Napunk

Visszavonták az életpályadíjat az antiszemita tanártól

Fehér István. Fotó - a Kováts József Magyar Tannyelvű Alapiskola FB-oldala
Fehér István. Fotó – a Kováts József Magyar Tannyelvű Alapiskola FB-oldala

Felülvizsgálta korábbi döntését a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, visszavonták Fehér István életpályadíját.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

Hétfőn ülésezett a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége azzal kapcsolatban, hogy a szervezetet számos helyről bírálták a szakmai díjak ügyében. Ahogy arról a Napunk is beszámolt, április 15-én a szervezet rozsnyói konferenciáján az egyik életpályadíjat az antiszemita és gyűlöletkeltő kijelentéseiről elhíresült Fehér István, a komáromi Selye János Gimnázium korábbi tanára, jelenleg a bátorkeszi Kováts József Magyar Tannyelvű Alapiskola igazgatója kapta.

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke a Pátria Rádiónak először arról beszélt, szakmai döntés született. Vasárnap, egy héttel a díjkiosztó után a Paraméternek már úgy reagált, újratárgyalják az ügyet az elnökségben.

Elhatárolódás, bocsánatkérés

A Napunk hétfőn megszólította Fekete Irént és az SZMPSZ országos elnökségének további kilenc tagját. Arra voltunk kíváncsiak, mit gondolnak a kialakult helyzetről, visszavonják-e Fehér István kitüntetését, és szerintük ki a felelős a helyzetért.

Közben kiderült, hogy hétfőn ülésezik az SZMPSZ országos elnöksége a kialakult helyzettel kapcsolatban. Néhány érintett már az elnökség ülése előtt jelezte a Napunknak, elismerik, hogy a szervezet hibázott.

Ádám Zita, az SZMPSZ tiszteletbeli alelnöke a Napunknak azt mondta, a maga nevében bocsánatot kér a történtek miatt. „Elhatárolódom minden gyűlöletkeltő beszédtől. Ha a zsidókat bántják, én is zsidó vagyok. Szeretnék megkövetni mindenkit, akit ezzel a döntéssel megsérthettünk. Azt szeretném, ha a világ tengelye, amely kibillent a helyéből, visszabillenne, ezért kérek bocsánatot” – közölte Ádám Zita.

Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatónője a Napunknak szintén úgy reagált, elhatárolódik Fehér Istvántól. „Intézményvezetőként és magánemberként is határozottan elhatárolódom az életpályadíjat kapott pedagógustól, valamint elítélek minden szélsőséges megnyilvánulást és gyűlöletbeszédet. Diákjainkat a toleráns emberi magatartásra és a kritikus gondolkodásra igyekszünk nevelni. Tesszük ezt tematikus éveink és nemzetközi projektjeink keretén belül már hosszú évek óta. Ezekről a www.mtag.sk oldalon bárki tájékozódhat.”

A hivatalos nyilatkozat

Hétfő este nyolc órakor megérkezett a hivatalos nyilatkozat is, amelyben közölték, Fehér István életpályadíját visszavonják.

A szervezet nyilvánosan elhatárolódott Fehér István szélsőséges kijelentéseitől, és bocsánatot kért mindenkitől, akit a döntéssel megsértett. A nyilatkozat arra nem tér ki,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar iskolák

Oktatás

SZMPSZ

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Orbán Viktor az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök választási győzelméhez – vette észre a Telex. A magyar kormányfő gratuláló Twitter-posztja már azelőtt megszületett, hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánította volna az elnököt.

Kanada-Németország a jégkorong-világbajnokság döntőjében: a 2. harmad után 2-2-re áll a mérkőzés.

1:1-es döntetlennel zárult az első harmad a jégkorong-világbajnokság döntőjében. Németország Kanadával mérkőzik a vb-címért.

Elkezdődött a jégkorong-világbajnokság döntője Németország és Kanada között. A németek 1930 óta először kerültek világbajnoki döntőbe.