Napunk

Napunk newsfilter: Heger olyan sikerrel óvja a demokráciát, hogy egyre kisebb rá az igény

Fotó N - Tomáš Benedikovič
Fotó N – Tomáš Benedikovič

1. Šeliga és Žitňanská nem menti meg Heger új pártját. 2. Szlovákiában nem divat a felelősségvállalás – és ez nem csak a politikusokra igaz. 3. Egyre nő az igény egy erőskezű vezető iránt.

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Hegedűs Norbert

1. Šeliga és Žitňanská nem menti meg Heger új pártját

Eduard Heger ügyvivő kormányfő, aki jelenleg pénzügyminiszter és egészségügyi miniszter is egy személyben, bizonyára az egyik legelfoglaltabb kormánytisztviselő lehet napjainkban. Épp ezért lenyűgöző, hogy a posztok halmozása mellett van ideje még arra is, hogy az új pártját építgesse.

Persze felmerülhet a gyanú, hogy ha valaki ennyi mindent csinál egyszerre, akkor valószínűleg semmire nem marad rendesen ideje.

Beszéljenek hát az eredmények. Heger jelenleg ügyvivő kormányfő, amely titulus már előre jelzi, hogy a poszton eredetileg nem volt túl sikeres, ti. szétesett alatta a kormánya. Technikailag talán nem is egyszer, de a legutóbbi, decemberi szétesés bizonyult végzetesnek.

Egészségügyi miniszterként szintén ügyvivő jelleggel tevékenykedik, az elmúlt évek összes cirkuszát talán nem lenne igazságos a nyakába varrni. A legutóbbi botrány, a Rázsochy kórház építésének elhúzódása azonban kezd ráégni. Főleg ő próbálja ugyanis bizonygatni, hogy ez nem egy olyan projekt lesz, mint a Pozsonyt és Kassát összekötő autópálya.

Ügyvivő pénzügyminiszterként azt vethetnénk a szemére, hogy Szlovákia eurómilliárdoktól eshet el a Helyreállítási Tervből, de ez egy komplex probléma, amiben Heger nemcsak pénzügyminiszterként, hanem egészségügyi miniszterként és kormányfőként is hibás.

Akkor bizonyára a pártja építésére koncentrál – gondolhatnánk naivan, de nem, sajnos ott sem túl rózsás a helyzet.

Gyenge kezdés után erős visszaesés. A Demokrati elnevezésű formációt az első felmérések még a parlamenti küszöb felé mérték, a legutóbbiak szerint ugyanakkor Hegerék már nem jutnának be az országházba.

Igor Matovič ugyanis aktivizálta magát, és vándorcikusszal járja az ország városait, abban a reményben, hogy visszatérnek hozzá a korábban elszipkázott szavazók. Mivel ez Szlovákia, a módszer működik, Heger pedig azon kapta magát, hogy hiába sorakozik ott mellette a fél kormány, egyre csökkennek a preferenciái.

Érkezik az erősítés. Mit kell ilyenkor csinálni? Új témák kellenek, ki kell fogni a szelet az ellenfél vitorlájából, és neki kell állni diktálni a témákat. Mindehhez pedig új, energikus arcok kellenek, akik hitelesen képesek közvetíteni az üzeneteket.

Eduard Heger nem ezt csinálta. Ehelyett ma kiállt Jana Žitňanskával és Juraj Šeligával, és újdonságként közölte a hírt, amit néhány hete mindenki sejtett: hogy ezek ketten belépnek a pártjába.

Félreértés ne essék: Heger, Žitňanská vagy Šeliga valószínűleg nem rossz emberek. Inkább ilyenek vezessék ezt az országot, mint a Fico- és Kaliňák-félék. De Šeligának és Žitňanskának pont ugyanaz a problémája, mint Hegernek: a mostani, kudarcot vallott kormány emberei, akik már túl sok vörös vonalat léptek át Igor Matovič mellett, hogy most elhiggyük, ők lesznek a demokrácia megmentői.

Létezhetnek olyan szavazók, aki a mai nap után azt mondják magukban, „eddig nem szavaztam volna a Demokratira, de most, hogy Šeliga ott van, már rájuk szavazok”? Talán. De nem valószínű, hogy sokan vannak. Ha Heger ismét kormányfő akar lenni, ennél sokkal, de sokkal több kell.


2. Szlovákiában nem divat a felelősségvállalás – és ez nem csak a politikusokra igaz

Pár hete történt, hogy a pozsonyi rendőrakadémia egyik diáklányát éles lőszerrel lőtte meg oktatás közben az egyik oktató. A diáklány kórházba került, az őt meglövő Vladimír Šeparnev ellen eljárás indult.

Csavaros ügy. Az ügy önmagában is botrányos, de ahogy fokozatosan derültek ki a részletek, úgy lett egyre hihetetlenebb a történet. Roman Mikulec belügyminiszter szerint Šeparnevnek semmi keresnivalója nem volt a tett helyszínén, a fegyverben nem lett volna szabad éles lőszernek lennie, és végképp nem történhetett volna meg, hogy valaki egy fegyverrel egy másik emberre céloz. A férfi civilként oktatott az akadémián, és mint kiderült, a múltja is elég érdekes: többek között az orosz Szpecnaz instruktora volt.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Demokrácia

Demokrati

Eduard Heger

Juraj Šeliga

Napunk newsfilter

Rendőrség

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak