Napunk

Bevetették a mesterséges intelligenciát, hogy effektívebbek legyenek: hat ember meséli el, hogyan segítették munkájukat az új eszközök

Illusztrációs kép. - T. H. a Midjourney segítségével
Illusztrációs kép. – T. H. a Midjourney segítségével

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Az igény szerint szöveget vagy képeket létrehozó mesterséges intelligencia olyan ütemben fejlődik, hogy a technológiai világ neves személyiségei már lassítást követelnek. Olaszország egyenesen be is tiltotta ChatGPT-t, vagyis a legnépszerűbb szöveggeneráló alkalmazást.

Az ellentábort pedig azok alkotják, akik a sokoldalú MI-rendszereknek a legkülönfélébb alkalmazását szeretnék megtalálni munkahelyükön.

Lukášnak a ChatGPT az analitikus modellek programozásában segít a bankban, Nikoletának ötleteket gyűjt a blogjához, a tudósként dolgozó Michalnak pedig a pályázatok megírásában nyújt segítséget. Hat olyan ember történetét mutatjuk be, akik nemhogy nem ijednek meg ettől a technológiai innovációtól, hanem arra használják, hogy jobbak és hatékonyabbak legyenek munkájukban, mint korábban.

Bár az általunk megszólított emberek már a modern technológiákon nőttek fel, nem mindegyikük a húszas éveiben jár, ahogyan azt gondolnánk. Ezek elsősorban olyan emberek, akik gyorsabbak akarnak lenni, spórolni szeretnének, és meg szeretnének szabadulni a munkájukhoz tartozó időigényes feladatok elvégzésétől.

Egyikük sem akar lemondani az új eszközökről, néhányuk pedig azt mondja, hogy ha az állam betiltaná őket, akkor megkeresnék annak módját, hogy megkerüljék a szabályozást. Abban viszont mindannyian egyetértenek, hogy a mesterséges intelligencia csupán a segítőjük, nem uralkodik felettük, egyúttal pedig figyelmeztetnek arra, hogy a chatbot által kapott eredmények ellenőrzése minden esetben feltétlenül szükséges.


Illusztrációs kép. MJ – TH

Lukáš Račko banki statisztikus – nem kell többé hosszú kódokat írnia

Egy bank pénzügyi kockázati részlegén dolgozik. „Van egy saját, belső ChatGPT-verziónk” – magyarázza. A chatbot így biztonságosabb, és mivel rendelkezik a bankból származó információkkal, pontosabb válaszokat is tud adni.

A munkája során sok kódsort kell megírnia, ami időigényes. „Ezért megpróbáltam a ChatGPT-t néhányszor arra használni, hogy megírja helyettem a kódokat. Azt vettem észre, hogy az egyszerű kódok esetében elég megbízható, ezért egyre gyakrabban vettem igénybe.”

Ehhez elég egy részletes leírást megadni arról, mit kellene tennie a kódnak, és a bot másodperceken belül generál egy választ. Noha mindig ellenőriznie kell az eredményt, és meg kell néznie, hogy az úgy működik-e, ahogyan kell, ez a módszer még mindig sokkal egyszerűbb, mint a kódot az elejétől megírni.

Lukáš a ChatGPT megjelenését az internetnél is nagyobb technológiai változásnak tekinti, melynek köszönhetően az emberek számára elérhetőbbé válik a programozás. „A közeljövőben talán teljesen megváltozik a programozás tanulása, és inkább egy probléma matematikai megértésén fog alapulni, mintsem egy adott nyelven való íráson. Úgy gondolom, hogy hamarosan a gyakorlatban is fontosabb lesz a megfelelő MI-parancs megírása, mint a megfelelő kódé” – mondja.


Illusztrációs kép. MJ – TH

Vladimír Ondrejka középiskolai tanár – a dolgozatok különböző változatainak megírásaira használja

Vladimír a privigyei egyházi gimnáziumban tanít matematikát és informatikát. „A ChatGPT-nek még nem sikerült leérettségiznie informatikából, de az átlagos feladatokat, amelyekkel a szemináriumokon foglalkozunk, jól megoldja” – mondja. Az informatikában úgy alkalmazza a mesterséges intelligenciát, hogy a diákokkal először közösen oldanak meg egy programozási feladatot és írják meg a saját algoritmusukat. Ezután ugyanazt a feladatot a chatbotnak adják, és összehasonlítják a megoldásokat. A programok néha megegyeznek, de néha a chatbot olyan megoldással áll elő, amelyik jobb, és amelyik a tanulóknak eszükbe sem jutott volna.

A ChatGPT a tanítási órákon olyannyira megváltoztatta a tanítási folyamatot, hogy a tanár most már a dolgozatok alatt kikapcsolja az internetet a diákok számára. Régebben hagyta, hogy a kód egyes részeit kikeressék, de ma már a mesterséges intelligencia képes a teljes feladatot egyedül megoldani. Ondrejka a mesterséges intelligencia iskolában való alkalmazásának előnyét abban látja, hogy a diákok az egyszerű kódokat ki tudják generálni, és így el tudnak jutni a tananyagban szereplő összetettebb feladatokhoz is.

Matematikaórán a tanár egy dolgozat elkészítéséhez szerette volna használni a ChatGPT-t. Azonban rájött, hogy ennek legjobb módja az, hogy egy csoport számára elkészít egy feladatsort, majd hagyja, hogy a mesterséges intelligencia alternatív feladatokat generáljon a tanulók másik három csoportja számára. Így nem kell időt vesztegetnie azzal, hogy ugyanarról a tananyagról más szavakkal vagy számokkal írjon feladatokat.


Illusztrációs kép. MJ – TH

Nikoleta Žišková content menedzser – a MI-ból ötleteket merít

Nikoleta a Kickresume nevű cégnél dolgozik, amely az önéletrajzírást és az álláskeresést megkönnyítő eszközök készítésével foglalkozik. A ChatGPT-t kollégáival főként arra használják a munkában, hogy témákat, címeket találjanak ki blogbejegyzésekhez, illetve gyakran feltett kérdések és azok válaszainak megfogalmazására.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Ankét

Egészségügy

Mesterséges intelligencia

Munka

Oktatás

Szlovákia

Interjúk és podcastok

Jelenleg a legolvasottabbak