Napunk

Orbánt tartják a harmadik legmegbízhatóbb politikusnak Szlovákiában. Čaputová népszerűbb Csehországban, mint idehaza

Fotó - N és TASR/AP
Fotó – N és TASR/AP

A szlovákiai válaszadók 42 százaléka tartja fenyegetésnek az Amerikai Egyesült Államokat, miközben a csehországi válaszadóknak csak a 22 százaléka. Szlovákiában október óta hat százalékponttal nőtt a félelem az USA-tól.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Egy évvel Ukrajna megtámadása után Szlovákia lakosságának a fele tartja fenyegetésnek Oroszországot. Csehországban viszont ez az arány 68 százalék.

A cseh Deník N és az Ipsos ügynökséggel együttműködve a Denník N megmérte, hogy egy évvel a háború kitörése után hogyan viszonyul Szlovákia és Csehország lakossága Ukrajnához és Oroszországhoz. Ugyanazokat a kérdéseket tették fel mindkét országban, mint tavaly októberben, hogy képet kapjanak arról, hogyan változott a lakosok véleménye az elmúlt fél évben.

Ha összehasonlítjuk a válaszokat Szlovákiában és Csehországban, akkor nagy különbségeket találunk – és ez nem csak az Oroszországgal kapcsolatos aggodalmakra vonatkozik. A két ország közötti különbség megmutatkozik például abban is, mennyire bíznak Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben, illetve milyen az Amerikai Egyesült Államok megítélése.

Tavaly októberhez képest szinte alig változott egy-egy kérdésben a megkérdezettek véleménye: Szlovákiában fél éve Oroszországról egy százalékpontnyival többen gondolták azt, hogy fenyegetést jelent.

Az Ipsos úgy is megfogalmazta a kérdést, hogy „mely országokat tekinti a közeli szövetségeseinknek”. Áprilisban a szlovákiai válaszadók 10 százaléka tartotta Oroszországot közeli szövetségesnek, októberben 9 százalékuk vélekedett így. Csehországban csak a válaszadók 5 százaléka gondolja azt, hogy Putyin országa közeli szövetséges, tavaly októberben pedig csupán 3 százaléknyian.

Erősödő Amerika-ellenes hangulat

Jelentős különbséget mutat a felmérés Szlovákia és Csehország lakosságának külföldi irányultsága között.

A szlovákiai válaszadók 42 százaléka tartja fenyegetésnek az Amerikai Egyesült Államokat, miközben a csehországi válaszadóknak csak a 22 százaléka. Szlovákiában október óta hat százalékponttal nőtt a félelem az USA-tól, Csehországban ez az arány változatlan.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Amerikai Egyesült Államok

Csehország

Oroszország

Petr Pavel

Szlovákia

Ukrajna

Vlagyimir Putyin

Volodimir Zelenszkij

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak