Napunk

Napunk newsfilter: A Szövetség új kihívójának a magyar szavazatok kellenek, nem a magyar nyűg

Vlček Erik, Peter Pellegrini és Likér Péter. Fotó - Hlas-SD
Vlček Erik, Peter Pellegrini és Likér Péter. Fotó – Hlas-SD

1. Pellegrini leevezett a Csallóközbe. 2. Van még igény a valóságtól nem elrugaszkodott politikára. 3. Fico csak a hitelességtől retteg.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Pellegrini leevezett a Csallóközbe

A szlovákiai magyar zárvány igazán különleges rezervátum: négyévente nyitja csak ki a kapuit, s ekkor szlovák politikusok lépik át a küszöbét, akik rácsodálkoznak dolgokra. Itt egy szép épületre, ott egy csodás gyümölcsösre, vagy épp arra, hogy egyébként itt sem kis, szőrös pónilovakon közlekednek az emberek, és még csak nem is nyilaznak hátrafelé.

Ilyen túrára érkezett a napokban Peter Pellegrini, a Hlas elnöke, egykori kormányfő – tegnap Komáromba és Gútára, ma Dunaszerdahelyre. S annak rendje és módja szerint rá is csodálkozott dolgokra, hogy illemből vagy számításból, az mindegy is.

Elvarázsolt világ. De a tény, hogy erre járt – és hogy pár nap múlva egyébként Igor Matovič is megáll itt országjárása közben –, azt bizonyítja, hogy a szlovák politikusok megérezték, hogy van errefelé némi keresnivalójuk. Ez nem volt mindig így. Pár évvel ezelőtt egyáltalán nem volt természetes, hogy egy szlovák politikai formáció a magyarokért is kinyúlva próbáljon valamiféle politikai hatást elérni tömbmagyar régiókban.

A dolgok azonban lassan változnak. Míg pár évvel ezelőtt például a KDH akkori elnöke, Alojz Hlina arról beszélt egy interjúban, hogy Dél-Szlovákiában nem is fognak próbálkozni, mert minek, az elmúlt években eljutottunk odáig, hogy egy-egy szlovák párt már keresi a maga arcait ebben a régióban is, és a magyar választókra specializálja őket.

Ám a helyzet az, hogy ezek a kísérletek eddig nem voltak túl sikeresek. A Progresszív Szlovákia magyar projektje például olyan csendben dőlt be annak idején, hogy azóta sem hallottunk róla. Igor Matovič kísérletét Gyimesi Györggyel nevezhetjük félig sikeresnek, de tekintve, hogy Gyimesi azóta a magyar politikai zárványba igyekszik az OĽaNO-t elhagyva, ez a próbálkozás sem nevezhető elsöprő diadalnak.

Kirakatarc. Pellegrini most Vlček Erikkel, a legendás, hetedik olimpiájára készülő kajakossal tesz egy kísérletet – és ezzel csak azt bizonyítja, hogy egyrészt nem tanult az elődök hibájából, másrészt tényleg csak turistaként ismeri Dél-Szlovákiát. Vlček bemutatásával ugyanis meg sem próbálta leplezni, hogy kizárólag kirakatarcban gondolkodik, és meg sem fordul a fejében komolyabban építkezni errefelé. Nem lesz magyar tagozat a Hlasban, sem mélyebb igyekezet megérteni a régió problémáit. Csak klasszikus imidzspolitizálás.

Vlček nagyszerű kajakos, és tényleg helyi legenda. De politikusi képességeknek láthatóan híján van – a komáromi városi képviselő-testületbe sem azért került be,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Napunk newsfilter

Peter Pellegrini

Petr Pavel

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Forró Krisztián pártelnök szerint sokkal erősebbé válhat a Szövetség, hiszen úgy néz ki, azok a személyek, akik eddig a konfliktust gerjesztették a párton belül, úgy döntöttek, hogy hátat fordítanak, és távoznak. Ez inkább erősítheti a pártot. A Híd-platform részéről is azok maradtak, akik erősíteni szeretnék a pártot, és komolyan vették, hogy felelősséggel tartoznak a közösségünk iránt, tette hozzá a Szövetség elnöke.

Élő: a Modrí és a Híd a közös indulásról a szeptemberi előrehozott választásokon.

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)