Napunk

Napunk newsfilter: Szijjártó megkapta a BBC riporterétől, hogy fantáziavilágban él

Szijjártó Péter és Szergej Lavrov 2022 júliusában Moszkvában. Fotó – TASR/AP
Szijjártó Péter és Szergej Lavrov 2022 júliusában Moszkvában. Fotó – TASR/AP

1. A Kreml védelmezője. 2. A gútai malom megőrölné az ukrajnai gabonát, az állam viszont ellenzi. 3. Újabb gyanús szerződések a Rezník vezette közmédiánál.

Köszönjük, hogy olvasod a cikkeinket. A Napunk csak úgy tud fennmaradni, ha az olvasói előfizetik. Kérjük, támogasd a szerkesztőség munkáját. További cikkeinkért, illetve rövidhírekért látogass el a főoldalunkra is.

 

A híreket válogatta és kommentálta Sánta Szilárd

1. A Kreml védelmezője

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a BBC News HardTalk műsorának volt a vendége, és a műsorban egyetlenegyszer sem volt képes kimondani, hogy Ukrajnát szeretné látni a háború győzteseként.

Egy ilyen interjú azért is érdekes, mert a magyar külügyminiszter, párttársaihoz hasonlóan, Magyarországon csak a kormánybarát sajtónak nyilatkozik. Külföldön is csak kevés magyar kormányzati szereplő vállal olyan médiaszereplést, ahol „kellemetlenebb” kérdéseket kaphat, Szijjártó ezen kevesek egyike.

Valódi kérdések. A magyar külügyminiszter Stephen Sackur kérdését, hogy kit szeretnének a háború győzteseként látni, Szijjártó azoknak a paneleknek az ismételgetésével kerülte meg, amelyeket a kormánypropaganda ráönt a magyar állampolgárokra: gyorsan fejezzék be a háborút, melynek a következményei súlyosak, magyarok halnak meg a háborúban, legyen azonnali tűzszünet, és kezdjenek béketárgyalásokat – ennek a háborúnak nem lehetnek nyertesei, csak vesztesei, mivel mindkét oldalon sokan halnak meg stb.

A riporter szerint az ukránok „undorodni fognak” attól, amit Szijjártó mondott, és a „Kreml védelmezőjeként” tekintenek rá.

Egy olyan egyszerű kérdésre nem akart egyértelműen válaszolni Szijjártó, amelyre a NATO- és uniós tagországok külügyminiszterei hatásszünet és gondolkodás nélkül adtak volna világos választ. Megerősítették volna, hogy Oroszország az agresszor, és ki kell vonulnia Ukrajnából. Éppen ez a hozzáállás vezet ahhoz, hogy Magyarország a partnerei számára nem megbízható szövetséges. Ez a különbség az, ami miatt akadozik a visegrádi négyek együttműködése.

A béketárgyalások sokadik felemlegetésére a műsorvezető, Sackur naivitással vádolta meg a magyar külügyminisztert, akivel közölte, hogy bizonyára nem ugyanazt a Vlagyimir Putyint ismerték meg az elmúlt évek alatt. Szijjártó megkapta, hogy fantáziavilágban él, ha elhiszi, hogy az Oroszországi Föderáció által megszállt területekről lemond az orosz elnök.

De miért különutas? Sackur arra is magyarázatot kért, hogy miért választ az energiagazdaság terén is különutas politikát Magyarország. Míg Európában mindenki csökkenteni vagy megszüntetni igyekszik a függőséget az orosz energiától, addig Szijjártóék elmélyíteni próbálják a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal. Más országok a 80 százalékos függőségüket az orosz energiahordozóktól 30 százalékra csökkentették vagy teljesen megszüntették, Magyarország pedig továbbra is kitart az orosz gáz és olaj mellett, amellyel, az ukránok szerint is, tovább finanszírozza az oroszok háborúját.

A BBC nézői eldönthették, hogy mennyire kielégítőek a magyar kormány válaszai, ha valódi kérdésekkel szembesítik a külügyminisztert. A tagországokat az unióban és a NATO-ban egyáltalán nem győzte meg Orbánék hintapolitikája. A magyar külpolitika ismét egy sötétebb fejezetét írja éppen.


2. A gútai malom megőrölné az ukrajnai gabonát, az állam viszont ellenzi

A gútai malom szerint az államnak le kellene vennie a tiltólistáról azt az ukrajnai gabonát, melyben a múlt heti tesztelés során a kimutatott növényvédő szerek jelenléte magasabb volt a megengedett értéknél. A malom tulajdonosai azt állítják, hogy az újabb, magánlaboratóriumban megrendelt tesztek szerint az 1500 tonna Ukrajnából származó gabona megfelel az uniós előírásoknak.

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Gabonaszállítás

Gúta

Jaroslav Rezník

Napunk newsfilter

Orosz–ukrán háború

RTVS

Szijjártó Péter

Vélemény

Jelenleg a legolvasottabbak

Percről percre

Élő: a Modrí és a Híd a közös indulásról a szeptemberi előrehozott választásokon.

Ódor Lajos miniszterelnök ma koraeste találkozik Peter Pellegrinivel, a Hlas elnökével. Ezt megelőzően Robert Ficoval (Smer) tárgyal, Eduard Hegerrel, a Demokrati elnökével kedden találkoznak. (tasr)

Robert Fico ma délután találkozik Ódor Lajos miniszterelnökkel. „A találkozó után fogjuk értelmezni, milyennek érzékeltük“ – mondta a Smer elnöke.

Elhunyt Gizela Dvončová, a legidősebb szlovák nő. „106 évesen örökre itt hagyott minket a város és a Szlovák Köztársaság legidősebb asszonya“ – közölte Jozef Božik, Simony (Partizánske) polgármestere. (tasr)

Második próbálkozásra sem sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, amelyet az OĽaNO kezdeményezett, a képviselők kedden 9:00-kor ismét megpróbálják megnyitni azt. Az ülés megnyitásánál 68 képviselő volt jelen az OĽaNO, a Sme rodina, a Demokrati és az ĽSNS soraiból. A Smer, a Hlas, a Republika és az SaS képviselői távol maradtak.