Napunk

A Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási parancsot adott ki az orosz ombudsman ellen, aki egy ukrán fiú „átnevelésén” ügyködik

Filipp Golovnya és az új orosz „anyukája”. Fotó - Twitter Echofm_online
Filipp Golovnya és az új orosz „anyukája”. Fotó – Twitter Echofm_online

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az anyja 2017-ben hunyt el, amikor a fiú 11 éves volt, a vér szerinti apjáról pedig senki sem hallott.

Filipp Golovnya ukrán állampolgár, és még mindig ukrán szülei vannak. Noha nem a biológiai szüleiről van szó, hanem a törvény által biztosított szülőkről, akik Ukrajnában maradtak. Filipp azonban jelenleg Oroszországban él, Marija Lvova-Belova gyermekjogi ombudsman családjában.

Maria örökbe fogadta a fiút és többek között Putyin előtt is dicsekszik vele. Filippel, az „új fiával”, ahogyan hívja, fényképezkedik, jólelkűségét és anyai érzéseit pedig a közösségi médiában is bizonygatja.

Filippről eredetileg egy háborús kavalkádban elhagyott árva története keringett a médiában, ami emellett azt is bizonyította, hogy az oroszok az elfoglalt ukrán területekről elsősorban árvákat visznek Oroszországba, senki mást.

Nyilvánvaló volt, hogy ezeket az ukrán gyermekotthonokból származó gyermekeket, akiknek Ukrajnában nem voltak szüleik vagy törvényes gyámjaik, a megszállók orosz szülőknek adták. Az orosz propaganda csodálatra méltóan mutatta be a „szerencsétlen, elhagyott ukrán gyermekek történeteit, akiket bátor orosz katonák mentettek meg, és akiket jó orosz nők tárt karokkal fogadtak, akik etetik és szeretik őket”.

Most azonban, többek között a Szloboda amerikai rádióállomás ukrajnai változata újságíróinak oknyomozó munkája révén megtudhattuk, mi történt valójában Filippel. És azt is, mi történt több száz vagy talán több ezer másik ukrán gyermekkel. Ők ugyanis közel sem voltak olyan árvák vagy elhagyatottak, mint ahogyan azt az orosz média állítja.

2023. március 17-én a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök és Maria Lvova-Belova orosz gyermekjogi ombudsman ellen, akiket gyermekek Oroszországba való deportálásával gyanúsítanak.

Filipp Golovnya története azonban sokkal korábban kezdődik, mint 2022 tavasza, a tavalyi ukrajnai orosz invázió után pedig új lendületet kapott.

Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, mely során Mariupol kikötőjét bombázta, ahol több százezer ember él.

Filipp a tengerpart környékén lakott, amit az orosz tüzérség 2022. március 11-től gyakorlatilag folyamatosan lőtt. A többemeletes társasházak romjai a mai napig ott hevernek.

A Schema nevű oknyomozó, eredetileg korrupcióellenes projekt ukrán újságírói szerint az orosz támadásig Filipp is az egyik ilyen házban lakott a Zelinszkij utca 30. szám alatt. Az épületet először március 20-án találták el az orosz lövészek, a lakók ezért a pincébe költöztek.

A fiú 2021 nyarán költözött oda nevelőszüleivel, Szergej Golovnyijjal és feleségével, Irina Kalatalovával, fél évvel azelőtt, hogy az orosz hadsereg betört a városba.

Cargrad propagandatelevízió orosz újságíróinak kamerája előtt Filipp később, 2022 márciusában a következő módon mesélte el a történteket: „Csak néztem, mi történik, és már égett a házunk” – elevenítette fel a története kezdetét, hogyan jutott el Mariupolból egészen az orosz gyermekjogi ombudsman családjához. Arról azonban, hogy a ház azért égett, mert eltalálta egy orosz tüzérségi lövedék, már nem mondott semmit. Ellenkezőleg, azt magyarázta el, hogyan árulta el őt Ukrajna.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyermekjogi ombudsman

Mariupol

Orosz–ukrán háború

Oroszország

Propaganda

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak