Napunk

Vlček Erikkel erősít a Hlas

Erik Vlček, Peter Pellegrini és a komáromi kajakosok edzője, Likér Péter. Fotó - Napunk/Finta Márk
Erik Vlček, Peter Pellegrini és a komáromi kajakosok edzője, Likér Péter. Fotó – Napunk/Finta Márk

Peter Pellegrini elmondása szerint alternatívát akarnak kínálni az etnikai pártok szavazóinak, a Hlas ezért szlovákiai magyar személyiségeket is igyekszik bevonni. Komáromi arcuk ezért Vlček Erik, a hetedik olimpiájára készülő komáromi kajakozó lesz.

A többszörös olimpiai érmes sportoló tavaly kezdett politizálni, a komáromi képviselőtestületbe függetlenként került be. Szerepe Pellegrini szerint kettős lesz, a magyar képviselet mellett a sportfejlesztés tartozik majd a feladatai közé.

„Ahhoz, hogy a magyar kisebbségnek legyen parlamenti képviselete, nem kell olyan pártra szavaznia, mely etnikai alapokon működik” – jelentette ki ki komáromi sajtótájékoztatóján Pellegrini, aki szerint a magyaroknak nem kell arra várniuk, hogy a magyar párt összeállt vagy sem, bejut-e a parlamentbe, vagy sem.

Pellegrini a Napunk kérdésére ugyanakkor azt mondta, arra nem készülnek, hogy intézményesített magyar tagozatot hoznának létre a párton belül, a magyarokat személyiségeken keresztül tervezik megszólítani.

Vlček Erik és Peter Pellegrini. Fotó – Hlas

Arra a kérdésre, mit gondol arról, hogy a dél-szlovákiai sportinfrastruktúrába a magyar kormány sok pénzt fektet be, Pellegrini azt mondta, ez azért van, mert a szlovák kormány nem végzi el a házi feladatát.

„Nekünk nem a magyar befektetéseket kell bírálnunk, hanem fel kell tennünk azt a kérdést, miért nem a szlovák kormány tette ezt” – mondta. Szerinte egy kicsit szégyen Szlovákiára nézve, „hogy a magyar kormánynak kell törődnie az emberekkel Dél-Szlovákiában”. Hozzátette, Szlovákiának is sokkal intenzívebben kellene támogatnia a határon túli szlovák közösségeket.

Arra a kérdésre, hogy kormányfősége idején miért nem valósultak meg a dél-szlovákiai sportinfrastrukturális fejlesztések, főleg annak fényében, hogy például a DAC labdarúgó akadémiája ezekben az években is rengeteg pénzt kapott a magyar államtól, azt mondta, az ő kormányzásuk idején indult el a stadionrekonstrukciós program. A döntés azonban ezekben az esetekben a Szlovák Labdarúgó Szövetség kezében volt. „Ha hiba történt, azt a lehető leghamarabb ki kell javítani” – tette hozzá.

Hlas

Komárom

Peter Pellegrini

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak