Napunk

Gyimesi nagy napja: elbúcsúzott Matovičtól, és bocsánatot kért Rigó Konrádtól

Igor Matovič és Gyimesi György az inflációellenes csomag elfogadása után a parlamentben. Fotó - TASR
Igor Matovič és Gyimesi György az inflációellenes csomag elfogadása után a parlamentben. Fotó – TASR

A nagy kérdésre, hogy kinek a listáján indul a választásokon Gyimesi György, nem kaptunk választ. A képviselő továbbra is a Szövetséggel akar megegyezni.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Szokatlan körülmények között lépett ki Gyimesi György az OĽaNO parlamenti frakciójából. A képviselő, aki 2020-ban az OĽaNO listáján indult, majd Jaroslav Naď védelmi miniszter helyére ült be a parlamentbe pótképviselőként, a mozgalom székházában, Igor Matovič pártelnök és Michal Šipoš frakcióvezető társaságában jelentette be, hogy kilép a frakcióból. Gyimesi a pártnak nem volt tagja.

Igor Matovič szerint jóban válnak el Gyimesitől, akinek megköszönte, hogy kiállt mellette az elmúlt három évben olyan kérdésekben, mint Robert Fico kiadatása, a gyerekekért járó 200 eurós támogatás vagy a Slovnaft megadóztatása. Matovič szerint viszont amikor a Szövetség részéről jelezték neki, hogy érdeklődnek Gyimesi iránt, ezzel az OĽaNO-ban nem volt problémájuk, mert szerintük mindenki jelöltesse magát olyan listán, ahova a szíve húzza.

Matovič szerint a magyarok megérdemlik a saját képviseletet, és szorít nekik, de hozzátette, hogy elvárja tőlük, hogy kizárják az együttműködést a Smerrel és a Hlasszal.

Michal Šipoš elmondta, az OĽaNO-ban továbbra is számolnak a magyar politikusokkal. Gyimesi távozása után is a frakcióban marad Grendel Gábor és Cseh Péter.

Miért távozik Gyimesi?

Gyimesi kiemelte, nem egy éjféli Facebook-poszttal távozik a pártból, ezzel Eduard Hegerre utalt, aki így tette közzé kilépését, amit a Demokrati nevű párt bejelentése követett.

Az elválásnak Gyimesi szerint három oka van. Az első, hogy Gyimesinek más a véleménye a háborúról, mint az OĽaNO-nak, ő ugyanis „békepártinak” tartja magát, és nem híve a fegyverek küldésének Ukrajnába. Szerinte az OĽaNO szavazói más véleményt képviselnek, és nem akar ártani Matovičéknak.

A másik ok az Eduard Hegerhez való viszony, amelyben Gyimesi kritikusabb az OĽaNO-nál. A harmadik ok, hogy a Heger vezette egészségügyi tárca öt szülészet, köztük a királyhelmeci felszámolásáról döntött, közölte a képviselő. Elmondása szerint ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt a kilépés mellett döntött.

Bocsánatkérés Rigótól, tárgyalás a Szövetséggel

Gyimesi bocsánatot kért Rigó Konrádtól két hónappal ezelőtti kijelentéséért, amikor „beteg embernek” nevezte Rigót. Gyimesi elmondása szerint személyes levélben már bocsánatot kért, most pedig a sajtótájékoztatón is felolvasta a bocsánatkérést.

Rigó pénteken közölte, polgári jogi pert indított Gyimesi ellen, mert bocsánatkérésre való felhívását figyelmen kívül hagyta. Gyimesi akkor azt mondta, Rigó türelmetlen volt, mert erre a hétre tervezte összehívni a sajtótájékoztatót a bocsánatkérés ügyében.

Gyimesi elmondta azt is, egyelőre nem lépett be a Szövetségbe, de a tárgyalások a párttal folytatódnak. Gyimesi azt kizárta, hogy saját pártot alapítana. Ha belép a Szövetségbe, nem alapít saját platformot, erősítette meg.

Berényi József kedden a Napunknak azt mondta, május 13-án ülésezik az MKP országos tanácsa, amikor megszavazzák az ő 75 képviselőjelöltjüket és azok sorrendjét. Addigra tehát tisztázzák, javaslatot tesznek-e Gyimesi indítására a listán.

Gyimesi szerint egyébként ha a belépése miatt szétesik a Szövetség, arról nem ő tehet majd, hanem a Híd-platform, amely nem hajlandó engedményt tenni ebben a kérdésben.

A most már független képviselő szerint ő nem fog olyan feltételeket szabni a Szövetségnek, hogy zárják ki a Hlasszal való együttműködést, ahogy ezt Igor Matovič elvárná.

Arra a kérdésre, a Szövetségben nem lehet-e vita abból, amit a háborúról gondol, ha az OĽaNO-ból részben emiatt lép ki, Gyimesi elmondta, szerinte nem, mert a Szövetség szavazóinak többsége hasonlóan gondolkodik erről a témáról, mint ő.

Matovič a sajtótájékoztatón az OĽaNO és a Szövetség között esetleges választási együttműködés kapcsán azt mondta, ő ilyesmit nem kezdeményezett, és szerint jelenleg nem úgy néz ki, hogy a két párt együtt vágna neki a választásnak.

A kérdésre, mi szerepelt abban a levélben, amelyet márciusban küldött a Szövetségnek, azt válaszolta, csak egy általános felkérés volt az egyeztetésre, és ilyen leveleket másoknak, például a KDH-nak is küldtek, utóbbiak viszont nem válaszoltak.

Gyimesi a Napunknak szintén cáfolta, hogy Berényi Józsefékkel az OĽaNO-val való együttműködést készítenék elő. „Azért lépnék ki, hogy aztán belépjek? Ez kitaláció.”

Gyimesi György

Igor Matovič

Magyar Szövetség

OĽaNO

Rigó Konrád

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak