Napunk

Az OĽaNO listáján indulnának Berényiék? Nem látszik reálisnak Rigó Konrád elmélete

Berényi József Igor Matovič tanácsadója is volt. Fotó - TASR
Berényi József Igor Matovič tanácsadója is volt. Fotó – TASR

Hétfőn a Pátria Rádiónak beszélt arról Rigó Konrád, hogy szerinte Berényi József az OĽaNO-val akar együttműködni a választásokon. Berényi szerint ez manipuláció. Az MKP-platform elnöke elárulta, mikorra derülhet ki, megegyeznek-e Gyimesivel.

Fizess elő a Napunkra, és nemcsak ezt a cikket olvashatod végig, hanem további cikkeink ezreiből válogathatsz!

„Berényi Józsefnek négy éve is az volt a terve, hogy az OĽaNO listáján indítja el az MKP-t, és ezzel parlamenti helyeket szerez. Én valami hasonló kibontakozását látom” – mondta hétfő reggel a Pátria Rádióban Rigó Konrád, a Szövetség Híd-platformjának elnöke.

Rigó most először mondta ki nyilvánosan azt a gondolatot, amelyet az elmúlt hetekben más hidas politikusoktól is lehetett hallani háttérbeszélgetéseken. Eszerint Berényi József terve, hogy a Szövetség mint olyan nem indulna el a szeptemberi előrehozott parlamenti választáson, hanem az OĽaNO listáján indulna néhány MKP-s politikus.

Ez tulajdonképpen a Szövetség szétesését jelentené. Egy ilyen döntéssel nemcsak a Híd-platform nem értene egyet, hanem minden bizonnyal az Összefogás-platform számára is problémát jelentene a dolog, és számos formai akadályba ütközhetne. A párt kongresszusának is támogatnia kellene egy ilyen döntést, ami jelenleg meglehetősen valószínűtlennek tűnik.

Maga az elképzelés alighanem Berényi József és Igor Matovič korábbi jó viszonya kapcsán merülhetett fel. A Napunk több forrásból nézett utána, mi lehet az igaz abból, amit Rigó állít, vagyis készülődik-e titokban együttműködés Berényiék és az OĽaNO között.

Berényi és Matovič előélete

Az elképzelés gyökerei a 2020-as parlamenti választás előtti időszakra nyúlnak vissza, amikor egy nagyon is komoly ötletként vetődött fel, hogy az MKP és az OĽaNO koalícióban vágjon neki a választásnak. Ezt viszont az MKP-ban leszavazták (akkor még Menyhárt József volt a párt elnöke), így nem lett belőle semmi.

Igor Matovič már 2016-ban is támogatta egyébként az MKP-t, akkor 250 ezer szórólapot szórt szét Dél-Szlovákiában arról, hogy az választók támogassák az SaS-t és az MKP-t. Utóbbinak ez sem segített, hogy bejusson a parlamentbe.

Berényi József 2020 után is közeli kapcsolatot ápolt Igor Matovičcsal, akinek külsős tanácsadója volt, míg az OĽaNO elnökét le nem váltották a miniszterelnöki pozícióból 2021 áprilisiban.

Arról nemrég a Napunk is beszámolt, hogy az OĽaNO március elején megszólította a Szövetséget, és kitűztek egy találkozót a magyar párt vezetése és Matovičék között. Ez a tárgyalás meghiúsult, mert az OĽaNO elnöke covidos lett, és később sem érkezett hír hivatalos megbeszélésről.

Berényi József szerint Forró és Matovič találkoztak végül, de folytatás várhatóan nem lesz.

Forró Krisztián tavaly decemberben ült le először egyeztetni Gyimesi Györggyel az együttműködésről. Fotó – Forró Krisztián FB-oldala

Berényi: Ez manipuláció

Berényi József tagadja, hogy bármi valóságalapja lenne Rigó Konrád állításának. „Az ilyen jellegű manipuláció csak Rigó Konrádnak juthat eszébe” – mondta a Napunknak Berényi. „2020-ban voltak a részemről ilyen elképzelések, de az elmúlt három és fél évben semmilyen utalást nem tettem erre és semmilyen jelét nem mutattam ilyesminek” – tette hozzá.

Ami az OĽaNO részéről érkezett megkeresést illeti, Berényi azt állítja,

Ez a cikk kizárólag a Napunk előfizetői számára elérhető.

Berényi József

Gyimesi György

Igor Matovič

Magyar Szövetség

OĽaNO

Rigó Konrád

Aktuális

Jelenleg a legolvasottabbak