Napunk

Napunk newsfilter: Berényi lenyeleti Gyimesit a Szövetséggel

Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó - TASR
Gyimesi György és Igor Matovič. Fotó – TASR

1. Berényi feltálalta a főfogást. 2. Matovič úgy csábít, mintha csak 2020 lenne. 3. Sátor él, és élni fog?

Közel a cél! Legalább 30 ezer eurót kell összegyűjtenünk, hogy a Napunk 2024-ben változatlanul működhessen. Segíts, hogy teljesítsük a célt. Minden adományt köszönünk!

 

A híreket válogatta és kommentálta Finta Márk

1. Berényi feltálalta a főfogást

Az, hogy Berényi József kiválóan főz, köztudott szlovákiai magyar berkekben, az MKP-platform elnöke hatalmas rutinnal tudja kevergetni a kampánygulyást. Most azonban sokkal egzotikusabb ételt készít: Gyimesi Györgyöt akarja lenyeletni a Híd-platformmal. A kérdés az, hogy a Híd-platform jó gyerek lesz-e, és megeszik-e mindent, ami a tányéron van.

Eszi, nem eszi nem kap mást. Van ez a klasszikus szülői gyakorlat, amire a gyerekek később nem emlékeznek vissza túl jó szívvel: a kényszeretetés. Amikor addig nem kapsz mást, amíg meg nem etted, amit eléd raktak. Ha kell, fogd be az orrod, csukd be a szemed, de be kell lapátolnod, el kell tüntened a tányérról. Nagyjából ezt játssza most el a Gyimesi–Berényi tandem: Gyimesi kamuindokokkal kilépett az OĽaNO frakciójából, Berényi pedig elkezdte az érzelmi zsarolást a Híd-platformmal szemben.

Két dolog történt ugyanis szerdán, ami csak együtt értelmezhető. Gyimesi egy kedélyes sajtótájékoztatóra állt ki Igor Matovičcsal, és eljátszotta, hogy mennyire nehéz szívvel hozta meg a döntést a távozásról. Eközben kamuindokokra hivatkozott: „békepártinak” nevezte magát – tudják, olyan orbánosan –, miközben leszögezte, hogy volt frakciója nem az.

És hogy ő szabadon akarja képviselni, amit gondol – ami egyébként ordas nagy marhaság, ugyanis eddig is ezt tette, méghozzá gátlástalan nyíltsággal, mindenfajta bántódás nélkül, Matovič tudtával és beleegyezésével.

Aztán egy olyan politikusra hivatkozott, akinek már semmi köze az OĽaNO-hoz, és nem is lesz soha: Eduard Hegerre, akivel szerinte ő kritikusabb, mint Matovičék. Ez szintén vaskos csúsztatás: Heger már a Demokrati politikusa, és a legelvakultabbakon kívül senki sem hiszi el ebben az országban, hogy Matovič jóváhagyásával lett az.

Harmadjára pedig porhintésként felolvasta bocsánatkérését Rigó Konrádnak, akit beteg embernek nevezett korábban. Ebben a bocsánatkérésben egyetlen őszinte vagy autentikus pillanat sem akadt – nem is annak volt szánva, csak hivatkozási alapként dobta ezt be, semmi másért. Hiszen azóta a Gyimesi házi médiájaként szolgáló hírportál Rigó állandó jelzőjévé tette a „nemzetáruló” szócskát, amit a parlamenti képviselő dobott be azon az ominózus sajtótájékoztatón – és Gyimesi nem adta jelét annak, hogy ezzel kezdeni akarna valamit.

Berényi nagykanala. Ugyanazon a napon, mikor Gyimesi búcsút intett az ő Igorjának, Berényi József, az MKP-platform elnöke egy sértett és korholó írást tett közzé az Új Szóban. A szokásos körök után – természetesen kiosztja az úgynevezett „neoliberális véleményformálókat” – elkezdi szépen kifeszíteni a Híd-platform képzeletbeli száját, hogy Gyimesi könnyebben csússzon le rajta.

A módszere egyértelmű: ha nem nyeled le, amit elédraktam, fiam, akkor szétvered a közös magyar képviselet lehetőségét. Márpedig a tányéron most Gyimesi van, és benne van a vitamin.

Berényi sértetten sorolja a vélt és valós sérelmeit, számba veszi, micsoda kompromisszumokat kötött meg, és hogyan nyelte le az összes békát. Mintha ő, a Szövetség legnagyobb platformjának elnöke lenne a kicsi és elnyomott, akit folyamatosan bántanak. De felvillantja: minden rendben lesz, ha az lesz, amit ő akar. Csak nyelni kell egy kicsit, ahogy ő tette ezt meg az őt annyit bántó Híddal.

Meg kell hagyni, Berényi tökéletesen megágyazott ezzel az írással annak, hogy

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Gyimesi György

Igor Matovič

Maffiagyilkosságok

Napunk newsfilter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak