Napunk

Szlovákia egyengette az „orosz kémbank” útját az EU-ban, de Kiska megakadályozta, hogy a központja Pozsonyba költözzön

Az IIB budapesti székháza. Fotó – IIB / Facebook
Az IIB budapesti székháza. Fotó – IIB / Facebook

Elismert szlovák pénzügyi szakemberek dolgoztak a bank „európaizálásán”, Andrej Kiska azonban az oroszok trójai falovát látta benne.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

2016. február 23-án a gazdasági minisztérium épületében üzleti előadást tartott a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) arról, hogy milyen lehetőséget kínál a szlovákiai vállalkozások számára. Az eseménynek több mint 60 résztvevője volt: a szlovák üzleti élet, kereskedelmi és exportügynökségek, a kormány és mást IIB-tagországok képviselői voltak jelen. Az eseményt Vazil Hudák akkori gazdasági miniszter nyitotta meg, és felszólalt Igor Barát, az IIB ekkor már majdnem egy éve működő pozsonyi regionális irodájának vezetője is.

Szinte napra pontosan hat évvel később, 2022. február 24-én Oroszország megtámadta Ukrajnát. Szlovákia és az IIB többi uniós tagországa – Csehország, Bulgária és Románia – Magyarország kivételével jelezte: kilépnek a bankból. Erre 2023 áprilisában végül Magyarország is rászánta magát, miután az USA felvette a szankciós listájára az IIB-t és három vezetőjét, köztük a magyar állampolgár Laszlóczki Imre alelnököt.

Cikkünkben arról olvashatnak,

  • milyen szlovák szakemberek egyengették az IIB európai terjeszkedését;
  • milyen tevékenységet végzett az IIB Szlovákiában;
  • miért nem Pozsonyba költözött az IIB központja.

A Nemzetközi Beruházási Bank eredetileg a KGST-országok beruházási bankja volt. A rendszerváltás után elvesztette a jelentőségét, 2012 után azonban az orosz vezetés felélesztette a bankot. Az IIB 2015 márciusában nyitotta meg az első, Oroszországon kívüli regionális irodáját Pozsonyban.

Külügyesek, pénzügyi szakemberek

A magyarországi média a bank vezetőivel kapcsolatban azt szokta kiemelni, hogy azok inkább külpolitikai, mint pénzügyi szakemberek. A bank elnökének, Nyikolaj Koszovnak a szülei KGB-ügynökök voltak, ő maga 1977 és 1992 között a szovjet, majd az orosz külügyminisztériumban dolgozott, igaz, később bankok és más állami konszernek vezetésében vállalt szerepet. A bank 2019-ben kinevezett magyar alelnöke, Laszlóczki Imre évtizedekig a magyar külügyminisztériumnak dolgozott az olasz, kuvaiti, líbiai, marokkói, portugál és orosz nagykövetségen, majd nagykövet volt Azerbajdzsánban, Kazahsztánban, Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban.

Ezzel szemben az IIB útját szlovák részről valóban elismert pénzügyi szakemberek egyengették.

Az IIB pozsonyi irodáját Igor Barát vezette, akit korábban „pán euro”-ként, azaz euró úrként emlegettek: 2007 és 2009 között ő volt az euró bevezetésének kormánybiztosa. Az eredetileg újságíró végzettségű Barát korábban a szlovák közmédiának dolgozott különféle pozíciókban, majd 2003-tól a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője volt.

Vazil Hudák 2012-től a pénzügyminisztérium államtitkáraként dolgozott, és egyben az IIB tanácsában a szlovák delegáció vezetője volt. Ebben nincs semmi különös: a tagországok delegációi a pénzügy- vagy gazdasági minisztériumok képviselőiből álltak. Az IIB későbbi reformja után pedig a bank kormányzótanácsának a tagországok pénzügy- vagy gazdasági miniszterei, illetve egy-egy államtitkár voltak a tagjai. Szlovák részről pénzügyminiszterként Peter Kažimír, majd Eduard Heger és Igor Matovič is betöltötték ezt a posztot.

Hudák már rendkívül tapasztalt pénzügyi szakember volt, mielőtt a pénzügyminisztérium államtitkára lett, dolgozott a Citigroupnak és a J.P. Morgannek is. Államtitkárként, majd gazdasági miniszterként fontos szerepe volt az IIB és Szlovákia közötti kapcsolatok alakulásában. Hudák később az Európai Beruházási Bank alelnöke volt, ma pedig a Globsec alelnöke és több pénzügyi szervezetben is magas funkciót tölt be.

2016-tól az IIB egyik alelnöke Jozef Kollár lett. Kollár szintén elismert pénzügyi szakember, a rendszerváltás előtt a Szlovák Tudományos Akadémián dolgozott, később tanult amerikai egyetemeken is. 1991-ben a szlovák Volksbank (akkor még Ľudová banka) egyik társalapítója volt, és sokáig vezető pozíciókat töltött be a bankban. Politikusként is kipróbálta magát: 2010 és 2016 között az SaS, később a NOVA parlamenti képviselője volt.

Sikeres integráció

Az IIB Európai Unión belüli pályafutásának van egy politikai, vagy inkább geopolitikai oldala, és van egy pénzügyi-gazdasági oldala. Az utóbbi rendkívül sikeres volt: az IIB-n belül lefolyt egy komoly reform, ami a nyugati pénzügyi szervezetek szemében is komolyan vehető intézménnyé tette bankot.

A bank megreformálásában Jozef Kollárnak volt komoly szerepe, aki a Napunk megkeresésére azt írta, az alelnöksége alatt vezette be a bank az új vállalatirányítási rendszerét, amihez a washingtoni székhelyű Világbank nyújtotta a technikai támogatást.

Jozef Kollár egy IIB-konferencián 2018-ban. Fotó – IIB / Facebook

„A bank standard műveletekkel szerzett hosszú távú pénzügyi forrásokat az európai tőkepiacokon. A bank kötvényprogramját a Dublini Értéktőzsdén (Euronext Dublin) vezették be. A program lead manangere az amerikai J.P. Morgan bank volt, a kötvénykibocsátás kereskedői jelentős európai bankok voltak (Erste, UNI, RBI és mások), a kifizető (paying agent) pedig az amerikai CITIGroup volt” – sorolja Kollár.

Az IIB nemzetközi pénzügyi intézménnyé formálásának eredménye az „A” osztályzat elnyerése volt a világ vezető hitelminősítőitől, a Moody’s-tól, S&P-től és a Fitchtől, emlékeztet rá Jozef Kollár, hozzátéve, hogy ezek az osztályzatok megegyeztek Szlovákia adósbesorolásával.

A bank politikai megítélésére

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Kiska

Nemzetközi Beruházási Bank

Orosz–ukrán háború

Szlovákia

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak