Napunk

Rigó Konrád: Ha Gyimesi a listán lesz, az egész Híd-platform távozhat a Szövetségből

Rigó Konrád. Fotó N - Tomáš Benedikovič
Rigó Konrád. Fotó N – Tomáš Benedikovič

Ez most már nem arról szól, hogy 5–10 embernek nem tetszik ez a dolog, egy teljes platform utasítja el azt, amit Gyimesivel képviselni szeretne az MKP, mondja Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Berényi József, a Szövetség MKP-platformjának elnöke szerint Gyimesi György a 150. helyet kaphatná a párt választási listáján, a Híd-platform viszont továbbra sem ért egyet a parlamenti képviselő érkezésével. Rigó Konrád, a Híd-platform elnöke szerint ha az MKP-sok ennek ellenére behozzák Gyimesit, az pártszakadást jelenthet.

A szeptemberi 30-i előrehozott választásokon induló pártok július 2-áig kell hogy leadják a jelöltlistáikat. Rigó Konrádot arról kérdeztük, mi várható, ha nem sikerül megegyezniük a Szövetségen belül.

Visszavonta már a Gyimesi György elleni keresetét?

Igen. Aznap, amikor a sajtótájékoztatóján elnézést kért, felolvasva azt a szöveget, amit a keresetben megfogalmaztam, visszavontam. Az volt a célom, hogy kimondja, hibázott és törvényt sértett.

Az, hogy Gyimesi úr nyilvánosan bocsánatot kért, változtat bármit a Híd-platform vele szembeni hozzáállásán?

Nem. Mi nem azért határolódunk el a Gyimesi által fémjelzett matoviči politikától, mert Gyimesi György csúnyákat mondott rám február 9-én, hanem azért, mert az a politika, amit ő folytat idestova három éve, a feszültségkeltésről szól, a tettek nélküli nagyotmondásról, és ellehetetleníti azt a fajta politikacsinálást, amit mi tartunk fontosnak. Vagyis hogy partnereket találva tudjunk eredményeket elérni. Amit ő csinál, az arról szól, hogy mindenkivel összeveszik maga körül – gondoljunk csak a kultúrában dolgozókra, de akár más csoportokra is. Kisebbségi vonalon Szlovákiában így nem lehet elérni eredményeket. De szerintem máshol sem.

Hogy értékeli azt, hogy Gyimesi kilépett az OĽaNO parlamenti frakciójából?

Az MKP nem értesített minket arról, hogy tárgyalnak, de úgy néz ki, valamilyen megállapodásra jutottak, és Gyimesi György úgy gondolhatta, átül egyik lóról a másikra. Erről viszont szó nincs, a Szövetség nem egyezett meg arról, hogy Gyimesi György és az ő társasága megjelenhet a párt listáján.

Tud valamit arról, milyen stádiumban vannak ezek a tárgyalások? Berényi József szerdán megerősítette a Rádio Slovenskónak, hogy Gyimesi a 150. helyet kaphatja a listán, de azt mondta, vannak még nyitott kérdések. Zajlik valamiféle kommunikáció a pártban erről?

Múlt pénteken ülésezett a grémium, ahol ezt az ügyet le kellett volna zárni. Az MKP ekkor mondta el először, hogy komolyan gondolja a dolgot, a Híd pedig megismételte, hogy az a fajta politika, amit Gyimesi, Matovič, Blaha és Fico képviselnek Szlovákiában, mert ezt így egységben látjuk, számunkra elfogadhatatlan.

Arról tehát nem tud, hogy azóta haladtak-e valamit a tárgyalások?

Nem tudom, hol tartanak. Én is csak az RTVS-es interjúból tudom, hogy Berényi ragaszkodik hozzá, hogy Gyimesi ott legyen a listán, még ha ezzel szétveri is a pártot.

Ha bizonyos engedményeket tenne Gyimesi, vagy ígéretet tenne, hogy megváltoztatja a hozzáállását bizonyos dolgokhoz, el tudná képzelni, hogy megegyezzenek?

Nem tudom,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Gyimesi György

Híd

MKP

Rigó Konrád

Szövetség

Választások 2023

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO indítványozott (9:00)
  • Ódor Lajos miniszterelnök tárgyalásokat folytat a pártokkal a szakértői kabinet támogatásáról
  • közzéteszik a tervet, hol épülnek kerékpárutak a Helyreállítási Tervből
  • Zuzana Čaputová beszédet mond a Globsec biztonságpolitikai konferencián
  • az államfő fogadja Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét
  • a KDH bejelenti egy prominens személy a politikába való visszatérését
  • folytatódik a Mýtnik-ügy tárgyalása

Mátyusföldre látogat a héten a Napunk szerkesztősége. Galánta és környéke fontos témáit dolgozzuk fel, aktuális ügyeit és érdekes személyiségeit mutatjuk be. Személyesen is találkozunk olvasóinkkal, és a galántai Esterházy-kastélyba Napunk-beszélgetőestet is viszünk. Keresd Mátyusföld és Galánta címkével ellátott cikkeinket.

Orbán Viktor az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök választási győzelméhez – vette észre a Telex. A magyar kormányfő gratuláló Twitter-posztja már azelőtt megszületett, hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánította volna az elnököt.

Kanada-Németország a jégkorong-világbajnokság döntőjében: a 2. harmad után 2-2-re áll a mérkőzés.