított, és a gyűlölet, amit táplált, itt marad.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

A Fox News amerikai tévécsatorna hétfőn menesztette legnépszerűbb és legbefolyásosabb műsorvezetőjét, Tucker Carlsont. A bejelentés mindenkit meglepett, mivel semmilyen előjele nem volt annak, hogy a csatorna megválna konzervatív sztárjától, akiről a New York Times azt írta, hogy az amerikai hírtévék történetének legrasszistább műsorát hozta létre.

Carlson kirúgása óta nem kommentálta a történteket, de a hirtelen búcsú őt magát is meglephette. A múlt pénteki, rendkívül népszerű, nagyjából hárommilliós nézettséget produkáló, Tucker Carlson Tonight műsorában még úgy köszönt el a nézőktől, hogy akkor találkozunk hétfőn. Az amerikai sajtó szerint percekkel a bejelentés előtt értesült ő is a hírről, hogy a tévécsatornával az útjaik elválnak.

2016-tól dolgozott a tévécsatornánál Carlson, ahol egy évvel érkezése után főműsoridőt kapott. Több vitát is gerjesztett a Fox Newsnál, a társadalmat és a munkatársait is megosztotta nézeteivel. Felszólalt a bevándorlók ellen, akik kiszorítják a fehéreket, a koronavírus-járvány idején oltásellenes lett, támogatásáról biztosította a QAnon-hívőket, támadta a „washingtoni elitet” és az LMBT+-közösséget. Többször a védelmébe vette Vlagyimir Putyint és Donald Trumpot, azt terjesztette, hogy a 2020-as amerikai elnökválasztást elcsalták.

A kiszivárgott információk szerint Carlson nem mindig volt őszinte a képernyőn, kiszolgálta a közönséget, azt mondta, amit hallani akartak. Trumpról például egy sms-ben azt írta, hogy mennyire gyűlöli őt, és a volt elnök négy évéről így vélekedett: „Mindannyian úgy teszünk, mintha lenne mit felmutatnunk, mert túl nehéz lenne bevallani, hogy milyen katasztrófa volt. De őszintén. Trumpnak nincs igazán jó tulajdonsága.” A műsorvezető üzenetei egy sajtóperben kerültek nyilvánosságra.

Bár Carlsont kirúgták, de sok ok nincs az örömködésre, mert a düh, amit szított, és a gyűlölet, amit táplált, itt marad. A jobboldali politika pedig eltolódott a szélsőségek felé, olvasható a Guardian kommentárjában.

Miért rúgták ki, ha ennyire népszerű volt?

Carlson menesztéséről maga a tulajdonos médiamogul, Rupert Murdoch dönthetett, írta a Los Angeles Times. A cikkben az áll, hogy már péntek este eldőlhetett a csatorna népszerű műsorvezetőjének a sorsa. A Fox News nem beszélt a távozás részleteiről vagy az indítékról, közleményben állították, közös megegyezés vezetett a szakításhoz.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Demokrácia

Donald Trump

Média

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak