Napunk

Čaputová népszerűsége csökken, egyre többen követelnek teljhatalmú vezetőt

Zuzana Čaputová államfő. Fotó - Tomáš Benedikovič
Zuzana Čaputová államfő. Fotó – Tomáš Benedikovič

Jelentősen csökkent Zuzana Čaputová államfő népszerűsége az elmúlt hónapban, ám még így is őt tartják a legmegbízhatóbb politikusnak a választók az Ipsos közvélemény-kutatása szerint. Ugyanakkor egyre nő az igény egy olyan vezető iránt, akinek nem kellene a választásokkal vagy a parlamenttel vesződnie.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Zuzana Čaputová márciusban még viszonylag magas népszerűségnek örvendett, áprilisra azonban ez megváltozott: a válaszadók mindössze 40,4 százaléka tartotta megbízhatónak, ez márciushoz képest 5,5 százalékos csökkenés. Az Ipsos felmérése szerint elsősorban a Hlas szavazói között veszített sokat a köztársasági elnök. Míg egy hónapja a szavazók csaknem fele bízott benne, mostanra már csak a harmaduk vélekedik így. Az OĽaNO szavazói között ugyanakkor nőtt a megbízhatósági indexe.

Az államfőt továbbra is a Progresszív Szlovákia és az SaS szavazói támogatják a legnagyobb arányban, de a Sme rodina szavazóinak többsége is bízik benne. A Smer és a szélsőségesek szavazói között ugyanakkor megmaradt a hagyományosan Čaputová-ellenes hangulat.

Dôvera v politikov

Különharc

A bizalmi lista második helyén Peter Pellegrini, a Hlas elnöke, a harmadik helyen pedig Robert Fico, a Smer elnöke áll. S míg Pellegrini indexe fokozatosan csökken, Robert Fico egyre jobb eredményeket ér el. A Hlas elnökében 34 százaléknyian bíznak, Ficóban 31 százaléknyian – utóbbi elsősorban annak köszönheti a javulást, hogy a szélsőségesek szavazói, akik korábban idegenkedtek tőle, egyre nagyobb arányban fogadják el – és növekszik a népszerűsége azok között is, akik nem voltak szavazni. A kulcs Fico egyre radikálisabb ukránellenes retorikája, mely működni látszik, és már rég nincs olyan politikai karanténban, mint néhány évvel ezelőtt, elutasítottsága jóval alacsonyabb rengeteg politikusénál.

Pellegrini megbízhatósági indexének csökkenése pártja népszerűségvesztésének ívét követi – ráadásul ez a tendencia is összefügghet az ukrajnai háborúval. Pellegrini ugyanis a felmérésben elsősorban a Smer szavazói között veszített a legtöbbet, főleg, miután egyre egyértelműbben nyilatkozik az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban, és támogatta a MiG–29-esek átadását is.

A jelenlegi kormány politikusai nem sok sót ettek meg a felmérésen.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Andrej Danko

Igor Matovič

Mikuláš Dzurinda

Peter Pellegrini

Robert Fico

Zuzana Čaputová

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak