Napunk

Vágán az önkormányzat a szülők tiltakozása ellenére bezárja a magyar és a szlovák iskolát, Diószegről iskolabuszt indítanak a hoppon maradt diákokért

A vágai iskola épülete júliustól üres, szeptemberben már más iskolákba járnak a helyi gyerekek. Fotó - Napunk
A vágai iskola épülete júliustól üres, szeptemberben már más iskolákba járnak a helyi gyerekek. Fotó – Napunk

Szeptemberben egy újabb magyar iskolával lehet kevesebb. A Szeredtől mindössze öt kilométerre, a Vág partján elterülő Vága község önkormányzata március elején megszavazta a település teljes szervezettségű magyar tannyelvű alapiskolájának és az alsó tagozatos szlovák tannyelvű alapiskolájának a bezárását.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

Adrián Kubica polgármester állítja, a falu anyagilag nem bírja fenntartani a két oktatási intézményt, melyeket kevés gyermek látogat. A polgármester nem támogatja az intézmények összevonását sem. Az iskolás gyerekek szülei viszont kifogásolják, hogy az önkormányzat velük egyáltalán nem egyeztetett az intézmények anyagi helyzetéről, az iskolák bezárása teljesen váratlanul érte őket. Az intézmények megtartását szorgalmazó helyiek szerint volna mód az iskolák megőrzésére. Ráadásul a helyi óvodát jelenleg 60 gyermek látogatja.

A vágai alapiskola két épületrészből áll, egyik részében a teljes szervezettségű magyar, a másikban pedig az alsó tagozatos szlovák alapiskola működik. Nagyon jó állapotban levő épületről van szó, melyet néhány éve hőszigeteltek és felújították a fűtésrendszerét is. A korszerűen felszerelt tantermek és tornaterem mellett műfüves sportpálya is tartozik az iskolához. Az épület néhány évig nem igényel komolyabb anyagi ráfordítást.

Riportunkból kiderül:

  • milyen javaslattal álltak elő a helyiek a vágai alapiskolák megmentése érdekében, azonban az önkormányzat egy hónappal a beiratkozás előtt döntött a két iskola bezárásáról;
  • a település vezetője szerint jövőre mennyibe kerülne egy összevont alsó tagozatos alapiskola működtetése;
  • mi állhat annak hátterében, hogy a település 21 iskolaköteles ovis végzősének többségét nem a helyi alapiskolákba íratták be;
  • van olyan település, mely iskolabuszért lobbizott, hogy a vágai gyerekeket is utaztatni tudja.

Kevés gyerek, magas költségek

Mindkét iskola diákhiánnyal küzd, a magyar részleget jelenleg 23 diák látogatja, a 4. és a 6. évfolyam hiányzik. Ezért már több alkalommal felmerült a felső tagozat megszüntetése. A szakos tanárok foglalkoztatása, mely megkerülhetetlen követelmény, tetemes költséget jelent. Ezzel a lehetőséggel a szülők, az érintett pedagógusok és a képviselők is számoltak. Nem jobb a helyzet a szlovák tagozaton sem, melyet jelenleg 14 tanuló látogat. A két iskola bezárása megdöbbentette a diákok szüleit.

Adrián Kubica polgármester szerint, ha megtartják az iskolákat, nem tudják fejleszteni a mintegy 2100 fős községet. Tavaly kb. 60 ezer eurós költséget jelentett az önkormányzat számára az iskola működtetése. „Számításaink szerint jövőre, ha a két alsó tagozatot összevonnánk, 116 ezer euróval kellene kipótolni az iskola költségvetését. A legnagyobb költséget a 2-2 pedagógus, a nevelőnő, a takarítónő és a gondnok fizetése jelenti” – mondta a polgármester, megjegyezve, hogy jövőre tovább csökken a gyerekek létszáma.

Tanévnyitó a vágai alapiskolában tavaly szeptemberben. Fotó – A vágai alapiskola archívuma

Hármas összevonást javasolnak

Múlt pénteken tanácskozott a két alapiskola iskolatanácsa, ahová a község polgármesterét is meghívták. Az ülésen a település vezetője, az iskolatanácsokba jelölt képviselők és a két iskola igazgatója sem vett részt. Az iskolák megmentését szorgalmazó helyiek egy lehetséges megoldást vázoltak fel az iskolák megőrzése érdekében.

Kotrba Róbert az óvoda és a két alsó tagozatos alapiskola összevonását javasolta. „A két alsó tagozatos iskola elférne az alapiskola kisebbik szárnyában, melyet gond nélkül le lehet választani. Ott minden adott a működésükhöz, ezzel és a közös igazgatósággal csökkennének a fenntartási költségek is. Az épület másik szárnyát egyéb célokra lehetne felhasználni. Még hatékonyabban működhetnének az oktatási intézmények, ha az óvodát is összevonnánk az alapiskolákkal. Jobban összedolgozhatnának az intézmények, ha közös igazgatásúak lennének” – magyarázta a tanácskozáson Kotrba Róbert, akinek idősebb gyermeke a magyar alapiskolába jár, a fiatalabb pedig szeptemberben lesz elsős.

A helyzetet bonyolítja, hogy a következő tanévben a magyar alapiskolában 7 tanuló maradna, a beiratkozási adatok alapján – a három új elsőssel – 10 diák lenne a magyar részen. A szlovák tagozaton pedig 11 tanulóval kezdenék meg a következő tanévet. „Ez nem az a létszám, amellyel az alapiskola fenntartható, viszont az óvodával egyesülve és azon dolgozva, hogy az iskolaköteles gyerekeket a helyi iskolába írassák be, hosszú távon, 40 fővel az alapiskola az önkormányzat segítsége nélkül működőképes lehetne” – mondta Kotrba Róbert azzal, hogy az önkormányzat hozzáállásán múlik egy ilyen összevont oktatási intézmény kialakítása.

Volna utánpótlás, a vágai óvodát 60 ovis látogatja jelenleg. Fotó - Wikipédia
Volna utánpótlás, a vágai óvodát 60 ovis látogatja jelenleg. Fotó – Wikipédia

A helyi óvoda új épületét 2012-ben adták át, két szlovák és egy magyar tanítási nyelvű osztályát jelenleg 60 gyermek látogatja. Közülük szeptemberben 21 lesz iskolaköteles. A szlovák osztály 15 végzőse közül egyet sem írattak be a helyi alapiskolába, a magyar tagozatra négy gyereket jelentettek be, de egynél várhatóan halasztást kérnek a szülők.

Máshová járatják a gyerekeket

Alena Domaracká, a szlovák alapiskola pedagógusa, az iskolatanács elnöke azt mondta, korábban nem íratták más iskolába a szülők a gyerekeket. „Úgy gondolom, ehhez a helyzethez a három igazgató közötti kommunikáció is hozzájárulhatott. Korábban voltak közös akcióink, de 5-6 évvel ezelőtt valami oknál fogva megfeneklett az intézményvezetők közötti kommunikáció, nem veszekednek ugyan, de nem kooperálnak” – mondta a szlovák iskola pedagógusa, aki 28 éve tanít a községben.

A múlt pénteki tanácskozáson a két iskolatanács támogatta, hogy a magyar és a szlovák tannyelvű alsó tagozatos alapiskolák közös igazgatás alá kerüljenek. Marián Majerník képviselő kész ezt a javaslatot képviselőtársai elé terjeszteni, de ahogyan ő fogalmazott, „az már más kérdés, hogy hajlandóak-e róla tárgyalni.”

Majerník azt mondta, az új képviselő-testület első tanácskozásain szó volt az iskolák helyzetéről, arról is, hogy az önkormányzat 2022-ben mintegy 60 ezer euróval járult hozzá a működésükhöz. „Részletes elemzést én nem láttam az iskolák anyagi helyzetével kapcsolatban. A beszélgetés olyan hangnemben folyt, hogy be kell zárni az iskolákat, arról nem volt szó, hogyan lehetne megmenteni őket” – mondta a Napunknak a képviselő. Hozzátette, ő végig abban a hiszemben volt, hogy megszüntetik a magyar iskola felső tagozatát, de a két alsó tagozatot megtartják.

Vitatott lépések

Az iskolák megtartása mellett fellépő szülők, pedagógusok és helyiek kifogásolják, ahogyan az önkormányzat az iskolák bezárásának ügyében eljár.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Magyar iskolák

Oktatás

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak