Napunk

Napunk newsfilter: Matovič, a magyarok egykori nagy barátja már a magyar veszedelemmel példálózik

Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó - TASR
Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó – TASR

1. Vajon Gyimesi következetes lesz, és Matovičba is beleáll? 2. Ha Čaputová újra elindul az elnöki székért, megint mindenkit le fog győzni. 3. Már a NATO-főtitkár is Kijevbe utazott.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Renczes Ágoston

1. Vajon Gyimesi következetes lesz, és Matovičba is beleáll?

A 2020-as választás után, a trianoni békeszerződés századik évfordulóján Igor Matovič, a friss miniszterelnök meghívta a pozsonyi várba a szlovákiai magyarság száz képviselőjét. Ez akkor nagy szenzáció volt, sokan történelmi gesztusként értékelték a megemlékezést.

Matovič miniszterelnökként jó kapcsolatokat ápolt a magyar kormánnyal is: Orbán Viktor pillanatok alatt az ujja köré csavarta, és Szijjártó Péterrel is jó kapcsolatot alakított ki. Ez a kapcsolatrendszer volt a segítségére abban is, hogy a koalíciós partnerei háta mögött bevásároljon az orosz Szputnyik-vakcinából – és rövid úton belebukjon az akcióba.

A jó kapcsolat a pénzügyminisztersége alatt is fennmaradt, és ennek a kapcsolatnak az egyik katalizátora lehetett az egyik legfontosabb szövetségese, Gyimesi György is, aki rendre elkísérte Budapestre.

Matovič és Gyimesi tegnap, szerdán jelentették be, hogy a politikai útjaik szétválnak, Gyimesi otthagyja az OĽaNO-t. Gyimesi a magyar kisebbség ügyeinek felkarolójaként pozícionálta magát. Rendszeresen bírálta a Magyarországgal sorozatok konfliktusokba keveredő szlovák külügyet, és ugrott minden olyan kijelentésre, ami sértő lehetett a szlovákiai magyarokra nézve.

Az OĽaNO-ból való távozásának okai között nem szerepelt az, hogy most már Matovič is ilyen kijelentéseket tesz. Az OĽaNO elnöke már decemberben arról beszélt, hogy Fico orbáni mintára szeretné bebetonozni a hatalmát Szlovákiában – már ez éles ellentétben állt a magyar kormánnyal szembeni korábbi baráti hangvétellel.

Most pedig kiderült, hogy Matovič az országjárása során a Szlovákiát megtámadó Magyarország metaforájával illusztrálja az orosz–ukrán konfliktust.

Nem Matovič az első, aki ezt megteszi, voltak, akik nemcsak példázatként, hanem valós veszélyként festették fel Szlovákia Magyarország általi megtámadását. Viszont Matovič az, aki korábban a magyarokat mélyen megértő és keblére ölelő politikus képében tesztszelgett, most pedig minden további nélkül kimondottan nacionalista hangvételt üt meg, és még csak hozzá sem teszi, hogy ilyesmi nem fenyeget, ez csak egy példa volt.

Egy olyan példa, ami biztonságpolitikai kockázatként tünteti fel a szlovákiai magyarokat úgy, hogy egy ilyen konfliktusra semmiféle reális esély nincs, cserébe a szlovákiai magyarokban a legrosszab örökölt traumájukat, a második világháború utáni jogfosztásokat és a másodrendűséget idézheti meg. Ugyanakkor Matovič esetében nincs is min meglepődni. De vajon Gyimesi okoz-e meglepetést azzal, hogy következetes lesz, és Matovič ellen is kikel?


2. Ha Čaputová újra elindul az elnöki székért, megint mindenkit le fog győzni

A Denník N és az Ipsos nemcsak a pártpreferenciákat mérte fel, hanem azt is kikutatta, hogy ha Zuzana Čaputová újra megmérettetné magát az elnökválasztáson, hogyan szerepelne a lehetséges kihívóival szemben a második fordulóban.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gyimesi György

Igor Matovič

Napunk newsfilter

NATO

Orosz–ukrán háború

Peter Pellegrini

Robert Fico

Vlagyimir Putyin

Zuzana Čaputová

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Várható események:

  • a parlament rendkívüli ülése, amelyet az OĽaNO indítványozott (9:00)
  • Ódor Lajos miniszterelnök tárgyalásokat folytat a pártokkal a szakértői kabinet támogatásáról
  • közzéteszik a tervet, hol épülnek kerékpárutak a Helyreállítási Tervből
  • Zuzana Čaputová beszédet mond a Globsec biztonságpolitikai konferencián
  • az államfő fogadja Roberta Metsolát, az Európai Parlament elnökét
  • a KDH bejelenti egy prominens személy a politikába való visszatérését
  • folytatódik a Mýtnik-ügy tárgyalása

Mátyusföldre látogat a héten a Napunk szerkesztősége. Galánta és környéke fontos témáit dolgozzuk fel, aktuális ügyeit és érdekes személyiségeit mutatjuk be. Személyesen is találkozunk olvasóinkkal, és a galántai Esterházy-kastélyba Napunk-beszélgetőestet is viszünk. Keresd Mátyusföld és Galánta címkével ellátott cikkeinket.

Orbán Viktor az elsők között gratulált Recep Tayyip Erdoğan török elnök választási győzelméhez – vette észre a Telex. A magyar kormányfő gratuláló Twitter-posztja már azelőtt megszületett, hogy a török közmédia nem hivatalosan győztesnek nyilvánította volna az elnököt.

Kanada-Németország a jégkorong-világbajnokság döntőjében: a 2. harmad után 2-2-re áll a mérkőzés.

1:1-es döntetlennel zárult az első harmad a jégkorong-világbajnokság döntőjében. Németország Kanadával mérkőzik a vb-címért.