Napunk

Napunk newsfilter: A magyar kormány erősebb, mint a magyar tanárok, de nem nyerhet

1. Tüntetnek a tanárok. 2. Egyre többet költenek fegyverekre a kormányok. 3. Roger Waters, a következetlen oroszbarát.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Beke Zsolt

1. Tüntetnek a tanárok

Ma több ezer pedagógus szüntette be a munkát Magyarországon, és több százan vettek részt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett tiltakozáson. Ezzel tiltakoznak a készülő státusztörvény és általában az Orbán-kormány oktatáspolitikája ellen.

Orbánék egy új, erőből az asztalra csapott törvénnyel oldanák meg a pedagógusok helyzetét a tárgyalásos, szakmai vitákkal kísért, az ott elhangzottakat figyelembe vevő folyamat helyett. Ez pedig június elsejétől megváltoztatná a magyarországi pedagógusok jogviszonyát is közalkalmazottiról köznevelési foglalkoztatottira, ami számos hátránnyal jár majd.

A problémák nem most kezdődtek, a magyarországi tanárok már 2022. január 31. óta folyamatosan tiltakoznak az alacsony fizetés, a túlterheltség és a szakmai keretek nem megfelelő volta miatt. A kormányzat azóta a problémák megoldása helyett a tiltakozás ellehetetlenítésére koncentrál, a szigorított sztrájktörvény miatt több tanár elvesztette állását, és emiatt perek is kezdődtek.

Most egy átfogóbb szigorítás következne az új törvénnyel, hiszen az az eddiginél is több munkaterhet róna rájuk, kitolná a felmondási idejüket fél évre, áthelyezhetővé tenné őket, és megtiltanák számukra a közoktatás kritikáját, ellenőrizhetnék a mobiljukat és a számítógépüket is.

A tiltakozás napján meg is jött a cinikus válasz a Belügyminisztériumtól: „Sajnálatos, hogy a pedagógusok alig egy százalékát képviselő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete továbbra is a baloldal politikai szervezeteként viselkedik, sztrájkokat és tüntetéseket szervez ahelyett, hogy szakmai partner lenne abban, hogy közösen jobbá tegyük a gyermekek oktatását, a szülők elégedettségét és a pedagógusok helyzetét”.

De Orbán sem maradt tétlen: ma arról beszélt egy rendezvényen, hogy külön elismerés illeti a tanárokat, ami minden bizonnyal elhangzik a mai híradásokban, hogy bagatellizálja a tanárok tiltakozását, ha az egyáltalán bekerül oda a kormánymédiában.

Ezt követően a szakképzésre tért át a miniszterelnök azzal a fordulattal, hogy nem véletlen, hogy Jézus ács volt. Nem lehet tudni, mire utalt ezzel, reméljük, csak annyi történt, hogy nem vette észre, azóta más viszonyok uralkodnak a munkaerőpiacon. Az ennél cinikusabb magyarázatra gondolni sem merünk.

Ugyanakkor mintha beállnának az erőviszonyok ebben a kérdésben is. A kormány lehengerel mindent a rendelkezésére álló eszközökkel, az ellenállók előbb-utóbb csendben maradnak, a szakma ellehetetlenül, a terület kihal.


2. Egyre többet költenek fegyverekre a kormányok

Nagyot nőtt a világ katonai kiadása tavaly, folytatva a nyolcéves tendenciát. A növekedést főleg az ukrajnai orosz invázió, valamint a kelet-ázsiai feszültségek hajtják, derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) jelentéséből.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Hadiipar

Költségvetés

Kultúra

Napunk newsfilter

Oktatás

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.

Igor Matovič (OĽaNO) még nem egyezett meg Ódor Lajos miniszterelnökkel, hogy mikor találkoznak, de a pártelnök megerősítette, hogy részt vesz a tárgyaláson. Arra a kérdésre, hogy jelen lesz-e a szakértői kormányról szóló parlamenti szavazáson, nem adott egyértelmű választ.

Nem vette kezdetét 10 órakor a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO-frakciója azt követően kezdeményezett, hogy az előzőre vonatkozó javaslatot visszavonta. A plénum nem volt határozatképes, a 150 képviselő közül 70 vett részt az ülésen, amelynek megnyitásához minősített többségre van szükség. Boris Kollár (Sme rodina) házelnök szerint 10:30-kor újra megpróbálhatják megnyitni az ülést, ha nem sikerül, kedden 9:00-kor próbálkoznak ismét.