Napunk

Napunk newsfilter: Az SZMPSZ nem akar szembefordulni a saját értékeivel

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke. Fotó - A szervezet FB-oldala
Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke. Fotó – A szervezet FB-oldala

1. Az SZMPSZ önreflexiója. 2. Fico a nagyköveteknek próbálja eladni, hogy európéer, közben újságírókat zaklat. 3. A bazi nagy közös gázbeszerzés.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

https://open.spotify.com/episode/5Py2zbi15nDMaDerVWegyS

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. Az SZMPSZ önreflexiója

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) hétfőn este bejelentette, hogy visszavonja Fehér István életpályadíját.

A díjat a szövetség április 15-én a rozsnyói konferenciáján adta át Fehérnek, aki korábban a komáromi Selye János Gimnáziumban tanított, jelenleg pedig Bátorkeszin a Kováts József Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója.

Az SZMPSZ nyilatkozatában az áll, hogy a díjról döntő elnökség „sajnálatosan hibás döntést hozott”, és utólag belátják, hogy csak „a jelölt szakmai eredményeit” értékelték, és nem voltak tekintettel a közéleti szerepvállalására. „Embertársait érintő sértő kijelentéseitől, véleményétől, melynek nyilvánosan hangot adott, egyértelműen elhatárolódunk, úgy véljük, senki, de főként egy pedagógus különösképpen nem engedheti meg magának, hogy a demokrácia és az emberi méltóság alapelveit saját tevékenységével vagy nyilatkozataival megsértse”- írják a nyilatkozatban.

Az egész ügy roppant kínos. Mi az, amit a szervezet elnöksége egy héttel az életpályadíj odaítélése után már tudott, korábban pedig még nem? A nyilatkozatban az elnökség tulajdonképpen arra hivatkozik, hogy nem volt ismert előttük a „teljes életpálya”. Ez azért nehezen hihető, mert Fehér István története még a nem pedagógusok előtt is ismert volt.

Nem tudjuk, pontosan mi történt, de feltételezhetően az, hogy a nyilvánosság a média révén részletesen értesült arról, hogy Fehér milyen gyűlöletkeltő, antiszemita megnyilvánulásokkal hívta fel magára korábban a figyelmet. Pedagógusok jelezték, hogy kilépnek az SZMPSZ-ből, mások a szervezettel az együttműködés megszüntetését fontolgatták. Az elnökség önvizsgálatot tartott, és arra a következtetésre jutott, hogy korábban hibáztak, amikor Fehérnek életpálya(!)díjat szavaztak meg.

Lehet a kákán csomót keresni, mert van, de azt értékelni kell, hogy az SZMPSZ eljutott addig a belátásig, ami a nyilatkozatukban olvasható: „egy pedagógus különösképpen nem engedheti meg magának, hogy a demokrácia és az emberi méltóság alapelveit saját tevékenységével vagy nyilatkozataival megsértse.” Botrányok öveztek máskor is díjátadókat, de nem mindig jutottak el önreflexióig a felek. Az SZMPSZ pedig nyilvánosan bocsánatot kért.

Azok, akik ezt az ügyet konzervatívliberális keretbe próbálják beleerőszakolni, nem értik a helyzetet, és a politikum által sulykolt leegyszerűsítések világában élnek. Feltételezem, hogy az SZMPSZ-ben és annak elnökségében is sok konzervatív értékrendű pedagógus ül, és „az emberi méltóság alapelveit” ők is ugyanolyan fontosnak tartják, ezért is született meg a nyilatkozat. Vannak közös dolgaink, értékeink, ezek tartanak meg.

Nemcsak olyan volt diákjai szólaltak meg Fehér Istvánnak, akik megtapasztalták, hogy az osztályteremben hogyan élt vissza bizonyos helyzetekben a hatalmával, hanem olyanok is, akik szakmai munkássága miatt felnéznek rá. Olyan diákjai is voltak számosan, akik sokat tanultak tőle. Ezeket az érdemeket nem is vitatja el senki. De a pedagógusi életpályadíj nagy felelősséget jelent, díjadónak és díjazottnak is.


2. Fico a nagyköveteknek próbálja eladni, hogy európéer, közben újságírókat zaklat

Robert Fico, a Smer elnöke mind az Európai Unióval, mind Ukrajnával kapcsolatban úgy kommunikál, hogy aki komolyan veszi és elraktározza a nyilatkozatait, az következetlenséget és egymásnak ellentmondó állításokat talál.

Fico, a szélkakas. Az elmúlt évben Fico Nyugat-barát álcája a felismerhetetlenségig megkopott, és az új oroszbarát köntös takarásából csak néha villan elő. A Smer ráérzett egy ukránellenes hangulatra, ezt a szentimentet táplálja, erősíti fel, és nem csupán ezt, hanem minden olyan narratív szálat fölkap, ami egy nagyobb összeesküvés-elmélet része, és előszeretettel ismételgeti az orosz propagandát. Például arról beszél, hogy Oroszország azért támadta meg Ukrajnát, mert az ukrán fasiszták oroszokat gyilkoltak, illetve a NATO felelősségét emlegeti annak kapcsán, hogy Oroszország megtámadta a szomszédját.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Földgáz

Gázszállítás

Napunk newsfilter

Oktatás

Robert Fico

Smer

SZMPSZ

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak