Napunk

Napunk newsfilter: Orbán és Fico, a két képmutató matrjoska

Orbán Viktor és Robert Fico. Fotó - TASR/AP és Szijjártó Péter FB-oldala
Orbán Viktor és Robert Fico. Fotó – TASR/AP és Szijjártó Péter FB-oldala

1. A közép-európai populisták mást mondanak Keleten és mást Nyugaton. 2. Ha kémkedésről van szó, az oroszok semmit nem hagynak a véletlenre. 3. A szlovák pártok nem csak magyar ügyekkel csábítják a magyar szavazókat – Heger Rimaszombatban járt.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. A közép-európai populisták mást mondanak Keleten és mást Nyugaton

A győri reptéren keresztül szállítottak francia katonai helikoptereket az ukrán határőrségnek. Ez pedig már sokadszor cáfolja meg a magyar kormány és Orbán Viktor állítását, miszerint magyar területen nem halad át katonai segítség Ukrajnának.

Miként az Átlátszó írja, a Fennec Eurocopter helikoptereket az Időkép webkamerája rögzítette Győrben, miközben ugyanazon a héten Kijevben készült fotókon ugyanilyen típusú és felségjelű helikopterek láthatók.

Nem ez az első eset, amely kétségbe vonja Orbánék állítását. Korábban Jaroslav Naď, megbízott védelmi miniszter is arról beszélt, hogy ukrán katonákat képeznek ki Magyarországon, az Egyesült Államokban kiszivárgott titkos iratokban is esik szó ilyen segítségnyújtásról, illetve több olyan eset is volt, amikor fotókkal vagy a légtérben zajló eseményeket mutató Radarbox adataival bizonyították az ilyen tevékenységet.

Kétirányú beszéd jellemzi tehát az Orbán-kormány kommunikációját ezzel kapcsolatban. Mást mondanak a választóiknak, és a jelek szerint mást a nyugati szövetségeseiknek. Hogy az oroszokat ebben nem tudják megtéveszteni, az biztosra vehető.

A Győrben leszálló katonai helikopterek leleplezése mindössze pár nappal az után történt, hogy kiderült, Robert Fico mást szán a szlovák nyilvánosságnak, és megint mást a partnerországok nagyköveteinek.

Ficónak a háborúért az ukránokat okoló, a felelősséget a NATO-ra hárító szónoklatai az országban tapasztalható hangulatra építenek, ennek megfelelően a célközönségét is a Smer potenciális választói jelentik. Mikor azonban Ukrajna EU-tagságának kérdése a nagykövetek előtt merül fel, Fico támogatja azt.

Nem meglepő a hasonlóság a két populista politikus viselkedésében, bár a mértéke megdöbbentő. Nem véletlen, hogy Orbán cinikusan már 2020-ban, a Kuciak-gyilkosság után két évvel is a Smer győzelmét kívánta, és most sincs ez másképp.

Miközben persze látszik, hogy más pozícióból beszélnek. Robert Fico a választást akarja megnyerni egyelőre, legalább azért, hogy mentse a bőrét. Esetében ez a kettős beszéd még csupán a választók édesgetése, pragmatikus eszköz a hatalom megszerzésére.

Orbán viszont egy általa kényelmesen berendezett ország miniszterelnöke immár tizenhárom éve, akinek játszmái sokkal nagyobb téttel bírnak. Különutassága azonban egyre kevésbé eladható a szövetségeseinek.

Katonai segítsége Ukrajnának ott van a mérleg egyik serpenyőjében, a másikat viszont például a kémbank esete nyomja, vagy épp a ma leleplezett kémintézet, amelyek az orosz kémhálózattal hozhatók összefüggésbe.


2. Ha kémkedésről van szó, az oroszok semmit nem hagynak a véletlenre

Tavaly nyáron a Nemzetközi Beruházási Bankhoz hasonló intézmény kezdte meg működését Budapesten, derítette ki a 24.hu. Az IRIAS elvileg egy tudományos intézet, de a cégbejegyzés szerint megszámlálhatatlan dologgal foglalkozik, így például hírügynökségi munkával, veszélyes hulladék kezelésével, valamint – az energiaválság, illetve a szankciók időszakában – alapanyag- és üzemanyag-ügynöki nagykereskedelemmel is.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Eduard Heger

Ipar

Napunk newsfilter

Nemzetközi Beruházási Bank

Orbán Viktor

Robert Fico

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO indítványozott (9:00)
  • Ódor Lajos miniszterelnök tárgyalásokat folytat a pártokkal a szakértői kabinet támogatásáról
  • közzéteszik a tervet, hol épülnek kerékpárutak a Helyreállítási Tervből
  • Zuzana Čaputová beszédet mond a Globsec biztonságpolitikai konferencián
  • az államfő fogadja Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét
  • a KDH bejelenti egy prominens személy a politikába való visszatérését
  • folytatódik a Mýtnik-ügy tárgyalása

Mátyusföldre látogat a héten a Napunk szerkesztősége. Galánta és környéke fontos témáit dolgozzuk fel, aktuális ügyeit és érdekes személyiségeit mutatjuk be. Személyesen is találkozunk olvasóinkkal, és a galántai Esterházy-kastélyba Napunk-beszélgetőestet is viszünk. Keresd Mátyusföld és Galánta címkével ellátott cikkeinket.

Orbán Viktor az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök választási győzelméhez – vette észre a Telex. A magyar kormányfő gratuláló Twitter-posztja már azelőtt megszületett, hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánította volna az elnököt.

Kanada-Németország a jégkorong-világbajnokság döntőjében: a 2. harmad után 2-2-re áll a mérkőzés.

1:1-es döntetlennel zárult az első harmad a jégkorong-világbajnokság döntőjében. Németország Kanadával mérkőzik a vb-címért.